Σημαντική προτεραιότητα η πρόληψη και η διατήρηση της υγείας των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας

Print Friendly, PDF & Email

Τα δικαιώματα των ηλικιωμένων στην υγεία και στην πρόνοια αντικείμενο της ημερίδας στο Δήμο Αμαρουσίου    
 

Τα δικαιώματα των ηλικιωμένων στην υγεία και στην πρόνοια ανέπτυξαν ειδικοί και καταξιωμένοι επιστήμονες στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων.

Μεταφέροντας τον μήνυμα του Δημάρχου Αμαρουσίου, Προέδρου του ΙΣΑ κου Γιώργου Πατούλη και τις ευχές του για κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Ρένα Χαλιώτη  τόνισε ότι «αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη Διοίκηση η πρόληψη και η διατήρηση της υγείας των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας».
«Ο Δήμος Αμαρουσίου – πρόσθεσε- μέσα από το δίκτυο των κοινωνικών δομών που διαθέτει, αλλά και ως μέλος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, με Πρόεδρο το Δήμαρχο κ. Γιώργο Πατούλη, τα τελευταία 11 έτη πραγματοποιεί προγράμματα πρόληψης και εκστρατείες ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης για τη διατήρηση και την προαγωγή της υγείας των πολιτών. Παράλληλα –σημείωσε- υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες και  δράσεις των φορέων υγείας, καθώς πιστεύουμε ότι οι Δήμοι μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των δημοτών τους.
Χαιρετίζουμε τη σημαντική αυτή ημερίδα, που πραγματεύεται καίρια θέματα υγείας που αφορούν στην Τρίτη Ηλικία και ευχόμαστε να φανεί ιδιαίτερα διαφωτιστική για τους παριστάμενους.»

Την ημερίδα χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Καραϊτιανός, ο οποίος επίσης ανέπτυξε το θέμα: «Η πρόληψη του καρκίνου και ή έγκαιρη διάγνωση στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» κα Μέμη Τσεκούρα μίλησε για τα μυοσκελετικά προβλήματα – οστεοπόρωση  και ο Ορδοπεδικός, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών κ. Χρήστος Κοσμίδης για τα κατάγματα και τις πτώσεις.
Επίσης, ο Κοινωνιολόγος, Προϊστάμενος του Τμήματος Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Στρατής Χατζηχαραλάμπους ανέπτυξε το πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας των Ηλικιωμένων ΗΠΙΟΝΗ: 2ο πιλοτικό πρόγραμμα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης των πτώσεων και των καταγμάτων.    

Παράλληλα, η παθολόγος γηρίατρος κα Βέρα Δογιάμη μίλησε για τον ίλλιγο στην Τρίτη Ηλικία, ο καρδιολόγος, επιμελητής Γενικής Κλινικής Πειραιώς «Ιπποκράτης» κ,. Γιάννης Καλλιάτσος για την υπέρταση στην Τρίτη Ηλικία και ο Ψυχολόγος, διδάκτωρ Γεροντολογίας, Ειδικός Γραμματέας Ε.Γ.Γ.Ε. κ. Κωστής Προύσκας για το δικαίωμα στην ποιότητα ζωής των ασθενών με άνοια.                         

Σημαντικές ήταν επίσης οι ομιλίες του παθολόγου, Διευθυντή Νοσοκομείου Metropolitan κου Μιχαήλ Παπαχαραλάμπους για τη θέση της Αντιγήρανσης σήμερα, του MSc Κλινικής Διατροφής, Αθλητή Μαραθωνίου Δρόμου κου Νίκου Μάινου για τη συμβολή στη υγιή γήρανση του συνδυασμού διατροφής και άσκησης, της Εργοθεραπεύτριας MSc, Διευθύντριας Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ηρακλείου Αττικής κας Μαρίας Καραμπέτσου για την πολιτική στους Δήμους για την Τρίτη Ηλικία και της κας Βενετίας – Σοφίας Βελανάκη, Δρ Νοσηλεύτρια, Νομικός για τα ηθικά και νομικά θέματα στη φροντίδα ηλικιωμένων.    

 

Σχετικά αρχείαΣημαντική προτεραιότητα η πρόληψη και η διατήρηση της υγείας των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας (1)


Σημαντική προτεραιότητα η πρόληψη και η διατήρηση της υγείας των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας (2)

Μετάβαση στο περιεχόμενο