Σε μεγάλη πανευρωπαϊκή ενημερωτική εκστρατεία για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία συμμετέχει ο Δήμος Αμαρουσίου.

Print Friendly, PDF & Email

Η υφυπουργός Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου και ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης κεντρικοί ομιλητές σημαντικής ημερίδας|download _.jpg file 87 KB|

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής εβδομάδας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία διοργανώθηκε στα Ιωάννινα σημαντική ημερίδα με κεντρικό μήνυμα «Μειώστε την καταπόνηση» η οποία εντάσσεται στις σημαντικές δράσεις μεγάλης Ευρωπαϊκής Εκστρατείας για την πρόληψη των μυοσκελετικών παθήσεων που σχετίζονται με την εργασία.


Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σοφία Καλαντζάκου ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Δομών Υγείας Γιώργος Πατούλης.

  


|download _.jpg file 83 KB|

Στην ομιλία της η κ. Καλαντζάκου τόνισε ότι « η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και κατ΄ επέκταση η πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών αποτελούν βασική προτεραιότητα του υπουργείου και για το λόγο αυτό σχεδιάζονται κατάλληλες δομές και αναπτύσσονται πολιτικές για την προαγωγή των θεμάτων αυτών.»


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης ο οποίος αναφέρθηκε στο πιο κοινό πρόβλημα υγείας που συσχετίζεται με την εργασία στην Ευρώπη, τις μυοσκελετικές παθήσεις.

 

Σημειώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση το 25 % των εργαζομένων πάσχουν από πόνους στην πλάτη και το 23% από μυαλγίες. Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι ορισμένες από τις μυοσκελετικές παθήσεις τείνουν να λάβουν διαστάσεις επιδημίας γεγονός το οποίο υποδηλώνει τη σοβαρότητά τους.Οι επιστήμονες της υγείας σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς, πρόσθεσε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, επιβάλλεται να διατηρούν στενή συνεργασία στο πλαίσιο της ανάπτυξης προληπτικών μέσων των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος και γενικότερα των λεγόμενων επαγγελματικών νόσων.


Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αμαρουσίου με την ιδιότητα του ορθοπεδικού αναφέρθηκε στις πιο συχνές μυοσκελετικές παθήσεις στο χώρο της εργασίας και ανέλυσε τον τρόπο πρόληψής τους.


Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη οι παθήσεις αυτές είναι τα προβλήματα της οσφυικής και ιεράς μοίρας της σπονδυλικής στήλης, τενοντίτιδες στην περιοχή του ώμου και της άκρας χειρός καθώς επίσης και παθήσεις όπως οι τενοντοελυτρίτιδα,η επικονδυλίτιδα και το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνος.


Σημειώνεται ότι με την κατάλληλη εργονομική οργάνωση είναι δυνατόν να ελαττωθούν κατά το 1/3 τα προβλήματα της Σπονδυλικής Στήλης.


Την ημερίδα παρακολούθησαν εργοδότες, εργαζόμενοι, εκπρόσωποι των εργαζομένων καθώς και διαφόρων φορέων που είναι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο