Σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές το πνευματικό έργο της μαρουσιώτισσας Κικής Δούση υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, στην εκδήλωση μνήμης από το Σωματείο Βιβλιοδετικής Τέχνης

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης απευθύνει χαιρετισμό στην τιμητική εκδήλωση στη μνήμη της μαρουσιώτισσας Κικής Δούσης εξάροντας την προσφορά και το έργο της στην καλλιτεχνική βιβλιοδεσία.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με τον πρώην Δήμαρχο Δ. Βλάχο και πλήθος φίλων του βιβλίου και της βιβλιοδετικής τέχνης στην εκδήλωση τιμής για την Κική Δούση. 


 


Τη μεγάλη προσφορά της μαρουσιώτισσας Κικής Δούση στην ανάδειξη της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας στη χώρα μας, εξήρε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γιώργος Πατούλης, στην τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη της από το Σωματείο Βιβλιοδετικής Τέχνης ( ARA Ελλάδας ), υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου. 


Ο κος Πατούλης στο χαιρετισμό του από το βήμα της εκδήλωσης, χαρακτήρισε την Κική Δούση, ως μία σημαντική φυσιογνωμία, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ARA, που έχει σκοπό την ανάδειξη της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας σύγχρονης, παλαιάς, ελληνικής και ξένης, καθώς και την προβολή της αισθητικής της αξία και την προαγωγή της σε ευρύτερα πεδία έρευνας, εκπαίδευσης και επαγγελματικής απασχόλησης.            
«Είναι η πρώτη Ελληνίδα βιβλιοδέτης, που έφερε την τέχνη της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας στη Ελλάδα. Τα βιβλία που έδενε ήταν έργα τέχνης» υπογράμμισε ο κος Πατούλης.
Με σπουδές στην ονομαστή Ecole de I’ Union Centrale des Arts Decoratifs (UCAD) μαθήτευσε δίπλα σε διάσημους Γάλλους βιβλιοδέτες, ενώ παρακολούθησε σεμινάρια συντήρησης και εξειδίκευση στη συντήρηση βυζαντινής και παλαιού τύπου βιβλιοδεσίας. Έργα της βρίσκονται στη Γεννάδειο βιβλιοθήκη, στο Μουσείο Μπενάκη, στο ΜΙ.Ε.Τ. καθώς και σε πολλές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η πόλη μας –σημείωσε- είναι υπερήφανοι για την εξαίρετη συντοπίτισσα μας, κόρη του δασκάλου Ευάγγελου Δούση και εγγονή του ιερέα Δούση από τις παλαιότερες οικογένειες του Μαρουσιού, που με το πνευματικό έργο της άφησε σημαντική παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές,. Όσοι πέρασαν από δίπλα της, η προσωπικότητά της τους έχει μείνει αξέχαστη. Όλοι εμείς θα τη θυμόμαστε και θα βρισκόμαστε δίπλα στην ARA Ελλάδας, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες και το έργο της».


Στην εκδήλωση για τη ζωή και το έργο της Κικής Δούση μίλησαν επίσης ο Αγαμέμνονας Τσελίκας, η Θεοδώρα Μπουρλογιάννη- Αποκορίτου, η Φρόσω Γανιάρη και η Αγγελική Στασινού, ενώ εκ μέρους της Διοίκησης παραβρέθηκε επίσης η Δημοτική Σύμβουλος κα Ρένα Χαλιώτη. 


Παράλληλα, με τη λειτουργία έκθεσης βιβλίων της Κικής Δούση στην εκδήλωση, διαβάστηκαν επιστολές φίλων και συνεργατών της, ενώ προβλήθηκε slideshow με υλικό από το σύνολο της εικαστικής δημιουργία της.    


 

Μετάβαση στο περιεχόμενο