Προσφυγές της αντιπολίτευσης κόντρα στη διασφάλιση των εργαζομένων και της διαφάνειας στη λειτουργία του Δήμου

Print Friendly, PDF & Email

Ο κος Ραγκούσης, όπως και το σύνολο της Αντιπολίτευσης, ενδιαφέρονται μόνον για την εξυπηρέτηση των παραταξιακών τους σκοπιμοτήτων. Αδιαφορούν για το καλό της πόλης, υπονομεύουν συνειδητά την επίλυση του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου, βάζουν εμπόδια στην προσπάθεια της σημερινής διοίκησης να προσφέρει στους πολίτες έργο και υπηρεσίες.


Αυτό αποδείχθηκε πριν από μερικούς μήνες, όταν κάποιοι από αυτούς προσπάθησαν με αστήρικτες προσφυγές να καθυστερήσουν και τελικά να ακυρώσουν, την προσπάθεια για την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου Αμαρουσίου. 


Και επαναλήφθηκε για μια ακόμη φορά πριν μερικές μέρες, όταν οι κ.κ. Ραγκούσης, Γιαννακάκος και Ρώτας προσέφυγαν στην Περιφέρεια  με στόχο, αφενός την ακύρωση της μετατροπής της ΔΕΑΔΑ σε κοινή ανώνυμη εταιρεία ΟΤΑ, και αφετέρου την ακύρωση δέκα προγραμματικών συμβάσεων του Δήμου Αμαρουσίου.Η σκοπιμότητα των προσφυγών της αντιπολίτευσης
Η προσφυγή τους αυτή δεν έγινε γιατί θέλουν το καλό της πόλης.
Δεν έγινε γιατί έχουν να προτείνουν ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης. Έγινε με αποκλειστικό σκοπό να υπονομεύσουν την προσπάθεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής να δώσει τέλος στην ανασφάλεια των εργαζομένων του Δήμου.
Να υπονομεύσουν την προσπάθεια να περάσουμε σταδιακά σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του Δήμου, που εγγυάται τη διαφάνεια και την μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των χρημάτων που πληρώνουν οι συμπολίτες μας.
 Προσπαθούν να ματαιώσουν δέκα προγραμματικές συμβάσεις, με τις οποίες επιδιώκεται η ανάληψη και υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων για την ανάπτυξη του Δήμου μας με σαφή σε αυτές περιγραφόμενα αντικείμενα.  


Ας μας απαντήσουν σε 5 κρίσιμα ερωτήματα
Για τη στάση τους αυτή τους απευθύνουμε πέντε ερωτήματα και θέλουμε να μας απαντήσουν:
1. Επιθυμούν να εξακολουθήσει να λειτουργεί η Δημοτική Συγκοινωνία;
2. Θέλουν ή δεν θέλουν να διατεθούν κονδύλια για τη συντήρηση των σχολείων της πόλης μας;
3. Θέλουν ή δεν θέλουν να διατεθούν κονδύλια για τη λειτουργία των παιδικών μας σταθμών;
4. Πως θα συντηρηθούν χωρίς αυτές τις προγραμματικές συμβάσεις οι παιδικές χαρές και οι κοινόχρηστοι χώροι της πόλης;
5. Πως θα λειτουργήσουν τα προγράμματα πολιτισμού και αθλητισμού στην πόλη χωρίς αυτές τις προγραμματικές συμβάσεις;


Θέλουν την οπισθοδρόμηση του Δήμου
Αυτό που επιθυμεί και επιδιώκει η αντιπολίτευση είναι η οπισθοδρόμηση του Δήμου Αμαρουσίου. Και καταγγέλουν τις προγραμματικές συμβάσεις αυτοί που χρησιμοποίησαν κατά το παρελθόν τις τότε προγραμματικές συμβάσεις, όχι για το συμφέρον της πόλης, αλλά για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων.


Αλλάζουμε σελίδα
Εμείς ως Διοίκηση επιλέγουμε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, που προβλέπει τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα εποχή που κυρίαρχα στοιχεία της είναι η διαφάνεια, το νοικοκύρεμα και η μείωση των εξόδων. Και πάνω από όλα, η μόνιμη επίλυση του εργασιακού προβλήματος.


Μειώνουμε τις προγραμματικές συμβάσεις 
Είναι πολιτική μας επιλογή να μειώσουμε τις προγραμματικές συμβάσεις, μια πρακτική  που αδιακρίτως χρησιμοποίησε η προηγούμενη Διοίκηση, παραγκωνίζοντας και υποθάλποντας τις Υπηρεσίες και τους Υπαλλήλους του Δήμου Αμαρουσίου. Αλλά αυτό γίνεται σταδιακά, κι όχι από τη μια μέρα στην άλλη. Αν επιλέγαμε άλλη πρακτική, θα αντιμετώπιζε πρόβλημα η λειτουργία του Δήμου και η παροχή των υπηρεσιών στους συμπολίτες μας.
Εμείς δεν υιοθετούμε πρακτικές όπως η «παροιμιώδης» προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε η ΔΕΑΔΑ το 2004, μέσω της οποίας ανατέθηκαν τεχνικά έργα, ύψους άνω των € 20 εκ., σε τεχνικό σύμβουλο της επιλογής της τότε Διοίκησης, χωρίς κανένα διαγωνισμό και με πλήρη αποκλεισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου! Σήμερα, όλα τα έργα υποδομής περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και υλοποιούνται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αμαρουσίου.


Επιπροσθέτως, με την ίδρυση των κοινωφελών επιχειρήσεων του Δήμου Αμαρουσίου και την κατάργηση των αμιγών δημοτικών επιχειρήσεων που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη διοίκηση, επιδιώκεται η υλοποίηση του αντικειμένου τους και του καταστατικού τους σκοπού, μέσω των διετών πλάνων ( με στόχο τη μείωση του κόστους τους ) και όχι μέσω προγραμματικών συμβάσεων που και σε αυτήν την περίπτωση η προηγούμενη Διοίκηση χρησιμοποίησε αδιακρίτως.


 


Ποια «βάρη» καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Παρά τη βούληση μας να καταργήσουμε τις προγραμματικές,  βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πραγματική κατάσταση, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε. Και η πραγματική αυτή κατάσταση δεν είναι άλλη από το κληροδότημα των προγραμματικών συμβάσεων που μας κατέλιπε η προηγούμενη Διοίκηση και το οποίο κατά το παρελθόν καταλάμβανε όλα τα πεδία δράσης του Δήμου Αμαρουσίου, από μισθοδοσία προσωπικού έως εργασίες συντήρησης – έτσι αδιακρίτως χαρακτηρίζονταν όλα τα τεχνικά έργα, ώστε να παρακάμπτεται η εμπλοκή της Τεχνικής Υπηρεσίας!


Με τις δέκα υποστηρικτικές και μόνο προγραμματικές συμβάσεις ερχόμαστε, λοιπόν, να καλύψουμε το χάσμα που δημιούργησε η προηγούμενη Διοίκηση. 


Σκοπός τους είναι η συνδρομή των Υπηρεσιών στο έργο τους και η κάλυψη εκτάκτων και επειγουσών αναγκών που ενδέχεται να προκύψουν στην πορεία και οι οποίες δεν έχουν προβλεφθεί είτε στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου είτε στο διετές πλάνο των κοινωφελών επιχειρήσεων.


Σημειώνεται, ότι το κόστος των προγραμματικών δεν ξεπερνά το 20% των διετών πλάνων. Παραδείγματος χάριν, τι θα γίνει στην περίπτωση κατά την οποία αυξηθεί η ζήτηση θέσεων στα προγράμματα πολιτισμού? Μέσω της αντίστοιχης προγραμματικής θα καταστεί δυνατή η λειτουργία νέων τμημάτων και ό,τι αυτή συνεπάγεται, χωρίς να είναι αναγκαία η αναμόρφωση του διετούς πλάνου της κοινωφελούς επιχείρησης πολιτισμού. Με άλλα λόγια, ο ρόλος των προγραμματικών συμβάσεων είναι υποστηρικτικός και μόνο του έργου των Υπηρεσιών.


Διασφαλίζουμε τη μισθοδοσία του προσωπικού
Με τις προγραμματικές συμβάσεις καθίσταται, επιπροσθέτως, δυνατή, η μισθοδοσία του προσωπικού εκείνου που προσελήφθη υπό την προηγούμενη Διοίκηση για την υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων και το οποίο σήμερα «τελεί υπό ομηρία».
Η ευελιξία στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και περιπτώσεων, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση στην προσφυγή της. Όλα τα περιγραφόμενα στις προγραμματικές αντικείμενα και δράσεις θα υλοποιηθούν κατά τις προβλεπόμενες στο νόμο διαδικασίες, δηλαδή η ανάθεση μελετών θα πραγματοποιηθεί με τον Ν.3316/2005, η προμήθεια αγαθών με τον ΕΚΠΟΤΑ, η τεχνική υποστήριξη (εργασίες και έργα) με το νόμο περί δημοσίων έργων.


Σήμερα, με τις προγραμματικές συμβάσεις επιχειρείται ένας σαφής επιμερισμός και διαχωρισμός αντικειμένων και δράσεων, ώστε να αποφευχθεί αυτό που τα προηγούμενα χρόνια υιοθέτησε και παγίωσε η προηγούμενη Διοίκηση, δηλαδή την υλοποίηση όλων ανεξαιρέτως των δράσεων του Δήμου με προγραμματικές συμβάσεις και την μέσω αυτών καταστρατήγηση των νόμιμων διαδικασιών. Σήμερα το σκηνικό αλλάζει. Και ναι μεν θα χρησιμοποιηθεί υποστηρικτικά και μόνο το εργαλείο που ο ίδιος ο νόμος προβλέπει, αλλά σε σαφείς δράσεις και ενέργειες και με συγκεκριμένο κόστος, το ύψος του οποίου είναι σαφώς μικρότερο από εκείνο των προγραμματικών συμβάσεων που αδιακρίτως είχε υιοθετήσει η προηγούμενη Διοίκηση.


Τι απαντάμε στα ψευτοερωτήματα της Αντιπολίτευσης
Απαντάμε κατηγορηματικά στα ερωτήματα που παραπλανητικά και μόνο έθεσε ο κ. Ραγκούσης και υποστήριξαν με τις προσφυγές οι κ.κ. Γιαννακάκος και Ρώτας:


