Πετυχημένη άσκηση Πολιτικής Προστασίας σε σχολικό συγκρότημα του Δήμου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

|download .jpg file 134KB||download .jpg file 194KB||download .jpg file 184KB|

Γ. Πατούλης: «Όλα όσα αφορούν την ασφάλεια των παιδιών μας αποτελούν για το Δήμο ζητήματα προτεραιότητας»


Με επιτυχία έγινε στο 1ο Λύκειο Αμαρουσίου, άσκηση εκκένωσης του σχολείου, με τη συμμετοχή καθηγητών και μαθητών. Το σενάριο προέβλεπε την εκκένωση του κτηρίου μετά από εκδήλωση σεισμού, με παράλληλη εκδήλωση φωτιάς σε σημείο του 1ου ορόφου. ΜΕ βάση το σενάριο της άσκησης, μονάδες της πυροσβεστικής που κατέφθασαν στο χώρο απεγκλώβισαν έναν μαθητή από τον 1ο όροφο και μια μαθήτρια από το ισόγειο.
Στη συνέχεια ακολούθησε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Σχεδιασμός και Διαχείριση θεμάτων Πολιτικής Προστασίας στις εκπαιδευτικές μονάδες του Αμαρουσίου.»
Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου αναφέρθηκε στη σημασία τέτοιων ασκήσεων, τονίζοντας: «Για κάθε γονιό, το σχολείο που στέλνει το παιδί του, είναι ένας χώρος που πρέπει να δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας και της πεποίθησης ότι το παιδί δεν κινδυνεύει από τίποτα και κανένα απρόβλεπτο γεγονός. Και πως σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, βρίσκεται σε έμπειρα χέρια, ικανά να διαχειριστούν με ψυχραιμία οτιδήποτε συμβεί.  Η αλήθεια είναι πως όσοι έχουμε παιδιά, θα θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι κανένα απρόβλεπτο γεγονός δεν θα διαταράξει τις ώρες μάθησης, δημιουργίας αλλά και παιχνιδιού, που περνούν στο σχολείο. Θα θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας δεν κινδυνεύουν από κανέναν εξωτερικό παράγοντα. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό. Δυστυχώς, υπάρχουν απρόβλεπτες καταστάσεις, που κανένας δε μπορεί να γνωρίζει εκ των υστέρων ότι θα συμβούν, σε τι μέγεθος θα είναι και ποιες συνέπειες θα έχουν. Τέτοιες καταστάσεις είναι οι φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί. Φαινόμενα μπροστά στα οποία ο άνθρωπος είναι πολύ μικρός και ανήμπορος να αντιδράσει.
Μπορεί όμως να σχεδιάσει τον τρόπο που θα διαχειριστεί τέτοιου είδους καταστάσεις. Να κάνει κτήμα του τη γνώση που θα χρησιμοποιήσει για να προστατεύσει, πάνω από όλα τη ζωή του και τη ζωή των δικών του προσώπων, αλλά και για να βγει από αυτήν την απρόβλεπτη και κακή στιγμή, με όσο γίνεται λιγότερες απώλειες.
Και αυτό πετυχαίνει η ενημέρωση από τους ειδικούς που θα αναπτύξουν – ο καθένας στον τομέα του – τους τρόπους και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την πρόληψη, την αντιμετώπιση, την ασφαλή διαφυγή, την αποφυγή του πανικού και τη διατήρηση της ψυχραιμίας και την ιατρική περίθαλψη τυχόν τραυματιών.»


Από την πλευρά του, ο υποπυραγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ιωάννης Αρτοποιός, που συμμετείχε στην άσκηση, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Δήμου Αμαρουσίου στα θέματα της Πολιτικής προστασίας και δήλωσε χαρακτηριστικά: « Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιζήσουμε από μια καταστροφή είναι η προετοιμασία. Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος Δήμος που παίρνει μέτρα για τέτοιες καταστάσεις και που ζητά τη συνδρομή μας στην πραγματοποίηση ασκήσεων προσομοίωσης εκκένωσης κτηρίων, όπως έκανε με την άσκηση εκκένωσης του Δημαρχείου ήδη δύο φορές, και όπως κάνει σήμερα με την άσκηση εκκένωσης του σχολείου.»  

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο