Πρόγραμμα ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ψυχοκινητικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων από 2 μηνών έως 5 χρόνων

Print Friendly, PDF & EmailΚατά την εκπαίδευση του ΤΕΣΤ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΚΑΙ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του Πανελλαδικού Προγράμματος ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ψυχοκινητικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων που διεξάγεται υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στους Δήμους-Μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας.


Το 4ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Απριλίου 2013 στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και εκπαιδεύτηκαν 13 επιστημονικοί εκπρόσωποι  από 8 Δήμους- Μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ, και συγκεκριμένα από το Δήμο Κηφισιάς, Δήμο Περιστερίου, Δήμο Παπάγου Χολαργού, Δήμο Νέστου Καβάλας, Δήμο Καβάλας, Δήμο Βέροιας, Δήμο Αμαρουσίου και Δήμο Ηλιούπολης. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από την Εθελόντρια Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος Παιδιάτρου Αναπτυξιολόγου κα Ελένη Δουλιανάκη.


Σκοπός του Πανελλαδικού αυτού Προγράμματος είναι ο προληπτικός έλεγχος των αναπτυξιακών σταθμών του βρεφικού και νηπιακού πληθυσμού κάθε Δήμου-Μέλους του ΕΔΔΥΠΠΥ.


Κατά τη διάρκεια του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου έγινε εισαγωγή των Αναπτυξιακών Ορόσημων και εκπαίδευση των επιστημόνων στην εφαρμογή του Denver II Developmental Screening Test.


Πρόκειται για το Πρωτοβάθμιο Ανιχνευτικό Εργαλείο στον Προσυμπτωματικό Έλεγχο Αναπτυξιακών Προβλημάτων που αφορούν την Κοινωνική Συμπεριφορά και Αυτοεξυπηρέτηση, τη Λεπτή Κινητικότητα, την Ομιλία-Ακοή και την Αδρή Κινητικότητα. Ακολούθησε workshop για την τελική πιστοποίηση των εκπαιδευόμενων.


Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, κος Γεώργιος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, παραβρέθηκε στην έναρξη του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου για να καλωσορίσει τους επιστημονικούς εκπροσώπους  των 8  Δήμων- μελών του ΕΔΔΥΠΠΥ και να τους ενημερώσει για την σπουδαιότητα διεξαγωγής του προγράμματος στους Δήμους τους.


«Ο Δήμος βρίσκεται καθημερινά στην υπηρεσία του Δημότη. Αυτός είναι ο ρόλος μας και τον υπηρετούμε για κάθε τοπική κοινωνία για το κάθε παιδί που μεγαλώνει σε όλους τους Δήμους- Μέλη μας. Τα πρώτα έξι χρόνια ζωής το παιδί ως πολίτης είναι για το κράτος απόν. Είναι για το δήμο όμως παρόν. Διεξάγουμε το πολύ σημαντικό  Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου βρεφών και νηπίων  σε όλη την Ελλάδα με στόχο την προαγωγή της υγείας και της ψυχοκινητικής ανάπτυξης σε κάθε παιδί- πολίτη μας ηλικίας 2 μηνών έως 5 χρόνων. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2007,  έχει διεξαχθεί σε 27 Δήμους όλης της χώρας και έχουν ελεγχθεί 9500 παιδία. Συνεχίζουμε σε όλους τους Δήμους- Μέλη μας. Αναμένουμε από τη σημερινή εκπαίδευση των ειδικών επιστημόνων την ακόμα μεγαλύτερη επέκταση του προγράμματος σε περισσότερους Δήμους μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ». Τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, κος Γεώργιος Πατούλης


Ο Διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ, κος Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, παραβρέθηκε την Κυριακή 28 Απριλίου ο οποίος και αυτός με τη σειρά του ευχαρίστησε και τους 13  επιστημονικούς εκπροσώπους των Δήμων- Μελών του ΕΔΔΥΠΠΥ, μίλησε αναλυτικά  για το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και για τα προγράμματα που αναπτύσσονται. Τέλος, ευχαρίστησε τον ΙΣΑ για την Αιγίδα που παρέχει στο πρόγραμμα καθώς και τη δωρεάν διάθεση του Συνεδριακού χώρου που συνέβαλε στην επιτυχή ολοκλήρωση του 4ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο