Ο Δήμος Αμαρουσίου συστρατεύεται στην μάχη για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Print Friendly, PDF & Email
Γ.Πατούλης: Αναλαμβάνουμε συντονισμένες δράσεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση της μάστιγας τόσο ως αυτόνομος οργανισμός, όσο και ως μέλος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας ΟΤΑ
 


Tα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου ,την Τρίτη 29 Μαίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου με θέμα ” H μάστιγα της παχυσαρκίας, πρόληψη και καταπολέμησή της”.


Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις συνέπειες της παχυσαρκίας στην υγεία τους και η ενημέρωσή τους σχετικά με τα σύγχρονα όπλα που διαθέτει η επιστήμη για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της .Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, ειδικοί και κάτοικοι της πόλης που ήθελαν να ενημερωθούν για τη σύγχρονη αυτή μάστιγα.
Στα πλαίσια της ομιλίας του στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική κοινωνία στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Ειδικότερα ο Δήμαρχος Αμαρουσίου επισήμανε τα εξής:

 

«Θεωρώ ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει μια προσπάθεια από όλες τις πλευρές, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος μας αναλαμβάνει συντονισμένες δράσεις τόσο ως αυτόνομος οργανισμός, όσο και ως μέλος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας ΟΤΑ .Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την παχυσαρκία ως μια από τις σύγχρονες μάστιγες , που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ενός σημαντικού τμήματος του πληθυσμού.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η χώρα μας έχει τη θλιβερή πρωτιά ως προς το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων αντρών, που φτάνει το 27% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες ανέρχεται στο 18%. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια, να βλέπει τους σχετικούς δείκτες να επιδεινώνονται. Δεν το αντέχουμε ούτε κοινωνικά, αλλά ούτε και οικονομικά. Για το λόγο αυτό θ αναλάβουμε συντονισμένες δράσεις».


Από την πλευρά του ο επίτιμος ομιλητής της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας κ. Ιωάννης Ιωαννίδης χαρακτήρισε την παχυσαρκία ως ένα σύγχρονο πρόβλημα που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις παγίδες που κρύβουν τα προϊόντα light.


Όπως εξήγησε ένα προϊόν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «light» ή «ελαφρύ» όταν η θερμιδική του αξία ανέρχεται στο 50% της θερμιδικής αξίας του αντίστοιχου «κανονικού» .Χρειάζεται όμως προσοχή, καθώς η αίσθηση ότι το τρόφιμο είναι light μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση.


Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ. Ιωαννίδης για λόγους εμπορικούς, πολλές φορές το καταναλωτικό κοινό παραπλανιέται. Για ν αποφύγουμε τις διαφημιστικές παγίδες πρέπει πάντα να διαβάζουμε τις οδηγίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας, όπου αναγράφει την περιεκτικότητα σε λίπος, ζάχαρη, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.


Στη συνέχεια ο επίκουρος Καθηγητής Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κ. Αντώνης Ζαμπέλας αναφέρθηκε στους κανόνες της σωστής διατροφής για την πρόληψη και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Ειδικότερα η διατροφή που συστήνεται από τους μεγάλους Οργανισμούς Υγείας για απώλεια βάρους και διατήρηση των κιλών είναι μια διατροφή που περιέχει


    * λιγότερο ή ίσο με 30% των θερμίδων λίπος, εκ των οποίων οι περισσότερες θερμίδες να προέρχονται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (π.χ. ελαιόλαδο) και λιγότερο από κορεσμένο λίπος
    * 50-60% των θερμίδων από υδατάνθρακες και
    * 10-20% από πρωτεΐνη.


Από την πλευρά του ο παθολόγος -διατροφολόγος κ. Δημήτρης Δελλής , διευθύνων σύμβουλος του Επιστημονικού Διαιτολογικού κέντρου VITA EQUALIS τόνισε ότι η παχυσαρκία δεν είναι απλό αισθητικό πρόβλημα αλλά νόσος με πολλές επιπλοκές και πρέπει να «θεραπεύεται. Τα δε οφέλη στην υγεία από την απώλεια έστω και 10% του αρχικού βάρους είναι εντυπωσιακά καθώς συνδέεται με μεγάλη μείωση της θνητότητας


Ο κ. Δελής κατέληξε παρουσιάζοντας τα μυστικά για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που συνίστανται στα εξής :  • αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς

  • αύξηση της άσκησης και

  • διαχωρισμό ψυχικής και οργανικής πείνας

  • και σε επόμενο στάδιο

  • λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή

  • χειρουργικά σε καταστάσεις νοσογόνες

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο παθολόγος και διευθυντής του Ιατρικού Τομέα του VITA EQUALIS κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας τα οποία καλούνται να διαδραματίσουν έναν σημαντικό μεν, επικουρικό όμως ρόλο, στην αντιμετώπισή της καθώς από μόνη της μία στερητική δίαιτα είναι δύσκολο να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ο κ Παπαδόπουλος κατέληξε εφιστώντας την προσοχή του κοινού σε σκευάσματα που κυκλοφορούν στη χώρα μας χωρίς να είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην υγεία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο