Σεμινάριο αντισεισμικής προστασίας και επιχειρησιακής ετοιμότητας στους εργαζομένους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και στους γονείς των παιδιών, παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη

Print Friendly, PDF & Email

Η επιμόρφωση των εργαζομένων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς σχετικά με τα μέτρα προστασίας σε περίπτωση σεισμού, καθώς και της διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου, ήταν το αντικείμενο του σεμιναρίου που διοργάνωσε ο Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.

Η ενημερωτική εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου για την επιχειρησιακή προετοιμασία στην αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων και για την επιμόρφωση των εργαζόμενων σε θέματα πολιτικής προστασίας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αφορά στην ασφάλεια των παιδιών.

Το σεμινάριο με τη συμμετοχή του Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γιώργου Πατούλη και της Προέδρου του ΟΚΟΙΠΑΔΑ κας Ελένης Λέκκα παρακολούθησαν όλοι οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς και στον ΟΚΟΙΠΑΔΑ, καθώς και οι γονείς των παιδιών.

Στο καλωσόρισμά του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε την σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων καταστάσεων που κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα συμβούν, σε τι μέγεθος θα είναι και ποιες συνέπειες θα έχουν.
«Υπάρχουν φυσικά φαινόμενα που ο άνθρωπος είναι πολλή μικρός και ανήμπορος να αντιδράσει. Μπορεί όμως να σχεδιάσει τον τρόπο που θα διαχειριστεί τέτοιου είδους καταστάσεις και να κάνει κτήμα του τη γνώση που θα χρησιμοποιήσει για να προστατεύσει πάνω από όλα τη ζωή του και των αγαπημένων του προσώπων. Και αυτό πετυχαίνει η ενημέρωση από τους ειδικούς. Ο καθένας στον τομέα του θα αναπτύξει  τους τρόπους και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την πρόληψη, την αντιμετώπιση, την ασφαλή διαφυγή, την αποφυγή πανικού και τη διατήρηση της ψυχραιμίας.»

Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών και τους γονείς των παιδιών για τη συμμετοχή τους στο σεμινάριο, καθώς και τους ειδικούς του Ο.Α.Σ.Π. για την ανταπόκριση τους στο κάλεσμα του Δήμου Αμαρουσίου.

Η Τοπογράφος Μηχανικός MSc Ο.Α.Σ.Π. κα Αναστασία Ιωακειμίδου ανέπτυξε τα «μέτρα προστασίας σε περίπτωση σεισμού», ενώ από την πλευρά της η Γεωλόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π. Δρ Ασημίνα Κούρου μίλησε για τη «διαχείριση του σεισμικού κινδύνου στους παιδικούς σταθμούς (σύνταξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης –διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας ).

Στις τοποθετήσεις τους οι ειδικοί επιστήμονες μεταξύ άλλων έδωσαν οδηγίες για: 

 Πριν το σεισμό
• 
Επισήμανε επικινδυνότητες και προσπάθησε να τις άρεις.
• Συζήτησε με τα μέλη της οικογένειάς σου. Ποιος είναι ο πιο κοντινός,  ανοιχτός, ασφαλής χώρος.
• Εφοδιάσου με είδη πρώτης ανάγκης: φαρμακείο, φορητό ραδιόφωνο, φακό, σφυρίχτρα.

Κατά την διάρκεια του σεισμού
• Σκύψε και καλύψου κάτω από ένα γερό ξύλινο τραπέζι και κράτησε με τα  χέρια σου το πόδι του.
•Σκύψε στο μέσον του δωματίου και προστάτεψε με τα χέρια το κεφάλι και τον  αυχένα σου
• Μείνε στο χώρο σου! Σκύψε! Καλύψου! Κρατήσου!

 Μετά τον σεισμό                                                                                                  

•Βγείτε από το κτίριο κατεβαίνοντας τη σκάλα
•Όχι από το ασανσέρ
• Κατέφυγε στον προεπιλεγμένο  ανοιχτό κοντινό ασφαλή χώρο μακριά από    προσόψεις κτιρίων.

Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στους Παιδικούς Σταθμούς

Σύνταξη σχεδίου
Κατανομή αρμοδιοτήτων προσωπικού

Υπεύθυνοι για:
• Την διακοπή ρεύματος νερού ή φυσικού αερίου
• Ξεκλείδωμα εξωτερικής πόρτας
• Παρουσιολόγιο νηπίων, τηλέφωνα γονέων
• Φορητό φαρμακείο και σάκο έκτακτης ανάγκης
• Διαθέσιμο κινητό τηλέφωνο, μικρό ραδιόφωνο
• Πρώτες βοήθειες

Σχέδιο δράσης σε περίπτωση σεισμού
Συγκέντρωση ανά τάξη και έξοδος νηπίων στον προαύλειο χώρο
Εκκένωση κτιρίου. Έλεγχος
Καταμέτρηση – Παρουσίες παιδιών – Επιτήρηση
Καταφυγή στον προεπιλεγμένο ανοικτό ασφαλή χώρο, μακριά από προσόψεις κτιρίου.
Παράδοση νηπίων στους γονείς οι οποίοι θα έχουν ενημερωθεί τηλεφωνικά

Διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας
Ακολουθούμε τις οδηγίες που ισχύουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και κατόπιν το σχέδιο διαφυγής.

Μετά από την εμπεριστατωμένη ενημέρωση από τον Ο.Α.Σ.Π. το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει άσκηση ετοιμότητας σε όλους τους Παιδικούς Σταθμούς.   

Την ενημερωτική εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  Κατερίνα Ιωάννου, Ελένη Βλάχου Σταματάκη, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Πέτρος Κούκουζας.

 

Σχετικά αρχείαΣεμινάριο αντισεισμικής προστασίας και επιχειρησιακής ετοιμότητας στους εργαζομένους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και στους γονείς των παιδιών, παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη_1

Μετάβαση στο περιεχόμενο