Σημαντικές ανακοινώσεις σε Ημερίδα για τη γρίπη που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου. Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει το πρώτο κύμα της πανδημίας. Γιώργος Πατούλης: Σημαντικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Print Friendly, PDF & Email


|download file .jpg 105KB|


|donwload file .jpg 64KB|


 


Οι  νέες προκλήσεις για τις υγειονομικές αρχές που συνιστά η πανδημία  της γρίπης  ήταν το κεντρικό θέμα μίας σημαντικής ημερίδας που διοργάνωσε  η Κοινωφελής Επιχείρηση Αλληλεγγύης και  Πρόληψης του  Δήμου  Αμαρουσίου  στο Αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας.

2.252.000 Έλληνες εκτιμάται ότι θα προβληθούν από τον ιό της νέας γρίπης κατά το  πρώτο κύμα  της  πανδημίας ,που αναμένεται να ξεκινήσει στη  χώρα μας  γύρω  στα μέσα Οκτωβρίου. Παράλληλα  εκτιμάται ότι θα νοσήσει το 40% των παιδιών της χώρας.

Τα παραπάνω τονίστηκαν  από το  Δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας κ. Γιώργο Πατούλη ,τον Διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Πάνο Ευσταθίου, τον Επίκουρο καθηγητή Παθολογίας  και Λοιμώξεων, συνεργάτη του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ κ. Σωτήρη Τσιόδρα ,τον Διοικητή του  Σισμανόγλειου Νοσοκομείου κ. Βασίλειο Βίγκλη, το  Διευθυντή Κλινικής Φροντίδας της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού κ. Βασίλειο  Τσούτσο και τον Πρόεδρο της  Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλληλεγγύης και Πρόληψης του Δήμου Αμαρουσίου  κ. Ιωάννη  Πουλόπουλο.

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Αμαρουσίου μίλησε για το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην  αντιμετώπιση της νέας γρίπης.
« Τόσο ο αριθμός των θυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και τα χαρακτηριστικά της νόσου, μας δείχνουν ότι εάν δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα προφύλαξης, η νόσος μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη δημόσια υγεία της χώρας μας.»,τόνισε ο κ. Πατούλης και πρότεινε μεταξύ άλλων τον Ορισμό ενός Κεντρικού Οργάνου σε κάθε Δήμο, μια επιτροπή γρίπης που θα καθορίσει την ίδια λειτουργία του δήμου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις πολιτικές που θα ακολουθούν.

Από την πλευρά του ο  κ. Ευσταθίου  εξήρε την πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου  να πρωτοστατήσει  στην συμμετοχή του Δικτύου για την αντιμετώπιση της πανδημίας με  την  σύσταση δύο Κέντρων για τη Γρίπη. Παράλληλα  επισήμανε ότι κάθε ασθενής που δεν παραμένει στο σπίτι του και δεν λαμβάνει μέτρα πρόληψης μπορεί να κολλήσει μέχρι και 2.500 άτομα. Ενώ διευκρίνισε ότι από τις αρχές της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 56 περιστατικά πνευμονίας από τα οποία τα 50 θεραπεύτηκαν πλήρως. Σε  Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χρειάσθηκε να εισαχθούν 14 ασθενείς, ενώ κατεγράφησαν 3 θάνατοι.

Από τον πλευρά του ο Επ. καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων κ.Τσιόδρας επισήμανε ότι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας  που αναμένεται τον επόμενο μήνα προβλέπεται  να προσβληθεί το 20% του πληθυσμού. Εκτιμάται ότι από 675.720 μέχρι 1.126.200 άτομα θα χρειασθούν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ το 15% δηλαδή 22.540 ασθενείς θα χρειασθούν νοσηλεία. Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών επισήμανε ότι ενδείκνυται  μόνο για όσα ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου βρίσκονται  οι παχύσαρκοι και οι καπνιστές .Όπως προέκυψε από την ανάλυση των  στοιχείων του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας  το 44%  των ασθενών που παρουσίασαν πνευμονία από τον ιό και εισήχθησαν στο νοσοκομείο ήταν παχύσαρκοι και υπέρβαροι Ένα άλλο υψηλό ποσοστό γύρω στο  34,20% ήταν καπνιστές. Ακολουθούν οι χρόνιοι πάσχοντες  από παθήσεις του αναπνευστικού και καρδιαγγειακά νοσήματα.

           


Μετάβαση στο περιεχόμενο