1. Σκοπός της Διοίκησης είναι η υλοποίηση του έργου της από τις Υπηρεσίες του Δήμου, στις οποίες επιδεικνύει εμπράκτως της εμπιστοσύνη της. Υποστηρικτικός, όπως προαναφέρθηκε, είναι αντιθέτως ο ρόλος των προγραμματικών συμβάσεων, οι οποίες καλούνται να καλύψουν έκτακτες και επείγουσες ανάγκες. Πώς είναι δυνατόν, εξάλλου, να αναρωτιέται η Αντιπολίτευση για τον ρόλο των Υπηρεσιών, όταν η προηγούμενη Διοίκηση αφενός στελέχωσε ελλιπώς τις Υπηρεσίες (σημειώνεται ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων της Διοικήσεώς μας, από τις 791 περίπου προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ήταν καλυμμένες μόλις οι 155, δηλ. το 20% περίπου). Και αφετέρου, απαξίωσε πλήρως τον ρόλο τους, επιλέγοντας εξωτερικούς παράγοντες για την προώθηση του δημοτικού έργου. Χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία.
2. Οι κοινωφελείς επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται απολύτως νόμιμα, με την προβλεπόμενη στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων διαδικασία, δηλαδή μέσω των διετών πλάνων. Υποστηρικτικός και μόνον είναι ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι προγραμματικές συμβάσεις. Τούτο αποδεικνύεται από το κόστος των αντίστοιχων προγραμματικών συμβάσεων, το οποίο δεν ξεπερνά το 20 % του διετούς πλάνου τους.
3. Παραπλανητικά υποστηρίζεται από τον κ. Ραγκούση και την αντιπολίτευση ότι η υιοθέτηση των προγραμματικών συμβάσεων είναι ακριβότερη για τον Δήμο Αμαρουσίου κατά € 3,5 εκ. Τουναντίον, επιχειρείται μείωση του αριθμού των προγραμματικών συμβάσεων και συνακολούθως μείωση της δαπάνης για τον Δήμο. Ειδικότερα, ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια, το ύψος των προγραμματικών συμβάσεων έφθανε περίπου στα € 40 εκ., εκ των οποίων € 8 εκ. αντιστοιχούσαν στον αναλογούντα ΦΠΑ, με την υιοθετούμενη πολιτική το ύψος των προγραμματικών συμβάσεων δεν ξεπερνά τα € 22 εκ. και ο αναλογούν ΦΠΑ τα €3,5 εκ.. Έχουμε δηλαδή όφελος πολλών εκατομμυρίων.
4. Αναρωτιέται ο κ. Ραγκούσης γιατί ανατίθεται στην Αναπτυξιακή ΑΕ του Δήμου Αμαρουσίου η εκτέλεση κάποιων προγραμματικών συμβάσεων. Και λησμονεί ότι το προηγούμενο καθεστώς του Δήμου και της ΔΕΑΔΑ, (το καθεστώς μιας διοίκησης της οποίας υπήρξε ο ίδιος ο «εκλεκτός της υποψήφιος») , παραγκώνιζε τις ίδιες τις Υπηρεσίες του Δήμου, προωθώντας την αδιαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες ανάθεσης έργων, προμηθειών και μελετών.
5. Ως προς τη συμμετοχή εκπροσώπων της μειοψηφίας στις Επιτροπές Παρακολούθησης των προγραμματικών συμβάσεων τονίσουμε τα ακόλουθα: Μάλλον μπερδεύει ο κ. Ραγκούσης την έννοια και τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Μολονότι κατακρίνει την πολιτική της Διοικήσεως, επιθυμεί να επιτύχει την εμπλοκή της αντιπολίτευσης στην υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων. Επιθυμεί, δηλαδή, να είναι και ελεγκτής και ελεγχόμενος! Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται περί αρνήσεως της Διοίκησης του Δήμου να εμπλέξει τη μειοψηφία στις Επιτροπές Παρακολούθησης, αλλά για παρανόηση από την αντιπολίτευση του ελεγκτικού της ρόλου.    
 
Δυστυχώς, όλες οι ενέργειες της αντιπολίτευσης, υπηρετούν τις παρακάτω σκοπιμότητες:


• Να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία τακτοποίησης των εργαζόμενων της ΔΕΑΔΑ και η μεταφορά τους είτε στο Δήμο , είτε σε άλλες επιχειρήσεις του Δήμου (όπως προβλέπει ο κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων στις περιπτώσεις μετατροπής μιας επιχείρησης ).
• Να παραταθεί η αβεβαιότητα για το εργασιακό μέλλον δεκάδων εργαζομένων και να δημιουργηθεί κίνδυνος για την απρόσκοπτη καταβολή της μισθοδοσίας τους.
• Να μπουν εμπόδια στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες σε κρίσιμους τομείς όπως οι παιδικοί σταθμοί, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, η Δημοτική Συγκοινωνία, η συντήρηση των σχολικών κτιρίων, κλπ.
• Να επιστρέψει ο Δήμος στο προϋφιστάμενο καθεστώς των προγραμματικών συμβάσεων των € 40 εκ.! 


Οι κ.κ. Γιαννακάκος,  Ραγκούσης και Ρώτας δεν νοιάζονται για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, ούτε για το πραγματικό συμφέρον των εργαζομένων. Όπως έγινε και στην περίπτωση των προσφυγών για την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου, έτσι και τώρα, κρύβουν πίσω από προσφυγές τα πολιτικά τους αδιέξοδα.
Και εξυπηρετούν μικροπαραταξιακά συμφέροντα και σκοπιμότητες στρεφόμενοι ενάντια στους εργαζόμενους και εμποδίζοντας τη Δημοτική Αρχή να προσφέρει έργο και υπηρεσίες στους πολίτες της πόλης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο