Πρόταση Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κου Γιώργου Πατούλη να μπει ειδικός φόρος σε τσιγάρα και αλκοόλ για την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ – Όχι 1 ευρώ ανά συνταγή και 25 ευρώ ανά εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Print Friendly, PDF & Email

Στον αέρα απειλούν να τινάξουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας οι οριζόντιες επιβαρύνσεις του ασθενή και οι συνεχόμενες περικοπές στην φαρμακευτική και νοσηλευτική του περίθαλψη.


Η επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων όπως για παράδειγμα το 1 ευρώ σε κάθε συνταγή και τα 25 ευρώ σε κάθε νοσηλεία που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών επιβαρύνουν δραματικά τον ασθενή χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικά στην εξοικονόμηση πόρων.


Θα πρέπει να δομηθεί μία διαφορετική πολιτική για την ενίσχυση του συστήματος που δεν θα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις πλάτες των ασθενών και στην επιβολή δυσβάσταχτων για αυτούς επιπλέον επιβαρύνσεων.


Στο πλαίσιο αυτό ο ΙΣΑ προτείνει να υπάρξει ειδική φορολογία υπέρ του ΕΟΠΥΥ κατά 0,5% στα προϊόντα καπνού και 1% στα αλκοολούχα ποτά.


Πρόκειται για ανθυγιεινές συνήθειες που συσχετίζονται με σοβαρά προβλήματα υγείας και οδηγούν σε μεγάλες επιβαρύνσεις το σύστημα υγείας.


Αντίθετα οι αποσπασματικές οριζόντιες επιβαρύνσεις πλήττουν δυσβάστακτα τον ασθενή ο οποίος καλείται πλέον εκτός των άλλων να πληρώνει συμμετοχή που φτάνει μέχρι και 45% για την φαρμακευτική του περίθαλψη.


Θεωρούμε ύποπτη την εμμονή της Τρόικα για τέτοια μέτρα μεταξύ των οποίων είναι και η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ενώ το μέτρο δεν πρόκειται να αποφέρει ούτε ένα ευρώ στην εξοικονόμηση πόρων εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το σύστημα υγείας και τον ίδιο τον ασθενή.


Αντίθετα μέτρα που έχουμε προτείνει και ισχύουν σε άλλες χώρες όπως η ενίσχυση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η εφαρμογή πρωτοκόλλων ασθένειας και θεραπείας και η θετική λίστα φαρμάκων θα οδηγήσουν σε πραγματική εξοικονόμηση πόρων και εξυγίανση του συστήματος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο