Πρωτοβουλίες στήριξης και οικονομική ενίσχυση ύψους 15.000 ευρώ από τον Δήμο Αμαρουσίου προς τους πληγέντες των φονικών πυρκαγιών στην Αττική

Print Friendly, PDF & Email

Ομόφωνο ψήφισμα απαίτησης άμεσα να στηριχθούν οι πυροπαθείς και άμεσα να ολοκληρωθούν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από την Περιφέρεια Αττικής στο Μαρούσι

Τη θλίψη του για τα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική και τον αποτροπιασμό του για την εθνική τραγωδία αποτυπώνει σε ψήφισμά του σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου στη συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου, καταθέτοντας, παράλληλα, την αγωνία του για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και την απουσία ουσιαστικού σχεδιασμού. Με το ίδιο ψήφισμα απαιτείται η άμεση χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης αλλά και λήψης μέτρων για την ουσιαστική στήριξη των θυμάτων των πυρκαγιών. Στο ίδιο πνεύμα το Δημοτικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Γιώργο Πατούλη, για τις πρωτοβουλίες στήριξης των πληγέντων και αποφάσισε και την παροχή οικονομικής ενίσχυσης ύψους 15.000 ευρώ προς τις χειμαζόμενες περιοχές.

Τηρώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολή Αττική, ο Δήμαρχος κ. Πατούλης, εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για την ανείπωτη αυτή καταστροφή με συνέπεια την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, την καταστροφή χιλιάδων περιουσιών και την περιβαλλοντική ισοπέδωση μίας ολόκληρης περιοχής απαράμιλλου φυσικού κάλλους.

Αναφέρθηκε στην παρουσία της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου από την πρώτη στιγμή στον τόπο του συμβάντος και τη συμβολή της στην καταπολέμηση των καταστροφικών φωτιών ενισχύοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ο κ. Πατούλης, αναφέρθηκε, επίσης, σε αυτό το συγκινητικό κύμα προσφοράς των συνανθρώπων μας σε είδη πρώτης ανάγκης και εθελοντικής εργασίας προς τους πληγέντες των καταστροφικών πυρκαγιών. Ο Δήμος έχει ήδη συγκεντρώσει έναν τεράστιο όγκο σε είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, πολλά από τα οποία έχει ήδη αποστείλει στους τρεις πληγέντες Δήμους Ραφήνας, Μαραθώνα και Μεγάρων, και όμοια μέσα στις επόμενες ημέρες θα διοχετεύσει και τον υπόλοιπο όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο πλαίσιο της λήψης πρόσθετων, και οικονομικής φύσης, μέτρων στήριξης προς τους πληγέντες από μέρους των δήμων της χώρας, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου, στο πνεύμα σχετικής πρότασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε), το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου ενέκρινε την διάθεση οικονομικής ενίσχυσης συνολικού ύψους 15.000 ευρώ προς τους τρεις Δήμους Ραφήνας, Μαραθώνα και Μεγάρων.

Υιοθετώντας την πρόταση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα.

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για πληγέντες από πυρκαγιές στην Αττική

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, με αφορμή την τραγωδία που ζει η χώρα μας με τις φωτιές στην Αττική και τους δεκάδες νεκρούς, εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των αδικοχαμένων συμπολιτών μας και την έμπρακτη συμπαράστασή του προς τους πληγέντες.

Δυστυχώς, και πάλι γίναμε μάρτυρες ενός νέου, άνευ προηγουμένου εγκλήματος, με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, τραυματίες και χιλιάδες πληγέντες που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται παρανάλωμα στις πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική και τη Δυτική Αττική.

Ταυτόχρονα, οι πλημμύρες που έπληξαν το Μαρούσι, αποκάλυψαν με τραγικές συνέπειες την επείγουσα ανάγκη καθαρισμού και διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς και την ολοκλήρωση όλων των αντιπλημμυρικών έργων που έχει ανάγκη η πόλη.

Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες αποκάλυψαν τις ανεπαρκείς υποδομές, τα περιορισμένα μέσα, τη δραματική αποδυνάμωση των υπηρεσιών του Δήμου μας από προσωπικό και τεχνικά μέσα λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας και η ανυπαρξία πολιτικής προστασίας για τέτοιας έκτασης φαινόμενα και μορφολογία περιοχών, η άναρχη δόμηση με διαχρονικές τις κρατικές και κυβερνητικές ευθύνες, σφράγισαν το τραγικό αποτέλεσμα.

Παρά την ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών και όσων εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα μετρούμε νέα θύματα και νέες ανυπολόγιστες καταστροφές περιουσιών και φυσικού πλούτου. Και αυτό γιατί για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός κεντρικός σχεδιασμός.

Τα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης δεν αποτελούν κόστος, όπως τα θεωρούν όλες οι κυβερνήσεις, οι δανειστές και όσοι υπηρετούν τους νόμους της αγοραίας αντίληψης για την ανθρώπινη ζωή. Οι ανάγκες των οικογενειών γίνονται κυριολεκτικά θυσία στο βωμό της ανάπτυξης των εχόντων και κατεχόντων, αντί αυτές να αποτελούν οδηγό για τη λαϊκή ευημερία.

Απαιτούμε να κινητοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα διοίκησης για να στηριχθούν οι κάτοικοι όλων των περιοχών.

Απαιτούμε

1.Άμεση χρηματοδότηση από το κράτος για να ολοκληρωθούν τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης ρεμάτων στο Μαρούσι.

2.Να ολοκληρωθούν άμεσα με επικαιροποιημένες μελέτες από την Περιφέρεια τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης καθώς και η διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς.

3.Να αρθεί η απαγόρευση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν οι υπηρεσίες του Δήμου μας προς όφελος των δημοτών.

4. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την ιατρική περίθαλψη, άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.

5. Έκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες και στις οικογένειές τους.

6. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ (εξοπλισμός, εμπορεύματα κ.ά.).

7. Να διερευνηθούν και να αποδοθούν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, όσο ψηλά και αν βρίσκονται».

Μετάβαση στο περιεχόμενο