Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού έχει προσφέρει ουσιαστικά και έμπρακτα στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη και φροντίδα υγείας

Print Friendly, PDF & Email

Θεσμικό ατόπημα η μη πρόσκλησή μας κατά τη συζήτηση του σχεδίου που αφορά στη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη  στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων τη Βουλής

Παρά την ουσιαστική εμπειρία, τη γνώση, αλλά και το έργο που προσφέρουν οι δήμοι σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγείας, (δημοτικά πολυιατρεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, κ,α), η κυβέρνηση δεν έκρινε σκόπιμο να ζητήσει τις θέσεις μας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης  στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων τη Βουλής.  

Για άλλη μια φορά σημειώθηκε ένα θεσμικό ατόπημα από τη κυβέρνηση σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού, καθώς ο Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ και Ιατρός Ν. Μανιός, ως Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, δεν κάλεσε την ΚΕΔΕ στη συζήτηση που πραγματοποιείται για τη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Μάλιστα, αργά χθες το βράδυ, στη προσπάθειά μας να μάθουμε για ποιο λόγο δεν προσκλήθηκε η ΚΕΔΕ, ενώ είχαν προσκληθεί από τη Δευτέρα εκπρόσωποι περίπου 40 φορέων, εισπράξαμε την προφορική απάντηση ότι «δεν κρίθηκε αναγκαίο να μας συμπεριλάβει στους φορείς που θα τοποθετηθούν επί του θέματος». Ωστόσο ο Κ. Μανιός μας επισήμανε ότι αν θέλαμε «τόσο πολύ» θα μπορούσαμε να πάμε σήμερα το πρωί να καταθέσουμε τις θέσεις μας!  

Η Πρωτοβάθμια περίθαλψη για να είναι ολοκληρωμένη στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης όφειλε να ζητήσει της γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δήμων οι οποίοι μέσω του νέου θεσμικού πλαισίου καλούνται να παράσχουν ακόμα και στέγη δωρεάν για τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας.  

Γνωρίζουμε ότι η κριτική μας απέναντι στο επίμαχο σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι αποδεκτή.  Ακόμα και σήμερα μέσω της εν λόγω νομοθετικής πρότασης δεν νομιμοποιούν τα εκατοντάδες λειτουργούντα δημοτικά πολυιατυρεία τα οποία εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας. Μπροστά στο εθνικό συμφέρον βάζουν το κομματικό με συνέπεια να μη γίνει διαβούλευση με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όχι μόνο δεν  ενσωματώσουν τις προτάσεις μας, αλλά ούτε καν επιθυμούν να διαβουλευθούν μαζί μας.

Ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να καταλάβει ότι ενώ οι δήμοι μέχρι σήμερα έχουν συμβάλει καθοριστικά στη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης,  η απάντηση της κυβέρνησης απέναντι σ’ αυτό το έργο είναι  να βρίσκονται οι φορείς τους  απρόσκλητοι  ακόμα και στην διαβούλευση των ολίγων ωρών  πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο