Πρωτοποριακό πρόγραμμα πρόληψης αναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά και βρέφη με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις ψυχοκινητικής ανάπτυξης

Print Friendly, PDF & Email


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ.Πατούλης με τον καθηγητή Παιδιατρικής–Παιδιατρικής Αναπτυξιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.Ιωάννη Τσίκουλα, την κα Ελένη Δουλιανάκη, ιατρό master instructor DDST ΙΙ , την Βαρβάρα Αργυροπούλου κοινωνική λειτουργό–master instructor DDST II και την Ουρανία Πεδιαδιτάκη, νοσηλεύτρια master instructor DDST II (αριστερά) και τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλληλεγγύης και Πρόληψης Ιωάννη Πουλόπουλο.
|download file .jpg 62Kb|


Εκατοντάδες γονείς παραβρέθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση παρουσίασης του πρωτοποριακού προγράμματος πρόληψης των Αναπτυξιακών Διαταραχών σε παιδιά και βρέφη που διοργανώνει ο Δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.Κ.Αντωνόπουλος, Αθ.Βελής και η κα Γλυκερία Μοστρού. Επίσης  ο Διευθυντής του Διαδημοτικού Δικτύου Σ.Παπασπυρόπουλος.
|download file .jpg 127Kb|


Γιώργος ΠατούληςΌραμά μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου Δήμου, που θα βρίσκεται διαρκώς κοντά στον πολίτη και στην οικογένεια.


Σε ένα σημαντικό  Πανελλαδικό Πρόγραμμα Πρόληψης των Αναπτυξιακών Διαταραχών  των παιδιών, συμμετέχει ο Δήμος Αμαρουσίου, σε συνεργασία με την Α΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο μιας στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής, στο επίκεντρο της οποίας είναι η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας των πολιτών.


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον προληπτικό έλεγχο της ψυχοκινητικής ανάπτυξης βρεφών και νηπίων του Δήμου Αμαρουσίου, ηλικίας από 2 μηνών έως 5 χρονών με το ανιχνευτικό τεστ Denver. Στόχος  είναι η πρόληψη, δηλαδή η αναγνώριση βρεφών και παιδιών προσχολικής ηλικίας που είναι υποψήφια να εμφανίσουν αναπτυξιακές διαταραχές, πριν όμως τις εμφανίσουν.


Τα τεστ θα πραγματοποιούνται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού (τηλ. 210 8067888) απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακα, στο κτίριο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας (Θεμιστοκλέους 3), ώστε να διευκολυνθούν οι γονείς που εργάζονται.


Με την ευκαιρία έναρξης του  σημαντικού αυτού προγράμματος, διεξήχθη μία ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου. Ομιλητές ήταν ο Ιωάννης Τσίκουλας, Καθηγητής Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Αναπτυξιολογίας Α.Π.Θ., η  Ελένη Δουλιανάκη, ιατρός-master instructor DDST II, η Βαρβάρα Αργυροπούλου, κοινωνική λειτουργός-master instructor DDST II και η Ουρανία Πεδιαδιτάκη, νοσηλεύτρια-master instructor DDST II.


Στο πλαίσιο του χαιρετισμού  του  ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Δομών Υγείας ΟΤΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε την μεγάλη σημασία του  προγράμματος που έχει σκοπό  την  ενημέρωση των γονέων για τη σημασία της σωστής ψυχοκινητικής ανάπτυξης των βρεφών και των νηπίων και  τη χρησιμότητα  της έγκαιρης παρέμβασης.


”Όραμα μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου Δήμου, που θα βρίσκεται διαρκώς κοντά στον πολίτη, κοντά στην οικογένεια και θα στηρίζει αυτούς που έχουν ανάγκη”, επισήμανε ο κ.Πατούλης και κάλεσε τους γονείς ν’ανταποκριθούν και  να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα τονίζοντας ότι ”ως Δήμαρχος, αλλά και ως γιατρός, πιστεύω ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, που ωφελεί πρώτα και πάνω από όλα τα παιδιά μας”.


Στη συνέχεια ο επιστημονικός επικεφαλής του προγράμματος, κος Ιωάννης Τσίκουλας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής Αναπτυξιολογίας Α.Π.Θ., εξήγησε ότι στον όρο αναπτυξιακές διαταραχές υπόκεινται πολλά σύνδρομα.


”Εκτός από το σύνδρομο διάσπασης προσοχής, που είναι η πιο συχνή αναπτυξιακή διαταραχή στα  παιδιά, στις αναπτυξιακές διαταραχές περιλαμβάνονται οι διαταραχές στη βάδιση και στη σύλληψη, οι υποτονίες και οι υπερτονίες, οι συμπεριφορικές διαταραχές, το αυτιστικό φάσμα, τα προβλήματα κοινωνικής συμπεριφοράς, οι αισθητηριακές διαταραχές, οι διαταραχές ομιλίας, η ψυχοκινητική αργοπορία,  τα αδρά προακαδημαϊκά σημάδια των μαθησιακών δυσκολιών, και πολλά άλλα.


Η ανίχνευση και η έγκαιρη διάγνωση πιθανών αναπτυξιακών προβλημάτων, είναι πολύ σημαντική γιατί εξασφαλίζει τη δυνατότητα της πρώιμης θεραπευτικής παρέμβασης με τη μορφή λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας ή κάποιας άλλης παρέμβασης”, κατέληξε ο καθηγητής.


Από την πλευρά της η γιατρός Ελένη Δουλιανάκη, επισήμανε ότι όταν η διάγνωση γίνει πριν το παιδί πάει στο σχολείο, τότε οι δυνατότητες παρέμβασης και αποκατάστασης του προβλήματος είναι πολύ μεγάλες, διότι σε αυτή την ηλικία ο παιδικός εγκέφαλος επιδέχεται αλλαγές σε κάποιες «λάθος» καταγραφές που πιθανώς έχουν γίνει.


Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του ανιχνευτικού τεστ Denver Developmental Screening Test II (DDST II), που αποτελείται από ερωτήσεις στη μητέρα και στο παιδί, ανάλογα με την ηλικία του.


Το τεστ γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, διαρκεί 15 λεπτά και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 2 μηνών έως 5 ετών, που μιλούν ελληνικά.


Μετά την ολοκλήρωση του τεστ, ο εξεταστής, σε συμβουλευτικό πλαίσιο και τηρώντας το ιατρικό απόρρητο, καθοδηγεί το γονέα να αποταθεί στον παιδίατρό του, ο οποίος με τη σειρά του θα τον παραπέμψει προς τον περαιτέρω έλεγχο ή προς κάποια θεραπευτική παρέμβαση, αν χρειάζεται.

Μετάβαση στο περιεχόμενο