Σε τροχιά εξυγίανσης και νοικοκυρέματος τα οικονομικά του Δήμου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email|download file .jpg 41 KB|


ʼξονες της νέας δημοτικής οικονομικής πολιτικής της Διοίκησης του Γ. Πατούλη όπως αποτυπώνεται στον ισολογισμό του 2009, η μείωση του ελλείμματος, η αύξηση των εσόδων και η ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ


Το νέο μοντέλο οικονομικής διαχείρισης του Δήμου Αμαρουσίου, που σταδιακά οδηγεί στη εξυγίανση των οικονομικών του μεγεθών, παρά τη «βαριά κληρονομιά των χρεών και των υποχρεώσεων που άφησαν οι Διοικήσεις του χθες», αλλά και τη δυσμενή διεθνή και εγχώρια οικονομική συγκυρία παρουσίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον ισολογισμό του 2009.


Ο Ισολογισμός του 2009 αποτυπώνει με νούμερα την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Δημοτική Αρχή από το 2007 για να οδηγήσει σε τροχιά ανάπτυξης και οικονομικής εξυγίανσης το Δήμο. Και παρά τις δυσκολίες με συστηματική δουλειά πέτυχε να ανατρέψει την δυσμενή οικονομική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί.
Ο Δήμος Αμαρουσίου μπαίνει από το 2007 σταθερά σε τροχιά εξυγίανσης και ανάπτυξης.


Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε η Αναλυτική Λογιστική. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η διαφάνεια στο τρόπο διαχείρισης των οικονομικών και η Δημοτική Αρχή αποκτά ένα χρήσιμο εργαλείο που της επιτρέπει να γνωρίζει με ακρίβεια το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρει.


Στην πορεία για την δημοσιονομική διαχείριση του Δήμου έπρεπε να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που δημιουργούσαν αφενός οι συνέπειες μιας αλόγιστης πολιτικής δανεισμού και δημιουργίας υποχρεώσεων από το παρελθόν.  Και αφετέρου ένα δυσμενές εγχώριο και διεθνές περιβάλλον, αλλά και η πρωτοφανή δημοσιονομική κρίση που ξέσπασε στη χώρα μας και η οποία οδήγησε στη βίαιη ανατροπή πολλών δεδομένων. Δεδομένων όπως η κατακόρυφη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τους Δήμους όλης της χώρας.
    
Τα θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας που καταβλήθηκε και αποτυπώνονται στον ισολογισμό είναι:   
– Η κατακόρυφη μείωση του ελλείμματος του Δήμου. Από 23.695.118 ευρώ που ήταν το 2004, σε 5.499.266 ευρώ το 2009.  Περίπου στο 1/5.
– Η αύξηση στα έσοδα με ρυθμό μεγαλύτερο από ότι τα έξοδα. Τα συνολικά έσοδα του Δήμου αυξήθηκαν κατά 8,28% παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 
Και τα έσοδα αυξήθηκαν διεκδικώντας πρόστιμα και οφειλές του παρελθόντος, καθώς και εξασφαλίζοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την Πολιτεία για έργα στην πόλη, για τα οποία δεν επιβαρύνθηκαν οι πολίτες.
-Παράλληλα παρέμειναν σταθερά τα δημοτικά τέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μειώθηκαν κατά 50% για τις τρίτεκνες οικογένειες, ενώ τα άτομα με αναπηρία και οι πολύτεκνο απαλλάχθηκαν από την καταβολή τους.
-Επίσης ενισχύθηκαν οι κοινωνικές υποδομές, με τη δημιουργία  νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών, ενώ αυξήθηκε κατά 50% ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται  σ’ αυτά.
-Στην αύξηση των εσόδων, η Δημοτική Αρχή δεν επιζήτησε παράνομα έσοδα όπως γινόταν στο παρελθόν με τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, ούτε προτίμησε να επιβαρύνει περιβαλλοντικά την πόλη, αλλά αντίθετα συγκρούσθηκε με τα συμφέροντα της παράνομης διαφήμισης, ενώ ενίσχυσε τις χρήσεις κατοικίας σε βάρος των εμπορικών κέντρων με το νέο σχέδιο χρήσεων γης.                   
-Στο ίδιο διάστημα η Διοίκηση έδωσε οριστική λύση και στο ζήτημα των εργαζομένων, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Δήμος.


«Για μας επιτυχία δεν είναι μόνο να μειώνεις τα ελλείμματα και να αυξάνεις τα έσοδα. Για μας επιτυχία είναι εκτός από τα παραπάνω, να πετυχαίνεις να είσαι πιο χρήσιμος στους συμπολίτες σου. Και είμαι σίγουρος ότι αυτό το πετύχαμε. Για μας μεγαλύτερη αξία από τα νούμερα που αποτυπώνονται στους ισολογισμούς έχουν οι πολίτες της πόλης. Σε εκείνους στοχεύει η πολιτική μας. Το δικό τους συμφέρον υπηρετεί το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου μας. Μόνον ένας πραγματικά οικονομικά ισχυρός Δήμος μπορεί να βρίσκεται κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.


Όσον αφορά στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν προκείμενου να υπάρξει  περαιτέρω βελτίωση στην οικονομική λειτουργία του Δήμου ο κ. Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων:     
• τη συστηματική βεβαίωση και είσπραξη των εσόδων, που θα τονώσουν οικονομικά τον Δήμο
• η οργάνωση της αποθήκης, με την επικείμενη ανάληψη της διαχείρισης του τομέα Καθαριότητας,
• η οργάνωση του τμήματος προμηθειών,
• η ορθή παρακολούθηση των συμβάσεων και των αγορών, στοχεύοντας στην περιστολή των δαπανών


Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης «Ενωμένοι, δουλέψαμε συστηματικά το διάστημα που πέρασε για να οδηγήσουμε το Δήμο σε τροχιά εξυγίανσης. Ενωμένοι συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή, ώστε η επόμενη περίοδος να είναι πραγματικά μια περίοδος  ανάκαμψης και μόνιμης ανάπτυξης για την πόλη και τους πολίτες.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο