Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας & Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην 1η Διεθνή Έκθεση ‘InterAigis 09’.

Print Friendly, PDF & Email

Με την υποστήριξη των ΣΠΑΥ, ΣΠΑΠ και του Δήμου Αμαρουσίου.

Ο Δήμος Αμαρουσίου συμμετέχει στην 1η Διεθνή Έκθεση Πολιτικής Προστασίας, Ασφάλειας, Πυρασφάλειας, Ειδικού Εξοπλισμού ΟΤΑ, που διοργανώνεται από τις 21 έως τις 24 Μαϊου, στο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο (MEC) Παιανίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 21 Μαϊου και ώρα 7:00 μ.μ. από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος,  εκπροσώπων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων επισήμων.          


Στο περίπτερο του  Δήμου Αμαρουσίου (38), στο κτήριο 2 του εκθεσιακού κέντρου,  οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις, τις ενέργειες και το έργο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αμαρουσίου που συστάθηκε στις αρχές του 2007.


Το έργο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας στοχεύει στη θωράκιση του Δήμου και των πολιτών από έκτακτες καταστάσεις κινδύνου, αλλά και στην προαγωγή και ενίσχυση του εθελοντισμού.                                                                                           


Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, την Κυριακή 24 Μαϊου διοργανώνεται Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας & Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την υποστήριξη του ΣΠΑΥ, του ΣΠΑΠ και του Δήμου Αμαρουσίου.
   
Στο συνέδριο ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης θα μιλήσει στις 12:00 π.μ. με θέμα: «Εθελοντισμός και Πολιτική Προστασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». 
 
Επίσης στις 3:00 μ.μ. θα μιλήσει  με θέμα: «Δράσεις πολιτικής Προστασίας» ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Αμαρουσίου κ. Μιχάλης Χρηστάκης.

Τη φιλοσοφία ίδρυσης του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας  Δήμου Αμαρουσίου αναπτύσσει ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.                                                                   

« Η σύσταση ενός φορέα που θα διαχειρίζεται θέματα πρόληψης αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ή επικίνδυνων καταστάσεων κρίθηκε αναγκαία, όχι μόνο επειδή ένας σύγχρονος  Δήμος, όπως το Μαρούσι οφείλει να παρέχει στους δημότες του συνθήκες ασφαλείας και αξιοπιστίας, αλλά επειδή στα όρια της πόλης βρίσκονται αρκετοί χώροι πρασίνου οι οποίοι χρειάζονται διαρκή προστασία και επαγρύπνηση. 
Η συμβολή του επίσης στην ενημέρωση του κοινού για σχετικά θέματα, αλλά και η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών ώστε να ενταχθούν στην μεγάλη οικογένεια των εθελοντών που υπάρχει στο Δήμο μας είναι καθοριστική.
Οποιαδήποτε καταστροφή ή απρόβλεπτο συμβάν, όσο μεγάλο και αν είναι μπορούμε να το διαχειριστούμε ακόμη πιο αποτελεσματικά εάν υπάρχει η βοήθεια από τους εθελοντές, από τους ανθρώπους που παραμερίζοντας κάθε δισταγμό ή φόβο βάζουν πάνω από όλα το κοινό καλό και τη ζωή των συνανθρώπων μας.
Ο Δήμος Αμαρουσίου στηρίζει μεγάλο κομμάτι της πολιτικής προστασίας στον εθελοντισμό. Η εθελοντική προσφορά μας φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματος για μια πόλη περισσότερο ανθρώπινη και πιο λειτουργική.»        

Τη διετία 2007 – 2009 το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας έχει σχεδιάσει και αντιμετωπίσει με απόλυτη επιτυχία  τις εξής δράσεις:
• Δύο ασκήσεις εκκένωσης του  Δημαρχιακού Μεγάρου, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία
• ʼσκηση εκκένωσης και ενημερωτική εκδήλωση στο 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη συμμετοχή καθηγητών και μαθητών.    
• ʼσκηση- ενημέρωση και χρήση πυροσβεστήρων σε πραγματική φωτιά στο προσωπικό των Βρεφονηπιακών Σταθμών της πόλης
• Εκπαίδευση εθελοντών σε θέματα πολιτικής προστασίας
• Προστασία δασών και χώρων πρασίνου κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από 1η Μαϊου έως 30 Σεπτεμβρίου
• Έγγραφη ατομική ειδοποίηση στους ιδιοκτήτες οικοπέδων για τον καθαρισμό τους
• Καθαρισμός 2500 φρεατίων ομβρίων υδάτων
• Υποβολή μνημονίων βάση του σχεδίου Ξενοκράτης
• Ενίσχυση του στόλου οχημάτων με 2 σκαπτικά και δύο πυροσβεστικά οχήματα για τις ανάγκες του γραφείου Πολιτικής Προστασίας, τα οποία είναι δωρεές, μέσω των δράσεων του γραφείου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.
• Σεμινάρια με τη συμμετοχή 60 εθελοντών στο πλαίσιο του Εθνικού  προγράμματος εθελοντικής δράσης διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών «Protecta -1 -2»
• Πανελλήνιο συνέδριο Εθελοντισμού στο Δήμο Αμαρουσίου με πρωτοβουλία του Δημάρχου και Προέδρου του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Πατούλη
• Συμμετοχή στην κατάσβεση πυρκαγιών σε όμορους Δήμους
• Ενημέρωση πολιτών και φορέων μέσω έντυπου υλικού
• Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων στους πολίτες στις περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων
• Καθορισμός ανοικτών χώρων στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου σε περίπτωση φυσικών καταστροφών (σεισμός)
• Συμμετοχή σε δεντροφυτεύσεις όλων των όμορων Δήμων που έχουν πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές

Μετάβαση στο περιεχόμενο