Ο Δήμος Αμαρουσίου τίμησε την 67η επέτειο της «Μάχη της Κρήτης»

Print Friendly, PDF & Email

Γιώργος Πατούλης: «τιμούμε την επέτειο της Μάχης της Κρήτης,  ενός ιστορικού γεγονότος  που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου»   |download _.jpg file 493 KB|


Με σεβασμό στην ιστορία και τιμώντας τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης, ο Δήμος Αμαρουσίου με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιώργου Πατούλη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων και η ΄Ενωση Κρητών Βορείων Προαστίων «Κρηταγενής Ζευς» διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση για την 67η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης.


Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στη σημασία της Μάχης της Κρήτης και στον ηρωισμό των Κρητικών: «Πριν από 67 χρόνια, οι κάτοικοι του όμορφου νησιού, έγραφαν στις σελίδες της ιστορίας μας τις δικές τους Θερμοπύλες. Οι Κρήτες, αψηφώντας τη γερμανική μηχανή που σκόρπιζε τρόμο και όλεθρο στο πέρασμά της, ύψωσαν με τόλμη και αποφασιστικότητα το ανάστημά τους απέναντι στον κατακτητή, επιλέγοντας να ζήσουν έναν τιμημένο θάνατο, παρά μια σκλαβωμένη ζωή. Έντεκα μέρες οι Κρήτες πολεμούσαν. Είναι αλήθεια, δεν πρόλαβαν να ετοιμάσουν τη δική τους στρατηγική. Ούτε είχαν στα χέρια τους όπλα και μηχανές που σκοτώνουν. Ποιος είπε όμως ότι η γενναιότητα μετριέται με τα όπλα, και όχι με τη δίψα για ελευθερία; Ναι, οι Γερμανοί ήταν περισσότεροι.
Όμως οι Κρήτες ήταν εκείνοι που ήθελαν να ζήσουν ελεύθεροι στον τόπο τους. Αποτέλεσμα; Οι κατακτητές κατέλαβαν το νησί το πρωί της 1ης Ιουνίου, αλλά οι επιπτώσεις της λυσσαλέας αντίστασης των απλών ανθρώπων της Κρήτης, φάνηκαν αμέσως. Ο Χίτλερ δέχτηκε ένα τεράστιο και καθοριστικό για την πορεία του πολέμου, πλήγμα. Οι επιθέσεις ενάντια στην Κύπρο, τη Μάλτα και τη Μέση Ανατολή ματαιώθηκαν. Ταυτόχρονα, για δέκα πολύτιμες μέρες καθυστέρησε η επίθεση κατά της Ρωσίας».|download _.jpg file 605 KB|


Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στους Κρήτες που διαμένουν στο Μαρούσι: «Στο Μαρούσι το κρητικό στοιχείο είναι πολύ έντονο και κάνει την καρδιά της Κρήτης να χτυπά πολύ δυνατά. Θα είμαστε στο πλευρό σας και θα σας βοηθούμε να διατηρείτε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα που χαρακτηρίζουν την όμορφη Κρήτη και έχετε πάντα μέσα στην ψυχή σας».


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δήμο Αμαρουσίου ζουν και δραστηριοποιούνται πάνω από 10.000 Κρητικοί από τους οποίους πάνω από 1000 είναι ενεργά μέλη του Συλλόγου «Κρηταγενής Ζευς». Η μαζικότητα αυτή του Κρητικού στοιχείου στην περιοχή μας, του δίνει τη δυνατότητα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Αμαρουσίου.


Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων κ. Μανώλης Πατεράκης.


Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν κινηματογραφικό ντοκυμαντέρ από τα αρχεία του Γιώργου & της Ηρώς Σγουράκη, και δισκέδασαν με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα των Κρητικών Σωματείων, καθώς και συναυλία με το μουσικό σύνολο «ΠΑΛΑΙΙΝΑ ΣΕΦΕΡΙΑ». Στον χώρο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επίσης έκθεση ιστορικών φωτογραφικών ντοκουμέντων και οχημάτων Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από το Σύλλογο Διατήρησης Ιστορικών Οχημάτων ( Σ.Δ.Ι.Ο. ), καθώς και έκθεση έργων ζωγραφικής του Μπότη Θαλασσινού με θέμα τη μάχη της Κρήτης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο