Πρώτες Βοήθειες – Πράξη Ανθρωπισμού. Ο Δήμος Αμαρουσίου τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών

Print Friendly, PDF & Email


|download file .jpg 120KB|


|donwload file .jpg 116KB|


 


Με κεντρικό μήνυμα «Πρώτες Βοήθειες – Πράξη Ανθρωπισμού» η Κοινωφελής Επιχείρηση Αλληλεγγύης και Πρόληψης Δήμου Αμαρουσίου σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών, που έχει καθιερωθεί από το 2000 να γιορτάζεται το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου.   

Στην αξία της ημέρας αυτής και στην προσπάθεια που καταβάλλεται να μπορέσουμε ως κοινωνία να δείξουμε τον ανθρωπισμό μας  μέσα από την παροχή Πρώτων Βοηθειών αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009.
Η σημερινή ημέρα υπογράμμισε ο κ. Πατούλης είναι το απόσταγμα μιας συνεργασίας που έχει ξεκινήσει με τον Ε.Ε.Σ. και η έναρξη μιας νέας συνεργασίας με πιλοτικά προγράμματα στα σχολεία.

Αναφερόμενος στην υστέρηση που υπάρχει στη χώρα μας στον τομέα της πρόληψης ο κ. Πατούλης σημείωσε χαρακτηριστικά:

« Για όσους έχουν ασκήσει κάποιο ρόλο στο χώρο του υγιεινομικού συστήματος ξέρουν ότι για να μπορέσεις να πετύχεις την καλύτερη ποιότητα στο υγειονομικό σύστημα με το χαμηλότερο κόστος δεν μπορεί να συμβεί ποτέ εάν δεν βάλεις σε εκείνο το επίπεδο που πρέπει τα θέματα της πρόληψης. Εδώ στη  χώρα μας έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τον ασθενή και τη ασθένεια και όχι να διατηρούμε υγιή τον πολίτη κατά βάση.
Εμείς ως Δήμος Αμαρουσίου πρόσθεσε προσπαθούμε να πρωτοστατήσουμε και σε αυτό τον τομέα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τοποθετώντας πολύ ψηλά τα θέματα της πρόληψης όχι μόνο στον τομέα της υγείας αλλά και στον τρόπο να ζει κανείς καλύτερα.»     
                              
Η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Αγωγή Υγείας του Ε.Ε.Σ. κα Κωνσταντίνα Τέλιου αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπαίδευσης όλων των πολιτών στις πρώτες βοήθειες. Στην Ευρώπη σημείωσε συμβαίνουν ετησίως 100.000.000 περίπου έκτακτα περιστατικά, όπως καρδιακά επεισόδια, τροχαία ατυχήματα κ.α. Το ενδιαφέρον είναι ότι σ’ ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων υπάρχει το περιθώριο να σώσουμε ζωές αν παρέμβουμε έγκαιρα. Το χρονικό διάστημα μεταξύ της στιγμής του ατυχήματος και της οργανωμένης ιατρικής βοήθειας είναι σημαντικό και οι πρώτες βοήθειες αποδεικνύουν την αξία τους.   

Όπως επισήμανε η κα Τέλιου η διεθνής ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της ότι πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες δεν λαμβάνουν πρώτες βοήθειες τη στιγμή του ατυχήματος γιατί δεν είναι εκπαιδευμένοι και συστήνει την εκπαίδευση να είναι υποχρεωτική. Πολλές χώρες  μάλιστα την έχουν υποχρεωτική για όσους θέλουν να πάρουν δίπλωμα οδήγησης. Ο Ε.Ε.Σ. πρόσθεσε η κα Τέλιου διοργανώνει μαθήματα πρώτων βοηθειών  συμμετέχοντας ενεργά στην προετοιμασία και στην ανάπτυξη αισθήματος ευθύνης 
των πολιτών.


Στη σημασία της γνώσης για προσφορά πρώτων βοηθειών στον συνάνθρωπο μας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλληλεγγύης και Πρόληψης Δήμου Αμαρουσίου κ. Πουλόπουλος.

Στη συνέχεια ακολούθησε επίδειξη πρώτη βοηθειών σε περίπτωση πνιγμονής και καρδιοαναπνευστικής  αναζωογόνησης. Παρόμοια επίδειξη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ηλεκτρικού Σταθμού.
           


Μετάβαση στο περιεχόμενο