Πνευματικός φάρος η Βορέειος Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

 
Εγκαινιάστηκε χτες από το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρο Ταλιαδούρο και ο Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη.


download _.jpg file 2.8 MBdownload _.jpg file 3.0 MB

Γ. Πατούλης: Η Βορέειος Βιβλιοθήκη που θα συνδεθεί σύντομα ηλεκτρονικά με τις βιβλιοθήκες των σχολείων της πόλης μας και με τη Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας φιλοδοξούμε ν΄αποτελέσει πνευματικό πνεύμονα και κοιτίδα πολιτισμού που θα μεταδίδει αξίες και ιδανικά στη νέα γενιά και σε όλους όσους διψούν για πνευματική τροφή και ψυχική ανάταση.

Κέντρο γνώσης και ελεύθερης έκφρασης για κάθε βιβλιόφιλο και άνθρωπο του πνεύματος και στέκι ποιοτικής αναψυχής των νέων αποτελεί η Βορέειος Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου που εγκαινίασαν χτες ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος και ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης.

Η βιβλιοθήκη, ένα όραμα του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη που παίρνει σαρκά και οστά, λειτουργεί από χτες στο ειδικά διαμορφωμένο ιδιόκτητο νεοκλασσικό κτίριο του Δήμου Αμαρουσίου στη συμβολή των οδών Στεφ. Δραγούμη και Μιλτιάδου 30. Στον ίδιο χώρο συστεγάστηκε και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων με στόχο η Βορέειος Βιβλιοθήκη ν΄αποτελέσει πνευματικό πνεύμονα και κοιτίδα πολιτισμού που θα μεταδίδει αξίες και ιδανικά στη νέα γενιά και σε όλους όσους διψούν για πνευματική τροφή και ψυχική ανάταση.

Τον αγιασμό στην τελετή των εγκαινίων τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συνεπικουρούμενος από ιερείς των Ενοριών του Αμαρουσίου. Ο Μακαριώτατος συνεχάρη το Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και ευχήθηκε η Βορέειος ν΄ αποτελέσει πηγή γνώσης και πνευματικότητας για όλους τους κατοίκους του Αμαρουσίου.

΄Οπως επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Πατούλης «σε πρώτη φάση η βιβλιοθήκη θα δέχεται κάθε επισκέπτη στους χώρους της, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και δανειστικό τμήμα το οποίο θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά αλλά και τμήμα εξυπηρέτησης των αναγνωστών». Ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα η Βορέειος θα συνδεθεί ηλεκτρονικά με όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες για τη μετάδοση γνώσης και παιδείας στους μαθητές των σχολείων της πόλης ενώ � όπως είπε � «φιλοδοξία της Δημοτικής Αρχής είναι η βιβλιοθήκη να ξεπεράσει τα σύνορα της πόλης μας». Προς αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει τις ενέργειες και τις επαφές για να γίνει η αδελφοποίηση της Βορέειου με τη Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που επαναλειτούργησε πρόσφατα και είναι παγκοσμίως γνωστή για το σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό υλικό που διαθέτει».
Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος αφού συνεχάρη το Δήμαρχο Αμαρουσίου για την ίδρυση και λειτουργία της Βιβλιοθήκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βιβλιοθήκη θα αποτελέσει «τον πνευματικό φάρο» του Δήμου που θα συμβάλλει σημαντικά να καταστεί το διάβασμα από «αναγκαία συνθήκη» απόλαυση.
Αναφερόμενος δε στην καθιέρωση του θεσμού των βιβλιοθηκών στη χώρα μας τόνισε ότι προτεραιότητα της πολιτείας είναι η συστηματική υποστήριξη του θεσμού των βιβλιοθηκών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης επισημαίνοντας ότι «στόχος της πολιτικής αυτής είναι η εξοικείωση του μαθητικού και φοιτητικού πληθυσμού με τη διαδικασία αναζήτησης της γνώσης, της πληροφορίας και τις νεές τεχνολογίες από τις μικρές ηλικίες, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης για την ανάπτυξη πολιτών ικανών να διαχειριστούν την κοινωνία της γνώσης και των πληροφοριών.

Ο Πρόεδρος της Βορέειου Βιβλιοθήκης, δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, κ. Ευάγγελος Κάβαλλος, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η Βορέειος Βιβλιοθήκη θ΄ αποτελέσει μια ζωντανή κοιτίδα πολιτισμού και στέκι των νέων της πόλης μας ώστε να κάνουμε όλοι ένα βήμα εγγύτερα στη γνώση, στην εκπαίδευση και στη μόρφωση».

Η Βορέειος Βιβλιοθήκη, που με τη νέα της μορφή αποτελεί Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Αμαρουσίου, διαθέτει σήμερα 18.000 τόμους βιβλία τα οποία εκτίθενται στις νέες της εγκαταστάσεις με τις προβλεπόμενες βιβλιοθηκονομικές προδιαγραφές, αναδεικνύοντας τόσο το τμήμα του πρώτου δωρητή Ακαδημαϊκού Βορέα, όσο και το τμήμα ενηλίκων, μαθητών και φοιτητών καθώς επίσης και το τμήμα ανάδειξης του τοπικού Τύπου και της ιστορίας του.
Η βιβλιοθήκη διαθέτει ιδανικούς χώρους ανάγνωσης και μελέτης τόσο στους εσωτερικούς της χώρους όσο και – κατά τους θερινούς μήνες – στον καταπληκτικό περιβάλλοντα χώρο, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει δανειστικό τμήμα το οποίο θα παρακολουθείται από τη νέα ηλεκτρονική υποδομή της βιβλιοθήκης καθώς και τμήμα εξυπηρέτησης αναγνωστών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο