Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Ο Δήμος Αμαρουσίου με σεβασμό κοντά στα άτομα με αναπηρία κάθε ημέρα του έτους

Print Friendly, PDF & Email

Ο Δήμος Αμαρουσίου με σεβασμό προς τα άτομα με αναπηρία και στα δικαιώματά τους, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου αναδεικνύει τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που έχει αναλάβει με στόχο τη διαρκή υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συνανθρώπων μας με ειδικές ανάγκες κάθε ημέρα του χρόνου.


Από την πρώτη στιγμή η σημερινή Διοίκηση του Δήμου με συνέπεια εστίασε την προσοχή της στα δικαιώματα και στις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία, θέτοντας ως στόχο να είναι κοντά τους όχι για μία μόνο ημέρα το χρόνο αλλά με τρόπο ουσιαστικό κάθε ημέρα του χρόνου.


Ο Δήμος Αμαρουσίου, παρά τη δυσχερή οικονομική κατάσταση που απειλεί με εξαφάνιση τις ειδικές δομές στήριξης των συγκεκριμένων ατόμων, συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για την υποστήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες: • Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα ειδική αγωγής και έχοντας ως προτεραιότητα τα παιδιά με νοητική υστέρηση και αυτισμό, έπειτα από επίμονες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής εξασφάλισε μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης με Αναπηρία (ΚΔΑΠ – ΜΕΑ) του Δήμου, συνεχίζοντας έτσι να στηρίζει τα παιδιά που χρειάζονται φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης.

 • Πρωτοστατώντας στην επαναλειτουργία του Σικιαρίδειου Ιδρύματος, η Δημοτική Αρχή διεκδίκησε από την Κεντρική Διοίκηση και επέτυχε να εξευρεθούν οι πόροι χρηματοδότησης που επέτρεψαν τη βιωσιμότητα και την ομαλή λειτουργία του φορέα, αποτρέποντας τον αποκλεισμό εκατοντάδων παιδιών με νοητική υστέρηση από την εκπαιδευτική διαδικασία, την προοπτική ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία και την επαγγελματική τους κατάρτιση.

 • Στηρίζοντας τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, ο Δήμος παρέχει πλήρη απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών για τα άτομα με πάνω από 67% αναπηρία καθώς και ειδικές εκπτώσεις για τα μικρότερα ποσοστά αναπηρίας.

 • Παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

 • Προσφέρει προγράμματα άθλησης ειδικά για τα άτομα με αναπηρία.

 • Παρέχει πρόσβαση στις υπηρεσίες και στα προγράμματα του Δήμου με μειωμένο κόστος έως και απαλλαγή.

 • Μέσω του γραφείου εθελοντισμού παρέχει υπηρεσίες συνοδείας και βοήθειας προς τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

 • Με σεβασμό στις ανάγκες μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία, έχουν ανακατασκευαστεί και προωθούνται αναπλάσεις με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα διάφορα σημεία της πόλης.

 • Το δημοτικό ασθενοφόρο βρίσκεται στη διάθεση των κοινωνικά ευπαθών ομάδων αλλά και των ατόμων με αναπηρία.

 • Μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας, ο Δήμος αναλαμβάνει δράση για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα που σχετίζονται με καθημερινά προβλήματα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

 • Βοήθεια και σε ενημέρωση στα άτομα με αναπηρία παρέχεται μέσω της τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης Δήμου 15321.

 • Παρέχεται πρόσβαση στα ανασφάλιστα άτομα με αναπηρία για δωρεάν υπηρεσίες από το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Πολυιατρείο του Δήμου.

 • Σε υπηρεσίες του Δήμου προσφέρεται ευκαιρία αξιοπρεπούς απασχόλησης και κοινωνικοποίησης σε δεκάδες άτομα με αναπηρία.

 • Αξιοποίησε στο μέγιστο βαθμό σε σχέση με άλλους Δήμους το πρόγραμμα 3+1 του ΟΑΕΔ για αναπήρους.

 • Στηρίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία για ισότιμη πρόσβαση στην Υγεία, για τη συμμετοχή των χρονίως πασχόντων στη φαρμακευτική αγωγή και για τη διατήρηση των «αληθών» αναπηρικών επιδομάτων.

Η προσπάθεια του Δήμου Αμαρουσίου για άρση των εμποδίων, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία, είναι διαρκής.


Πάγιος στόχος της Διοίκησης του Δήμου είναι η διαφύλαξη των δομών υποστήριξης της ζωής των ατόμων με αναπηρία μέσα από την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ειδικών δομών με στόχο να συνεχίσουν να παρέχουν το «δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες σε όλους».

Μετάβαση στο περιεχόμενο