Προληπτικά προγράμματα υγείας στα σχολεία από το Δήμο Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email


|download file .jpg 148KB|


|download file .jpg 194KB|


|download file .jpg 134KB|


|download file .jpg 318 KB|


|download file .jpg 262KB|


|download file .jpg 194KB|


Ένα πολύπλευρο πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής της υγείας των μαθητών που φοιτούν στα  σχολεία της πόλης, αλλά και των νηπίων των  Δημοτικών  Βρεφονηπιακών Σταθμών βρίσκεται σε εξέλιξη από το Δήμο Αμαρουσίου.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η σωστή ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες  τόσο των μαθητών όσο και των γονέων τους, ο προληπτικός έλεγχος,  αλλά και η έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων υγείας.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, ο οποίος  έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα θέματα ενημέρωσης και πρόληψης της υγείας των πολιτών, πολύ περισσότερο μάλιστα όσον αφορά τα παιδιά υπογραμμίζει:

« Ως Δημοτική Αρχή στα θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας, ιδιαίτερα της νέας γενιάς είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας. Η ενημέρωση των γονέων πάνω σε θέματα υγείας που αφορούν τα παιδιά τους είναι σημαντική και σ’ αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία βρίσκεται εγγύτερα στα προβλήματα και έχει πιο άμεση επαφή με τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά.

Με σειρά ειδικών εκδηλώσεων φροντίζουμε ειδικοί επιστήμονες  να ενημερώνουν τους γονείς σε θέματα που αφορούν την ανατροφή  και την υγεία των παιδιών τους. Παράλληλα, αξιοποιώντας τις δομές υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που διαθέτουμε ως Δήμος, με τη συμβολή των εθελοντών γιατρών του Δημοτικού Πολυϊατρείου και με τη συνεργασία άλλων φορέων υλοποιούμε προγράμματα πρόληψης για την θωράκιση της υγείας των παιδιών της πόλης μας. Το τελευταίο δίμηνο εξελίσσονται τέσσερα διαφορετικά προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης απαραίτητα και ωφέλιμα για τα παιδιά.»           
                     
Τα προγράμματα Προληπτικής Στοματικής Υγιεινής, Προστασίας από την Ηλιακή Ακτινοβολία, Σωστής Διατροφής και το πρόγραμμα Αντιφυματικού Εμβολιασμού υλοποιεί η Κοινωφελής Επιχείρηση Αλληλεγγύης και Πρόληψης, με Πρόεδρο τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ιωάννη Πουλόπουλο.


• Αντιφυματικός εμβολιασμός στους μαθητές Δημόσιων & Ιδιωτικών Σχολείων
 
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αντιφυματικού εμβολιασμού στους μαθητές της Α’ και Στ’ τάξης των δημοσίων δημοτικών σχολείων της πόλης, αλλά και στα ιδιωτικά σχολεία που ανταποκρίθηκαν στην κάλεσμα του Δήμου Εκπαιδευτήρια Δούκα,  Ελληνική Παιδεία και Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή.   

Στα 15 Δημόσια Δημοτικά Σχολεία και το 1ο και 2ο Ειδικό ( Σικιαρίδειο) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 790 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 455 Δερμοαντίδρασης Mantoux και 335 αντιφυματικοί εμβολιασμοί BCG.     

Στα προαναφερθέντα  ιδιωτικά σχολεία πραγματοποιήθηκαν 385 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 243 Δερμοαντίδρασης mantoux και 142 αντιφυματικοί εμβολιασμοί BCG.    

Το πρόγραμμα αντιφυματικού εμβολιασμού υλοποίησε το Δημοτικό Πολυϊατρείο, υπό την εποπτεία  του κ. Αντώνη Παρτσινέβελου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας Ανατολικού Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών και κατόπιν γραπτής συγκατάθεσης των γονέων.
Εκ μέρους του Δημοτικού Πολυϊατρείου συμμετείχαν ο εθελοντής ιατρός Πνευμονολόγος κ. Τσούτσος, η εθελόντρια  Παιδίατρος κα.  Μελιάδου Ελένη, η υπεύθυνη Προγραμμάτων Εμβολιασμών του Πολυϊατρείου  κα. Καίτη Σεβαστή, η κα. Παπαδοπούλου Κατερίνα και η κα Δημολιάνη Πωλίνα. 

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται  το πρόγραμμα Προληπτικής Στοματικής Υγιεινής,  το πρόγραμμα  Προστασίας από την Ηλιακή Ακτινοβολία & Καρκίνος του δέρματος και το πρόγραμμα σωστής διατροφής και σωματικής ανάπτυξης.
Τα προγράμματα βρίσκονται υπό την εποπτεία του Τμήματος Πρόληψης και Υγείας. Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Τμήματος κ. Κώστας Νταλούκας   επισημαίνει:

