Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Σεβόμαστε το Δήμαρχο της Αθήνας αλλά δεν ευθύνεται η ΚΕΔΕ για την αδυναμία του να διαχειριστεί με επάρκεια τις επιπτώσεις του προσφυγικού, στην καθημερινότητα των Αθηναίων

Print Friendly, PDF & Email

Είναι οξύμωρο να μας ευχαριστεί γραπτώς τον Ιούνιο για τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και να μας κατηγορεί τον Ιούλιο ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα!

Οι σημερινές δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη σε βάρος της ΚΕΔΕ, με αφορμή τη διαχείριση του προσφυγικού, αδικούν τόσο τον ίδιο, όσο και τους πολίτες της Αθήνας. Είναι οξύμωρο ο κος Καμίνης σήμερα να κατηγορεί την ΚΕΔΕ ότι ήταν απούσα από το πρόβλημα, ενώ με επιστολή του στις 30 Ιουνίου 2017 (αρ. πρωτοκόλλου 191469) χαιρέτισε «τη πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να αναλάβει την ευθύνη συμμετοχής στη διαχείριση του κρίσιμου αυτού ζητήματος»!

Να του υπενθυμίσουμε επίσης ότι μαζί επισκεφθήκαμε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα στις 11 Μαρτίου 2016. Η ΚΕΔΕ, με αποφάσεις που έχει λάβει όλο αυτό το διάστημα έχει υποστηρίξει οικονομικά, είτε με ίδια έσοδα, είτε μέσω ΚΑΠ, δήμους της χώρας που αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα λόγω προσφυγικού. 

Γνωρίζει καλά ο αγαπητός συνάδελφος ότι:

  1. Η ΚΕΔΕ, ανταποκρινόμενη στο ύψος των κρίσιμων κοινωνικών περιστάσεων, εδώ και 3 μήνες δια της αναπτυξιακής της εταιρίας ΠΕΤΑ ΑΕ είναι σε διεργασίες και επαφές με το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων, υπό καθεστώς αίτησης ασύλου ή μετεγκατάστασης  σε χώρες της ΕΕ, σε 200 περίπου διαμερίσματα της ΑΤΤΙΚΗΣ.
  2. Η ΚΕΔΕ είναι εκείνη  που ανέδειξε τη σοβαρότητα του προβλήματος από την άνοιξη του 2015,  όταν η τότε υπουργός κα Χριστοδουλοπούλου μιλούσε για “πρόσφυγες που λιάζονται στην Ομόνοια και μετά εξαφανίζονται”. 
  3. Η ΚΕΔΕ ανέδειξε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο τις διαστάσεις του προβλήματος, προσπαθώντας αφενός  να ευαισθητοποιήσει τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., αφετέρου, να διεκδικήσει πόρους για λογαριασμό των Δήμων για τη διαχείριση του προσφυγικού.
  4. Η ΚΕΔΕ διεκδίκησε να έχει η αυτοδιοίκηση ρόλο και λόγο στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού, που δεν υπήρχε με ευθύνη της Κυβέρνησης.
  5. Η ΚΕΔΕ παρουσίασε πρώτη ένα συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού, μετά από ολοκληρωμένες μελέτες που εκπόνησε.
  6. Η ΚΕΔΕ στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των νησιωτικών Δήμων που κλήθηκαν να σηκώσουν μόνοι τους, το βάρος υποδοχής και φιλοξενίας δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Και μάλιστα όποτε χρειάστηκε διέθεσε και συγκεκριμένα κονδύλια.
  7. Σε αντίθεση με την ΚΕΔΕ, ο κ. Καμίνης είναι εκείνος που όλα αυτά τα χρόνια επιλέγει να πορεύεται μόνος σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, και όχι μαζί με τα αρμόδια όργανα της αυτοδιοίκησης. Τώρα που κατάλαβε πόσο αδιέξοδη είναι η μοναχική πορεία, ζητά ευθύνες από μας;

Καλώ τον αγαπητό συνάδελφο έστω και τώρα να παραμερίσει τους οποίους εγωισμούς έχει και να συνταχθεί μαζί με το σύνολο της αυτοδιοίκησης σε μια κοινή πορεία και προσπάθεια.

Η Αθήνα, έχει πρωτεύουσα θέση στην καρδιά μας, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλά για να είναι επί της ουσίας, και όχι στα λόγια, πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο