Ο εμβολιασμός προλαμβάνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας επισημάνθηκε στην ημερίδα του Δήμου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Στρατηγική επιλογή μας το 2008 να είναι χρονιά πρόληψης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης

download _.jpg file 55 KB
Η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου στις γυναίκες, ηλικίας 15 – 44 ετών, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί τώρα πλέον να προληφθεί, τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες στην ημερίδα που διοργάνωσε η Δημοτική Επιχείρηση Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών και το Δημοτικό Πολυϊατρείο του Δήμου Αμαρουσίου, την Τέτάρτη 12 Μαρτίου 2008.

Πεντακόσιες Ελληνίδες  χάνουν ετησίως τη ζωή τους και σαράντα γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά σε ευρωπαϊκό επίπεδο από μία νόσο που η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να τη θεραπεύσει σε ποσοστό σχεδόν 100%.

Ο τακτικός έλεγχος με κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να διαγνωσθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έγκαιρα.
Στο μεταξύ, τα τελευταία χρόνια ο εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, που αποτελεί την κυριότερη αιτία εμφάνισης της νόσου, αποτελεί τον τρόπο πρόληψης της νόσου, τόνισαν όλοι οι ομιλητές της ημερίδας.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας τόνισε ότι «στρατηγική επιλογή του Δήμου Αμαρουσίου είναι το 2008 να είναι χρονιά πρόληψης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Με την σημερινή ημερίδα σημείωσε  ανοίγει ένας κύκλος ενημέρωσης του κοινού σε ευαίσθητα ιατρικά θέματα που μας αφορούν όλους.


Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών και υπεύθυνος του Δημοτικού Πολυϊατρείου κ. Αντώνης Παρτσινέβελος υπογράμμισε ότι ο Δήμος Αμαρουσίου μέσα από τις υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας που διαθέτει παρακολουθεί στενά τις ιατρικές εξελίξεις σε μείζονα ιατρικά θέματα, όπως είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Η σημερινή ημερίδα επισήμανε έχει σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης, αλλά και για τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στο τομέα αυτό.

Τη σημασία του εμβολιασμού στην εφηβεία ανέπτυξε η κα Α. Τσίτσικα, Λέκτορας Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας Εφηβικής Υγείας « Αγλαϊα Κυριακού ».
Το 20% των εφήβων έχουν σεξουαλική δραστηριότητα από 16 ετών σύμφωνα με έρευνα του 2007 σημείωσε η κα Τσίτσικα και πρόσθεσε:
Με τα εμβόλια, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες ηλικίας από 9 –  26 ετών, μπορεί να προληφθεί από την αρχή η ανάπτυξη τόσο των προκαρκινικών βλαβών, όσο και του ίδιου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο κ. Α. Μορτάκης, Μαιευτήρας, γυναικολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για την εξέλιξη που ακολουθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι κληρονομικός, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει σ’ ένα προκαρκινικό, ασυμπτωματικό στάδιο για αρκετά χρόνια. Μία διάγνωση σ’ αυτό το στάδιο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο υπογράμμισε ο κ. Μορτάκης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο