Προσυνεδριακή Συνάντηση Εργασίας ΕΔΔΥΠΠΥ δημάρχων των κυκλαδικών δήμων

Print Friendly, PDF & Email


 


Θέμα : «Φωνή από τις Κυκλάδες για τις ελλείψεις της υγείας στη νησιωτική Ελλάδα»


Πραγματοποιήθηκε  σήμερα στο Δημαρχιακό  Μέγαρο Σύρου η Προσυνεδριακή Συνάντηση Εργασίας Δημάρχων των κυκλαδικών  Δήμων με θέμα τη κοινωνική πολιτική και υγεία στη νησιωτική Ελλάδα, προβλήματα και προοπτικές. Η συνάντηση έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, διοργανώθηκε  από το Εθνικό Διαδημοτικό  Δίκτυο Υγιών Πόλεων -Προαγωγή Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) το οποίο έχει αναλάβει από κοινού με το Δήμο Αμαρουσίου την οργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ που θα πραγματοποιηθεί στο Μαρούσι στις 22-25 Οκτωβρίου 2014. Ο φιλοξενών  Δήμαρχος κ. Γ. Μαραγκός συντόνισε τη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν ο κ. Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ, Δήμαρχος Αμαρουσίου, ο κ. Ι. Ιωαννίδης εκπρόσωπος ΓΓ αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου ο οποίος εκπροσώπησε τον ΓΓ  αποκεντρωμένης  διοίκησης Αιγαίου κ. Σ. Σπυρίδων, ο κ.  Γ.  Λεονταρίτης Αντιπεριφερειάρχης  νότιου Αιγαίου ο οποίος εκπροσώπησε το Περιφερειάρχη νότιου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο, ο κ. Ε.  Πανοηλίας Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων,  ο Δήμαρχος Κύθνου κ. Σ. Γαρδέρης,  ο Δήμαρχος Κέας κ. Ι. Ευαγγέλου, ο Δήμαρχος Σίκινου  κ. Β. Μαράκης,  ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γ.  Δαμουλάκης,  ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κ. Κούκας,  ο Δήμαρχος Τήνου κ. Σ. Ορφανός, ο  Δήμαρχος Ιητών κ. Μ. Πετρόπουλος, ο Δήμαρχος ʼνδρου κ. Θ.  Σουσούδης, ο Δήμαρχος Νάξου κ. Ε. Μαργαρίτης, ο Διευθυντής Νοσοκομείου Σύρου κ. Γ. Πετράκης και ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Σύρου κ. Παγίδας. Χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μ. Κωβαίος, ο Δήμαρχος Αντιπάρου κ. Α. Φαρούπος και ο Δήμαρχος Θήρας κ. Α. Ζώρζος. 

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Δήμαρχος Αμαρουσίου  κ. Πατούλης ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος των δομών πρέπει να είναι η διαφύλαξη της υγείας των πολιτών μέσω προώθησης υγιών συμπεριφορών αλλά και με τη καταπολέμηση κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία. Πρωταρχικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσει η προληπτική ιατρική μέσω των ΚΕΠ  Υγείας αλλά πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η δωρεάν παροχή ΠΦΥ για τους άπορους και τους ανασφάλιστους  συμπολίτες μας. Ο πρόεδρος ευχαρίστησε από καρδιάς για τη παρουσία όλων των φορέων και επισήμανε ότι η υγεία ξεκινά από τη διατήρηση της υγείας των πολιτών  με έλεγχο, ενημέρωση, καταγραφή επιστημονικών  εθελοντικών  ομάδων και με κάρτα πρόληψης. ‘Πρέπει να είμαστε ισότιμοι συνομιλητές με τη κεντρική εξουσία, πρέπει η αυτοδιοίκηση να αποκτήσει το ρόλο που της αξίζει για να μην χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές.  Χρειάζεται λοιπόν σχεδιασμός με πυλώνες μέσα από  στελέχωση του νοσοκομείου Σύρου.  Τα νησιά  που  δεν διαθέτουν νοσοκομεία θα πρέπει να στελεχωθούν  με γενικούς ιατρούς αλλά και οι ιατροί άνευ ειδικότητας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σε συνεργασία με τον κεντρικά εξειδικευμένο υπεύθυνο ιατρό ώστε με αυτό το τρόπο να διαφυλάσσεται η ανθρώπινη ζωή και να μειωθούν οι αναίτιες αεροκομιδές’ .  Αυτό το μοντέλο για τις Κυκλάδες θα πρέπει να συνυπογράφεται  από την Περιφέρεια , δημάρχους και επιστημονικές ομάδες. Οι Δήμαρχοι ενημέρωσαν για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω των μεγάλων ελλείψεων και ζήτησαν να αναλάβει δράση η ΚΕΔΕ  ώστε να δοθούν λύσεις.

Ο Δήμαρχος Σύρου κ. Γ. Μαραγκός ευχαρίστησε τον Γ. Πατούλη για το ενδιαφέρον του για τις Κυκλάδες  και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει,  με την υπόσχεση ότι θα στηρίξει τις όποιες αυτοδιοικητικές επιλογές του Γιώργου Πατούλη. Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μόνιμη επιτροπή υγείας Κυκλάδων με τη συμμετοχή του ΕΔΔΥΠΠΥ  των δημάρχων   των νησιών υπό την αιγίδα της ΓΓ αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης, την Περιφέρεια και τη στήριξη του αυριανού προεδρείου της ΚΕΔΕ ώστε να διεκδικήσουν δυναμικά από την κεντρική εξουσία την επίλυση των προβλημάτων που καταγράφηκαν. Τέλος έγινε παρουσίαση για τον ιατρικό τουρισμό υπό το πρίσμα ότι οι Κυκλάδες μπορούν να αποτελέσουν ένα τουριστικό πάρκο στο οποίο θα αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός. 


 


 


 

Μετάβαση στο περιεχόμενο