«Γνωρίζοντας ότι πολλά από τα σοβαρά νοσήματα εμφανίζονται αργότερα στην ζωή, αλλά έχουν την αρχή τους στην παιδική ηλικία, καθίσταται επιτακτικότερη η ανάγκη να δώσουμε προτεραιότητα στην πρόληψη, μέσα από την ενημέρωση παιδιών και γονέων. 
Με το πρόγραμμα της ενημέρωσης όλων των παιδιών στα σχολεία του Δήμου για την επίπτωση της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, προσπαθούμε να τα ενημερώσουμε ότι ο καρκίνος του δέρματος μπορεί αποφευχθεί παντελώς στην μεγαλύτερη ηλικία αν τώρα αλλάξουν την συμπεριφορά τους όσον αφορά την έκθεση στον ήλιο.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην χώρα μας σε παραγωγικές ηλικίες, σαφώς γνωρίζουμε σήμερα ότι οφείλονται σε λανθασμένη διατροφή στην παιδική ηλικία. Το πρόγραμμα της μέτρησης του δείκτη μάζας σώματος, παράλληλα με ενημερωτικές ομιλίες στους γονείς, αλλά και η έκδοση από τον Δήμο ενός σύγχρονου οδηγού διατροφής πιστεύουμε να βοηθήσει, έτσι ώστε στο μέλλον τα παιδιά μας να μην κινδυνεύουν από αυτά τα σοβαρά νοσήματα.
Το τμήμα Πρόληψης και Υγείας του Δήμου Αμαρουσίου προγραμματίζει να εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον μια σειρά από διαφορετικά προγράμματα που αφορούν την ασφάλεια, την διατροφή, τα τροχαία, το κάπνισμα, το αλκοόλ και άλλα. Σκοπό έχουμε να προλάβουμε την εμφάνιση νοσημάτων και νοσηρών καταστάσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά, τα τροχαία, οι πτώσεις στην τρίτη ηλικία, διάφοροι τύποι καρκίνου κλπ. Επίσης σύντομα θα προχωρήσουμε στην εκπαίδευση των νηπιαγωγών, αλλά και άλλων στις πρώτες βοήθειες πιστεύοντας ότι είναι και απαραίτητη, αλλά και σημαντική αν ποτέ χρειαστεί να εφαρμοστεί.                                                            Σήμερα περισσότερο από ποτέ η πρωτογενής πρόληψη φαίνεται να αποτελεί τον μονόδρομο πάνω στον οποίο στηρίζεται  ένα μεγάλο μέρος  της υγείας όλων μας.»


1. Πρόγραμμα Προληπτικής Στοματικής Υγιεινής

Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες ο οδοντιατρικός έλεγχος στους μαθητές των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων, σε συνεργασία με εθελοντές οδοντιάτρους και με την κινητή Οδοντιατρική Μονάδα του Οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού».
Στόχος του προγράμματος η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση προβλημάτων.
Παράλληλα γίνεται λεπτομερής ενημέρωση των γονέων για την στοματική κατάσταση των παιδιών τους με ειδικό έντυπο.
Μέχρι σήμερα σε 15 Δημοτικά σχολεία έχουν εξετασθεί 1300 παιδιά, ενώ τις επόμενες ημέρες  θα γίνουν επισκέψεις σε δύο ακόμη σχολεία.    

2. Προστασία από την Ηλιακή Ακτινοβολία & Καρκίνος του δέρματος

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις αρχές Μαϊου σε όλα τα Δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης.
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ενημερωτικές ομιλίες για τους κινδύνους από την έκθεση μας στη υπεριώδη ακτινοβολία και τους τρόπους προφύλαξης στους μαθητές  των 8 Γυμνασίων και του Πειραματικού Γυμνασίου, καθώς και σε 7 Δημόσια Λύκεια και το Πειραματικό. 

Οι εθελοντές γιατροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι:
Οι Παιδίατροι Κ. Νταλούκας και Χρ. Τρασιάς,
οι Παθολόγοι Ε. Παπαδάκης, Κ. Σπυριδάκη, Κ. Μάκος, Α. Μάχλερ, οι Δερματολόγοι Όλ. Αναγνώστου, Χρ. Τρασιάς, Ε. Τασούλα και ο Ορθοπεδικός Α. Παρτσινέβελος.  

Το πρόγραμμα θα συνεχισθεί και στα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.                 


• Σωστή διατροφή και σωματική ανάπτυξη
 
ʼμεσα  θα ξεκινήσει μέτρηση του δείκτη μάζας σώματος (ΜΒΙ) στα νήπια των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Αμαρουσίου με στόχο να ελεγχθεί η σωματική ανάπτυξη των νηπίων και κυρίως οι παράμέτροι της παχυσαρκίας και τις υπερχολιστεριναιμίας.
Στην προσπάθεια αυτή σημαντική είναι η συμβολή γνωστής εταιρείας ηλεκτρικών ειδών που εδρεύει στο Μαρούσι ,η οποία παραχώρησε δώδεκα ηλεκτρονικούς ζυγούς για τις ανάγκες των Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών.       
Παράλληλα πραγματοποιείται σειρά ενημερωτικών ομιλιών στους γονείς και διανομή έντυπου υλικού, που  στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων στα θέματα της σωστής διατροφής για την υγεία και τη σωστή ανάπτυξη των νηπίων. Σύντομα μάλιστα, πρόκειται να εκδοθεί από το Δήμο Αμαρουσίου ενημερωτικός οδηγός σωστής διατροφής.


 


Μετάβαση στο περιεχόμενο