Παρουσίαση των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στον εμπορικό κόσμο της πόλης

Print Friendly, PDF & Email
Γ. Πατούλης: Με την εφαρμογή της πρώτης φάσης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της πόλης αναβαθμίζουμε την τοπική αγορά και βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη.
 |download _.jpg file 103  KB|


|download _.jpg file 153 KB|
 

Συνεπής στις δεσμεύσεις του προς τον εμπορικό κόσμο του Αμαρουσίου για αναβάθμιση και τόνωση της τοπικής αγοράς αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη στο κέντρο της πόλης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης και η Επιτροπή Κέντρου παρουσίασαν  χτες στους εμπόρους και τους φορείς της πόλης τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, η πρώτη φάση υλοποίησης των οποίων ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του περασμένου μήνα.


Η παρουσίαση έγινε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου είχαν την ευκαιρία αφενός να ενημερωθούν πάνω στις νέες ρυθμίσεις αλλά και να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους επ΄ αυτών.

Για πρώτη φορά αναλαμβάνεται από το Δήμο Αμαρουσίου παρόμοια προσπάθεια για την καλύτερη ενημέρωση των εμπόρων , γύρω από την εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που θα ισχύσουν στην πόλη μας.
Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καθιερώνονται στη βάση της ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης που εκπόνησε- μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, μ΄ επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ε. Ματσούκη, μετά από διάλογο με τους συλλόγους, τους φορείς και τους κατοίκους του κέντρου της πόλης.


Οπως εξήγησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης οι νέες κυκλοφοριακές αλλαγές που έγιναν σε πρώτη φάση στοχεύουν στην αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων που είχαν οδηγήσει στη σταδιακή υποβάθμιση του παραδοσιακού εμπορικού κέντρου. Προβλήματα που σχετίζονται με τις άστοχες, πολυδάπανες και χωρίς σχεδιασμό παρεμβάσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής που είχαν ως αποτέλεσμα την ουσιαστική «κατάργηση» των πεζοδρόμων και την άναρχη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων σε αυτούς.

 

Ειδικότερα, οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διάνοιξη νέων εισόδων και εξόδων στην πόλη, τη δημιουργία νέων και την αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων χώρων στάθμευσης καθώς και την οριοθέτηση δύο αυστηρά πεζοδρομημένων περιοχών στο εμπορικό κέντρο, γύρω από τις οποίες θα τοποθετηθούν 14 συνολικά μπάρες.


Οι μπάρες, που ξεκίνησαν να λειτουργούν από σήμερα, θα παραμένουν ανοιχτές τις ώρες φορτοεκφόρτωσης καθώς και τις ώρες που τα καταστήματα είναι κλειστά. Τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων οι μπάρες θα είναι κλειστές. Δημοτικοί αστυνόμοι, εφοδιασμένοι με κατάλληλα τηλεχειριστήρια θα τις ελέγχουν και θα μπορούν να τις ανοίγουν σε έκτακτες περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα οι 14 μπάρες τοποθετήθηκαν στις διασταυρώσεις των οδών: Κοιμήσεως Θεοτόκου και Β. Σοφίας, Μητροπόλεως και Βας. Σοφίας, Μητροπόλεως και Σαλαμίνος, Κοιμήσεως Θεοτόκου και Θερμοπυλών, Σπύρου Λούη και Θερμοπυλών, Διάμεση και 28ης Οκτωβρίου, Ν. Πλαστήρα και 28ης Οκτωβρίου, Διονύσου και 28ης Οκτωβρίου, Ερμού στην κατάληξή της στην Πλατεία Ευτέρπης, Δήμητρος στην κατάληξή της στην Πλατεία Ευτέρπης, Πλαταιών και Θησέως, Διονύσου και Θησέως, Ν. Πλαστήρα και Θησέως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής εμπειρία από την τοποθέτηση μπαρών έχει δείξει ότι η εμπορική κίνηση των καταστημάτων

 

ΝΕΟΙ ΕΙΣΟΔΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ


Οι δύο νέες είσοδοι προς το κέντρο που δημιουργήθηκαν είναι:


Διάνοιξη βόρειας εισόδου: Στη συμβολή των οδών Βας. Σοφίας με τη Λεωφόρο Κηφισίας δημιουργήθηκε νέος κυκλοφοριακός κόμβος που επιτρέπει την είσοδο των οχημάτων προς το Ιστορικό και Εμπορικό Κέντρο του Αμαρουσίου. Η νέα διαδρομή που διαμορφώνεται είναι από τη Βας. Σοφίας με αποκλειστική κατεύθυνση τη Γεωργίου Σουρή και συνεχίζει προς τη Βας. ΄Ολγας και στη συνέχεια στους λοιπούς δρόμους του κέντρου.

Διάνοιξη Ανατολικής Εισόδου. Δημιουργήθηκε νέα είσοδος προς το Ιστορικό Κέντρο της πόλης από την οδό Μητροπόλεως, επιτρέποντας τη διέλευση των οχημάτων που κινούνται από τα ανατολικά του Αμαρουσίου προς αυτό.

ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ


Στη διάθεση των επισκεπτών του ιστορικού κέντρου βρίσκονται επτά συνολικά χώροι στάθμευσης με 522  συνολικά θέσεις στάθμευσης.
Τα επτά parking βρίσκονται: Στο Δημαρχείο Αμρουσίου, στο κτήμα Παναγοπούλου, στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, στον κόμβο της Λεωφ. Κηφισίας με τη Βας. Σοφίας, στην οδό Θέμιδος και στην οδό Γαρδέλη (μεταξύ Σαλαμίνος και Βας. Σοφίας), στο χώρο του Αμαλιείου (στο οποίο προβλέπεται η μεταφορά των χρηστών του χώρου αυτού με λεωφορειακή γραμμή εξπρές της Δημοτικής Συγκοινωνίας στο εμπορικό κέντρο).


Β΄ ΦΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ


Μετά την ολοκλήρωση της α΄ φάσης των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ξεκινά άμεσα η δεύτερη φάση εφαρμογής, η οποία περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:


Διαμόρφωση και ασφαλτόστρωση (ή μόνο ασφαλτόστρωση) κατά περίπτωση των οδών: Βας. Σοφίας, Θησέως (στο τμήμα που διανοίγεται), Μητροπόλεως (στο τμήμα έως τη Σαλαμίνος), Χατζηαντωνίου, Δ. Ράλλη, Μιλτιάδου, Διονύσου, Νερατζιωτίσσης.
Κυκλοφοριακή διαμόρωση των κόμβων: Πλατείας Κασταλίας, Πλατείας Ευτέρπης, Αγίου Κωνσταντίνου-Νερατζιωτίσσης, Αγίου Κωνσταντίνου-Διονύσου, Αγίου Κωνσταντίνου και Δ. Ράλλη και Βας. Σοφίας – Γαρδέλη.
Στην παρουσίαση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων συμμετείχαν ο επικεφαλής της ομάδας μελετητών, συγκοινωνιολόγος, καθηγητής  κ. Ε. Ματσούκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Παπαχρυσάνθου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Ζήκος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Κυκλοφορίας κ. Γιώργος Ιατρίδης, καθώς και δεκάδες έμποροι της πόλης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο