Γ. Πατούλης : Με σχέδιο και πρόγραμμα που έχει ορίζοντα και προοπτική οκταετίας δημιουργούμε ένα Δήμο ισχυρό κοντά στον πολίτη
Το έργο της διετίας 2007 -2008 παρουσίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης στο κλειστό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης», κάτω από το ζωηρό χειροκρότημα εκατοντάδων πολιτών και παρουσία εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της πόλης, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και μελών της Διοίκησης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ. κ. Λ. Ζαγορίτης , ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών Π. Παναγιωτόπουλος, η κα Μ. Γιαννίρη Διευθύντρια του γραφείου της Υπουργού Απασχόλησης και οι Δήμαρχοι Πεύκης κ. Γ. Θεοδωρακόπουλος και Ηρακλείου κ.Στ. Γεωργόπουλος. Ανοίγοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε «Το έργο της διετίας 2007 -2008 βάζει ισχυρές βάσεις για το μέλλον της πόλης και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε το Μαρούσι να γίνει χρόνο με το χρόνο καλύτερο, ανθρώπινη πόλη, Μητροπολιτικό Κέντρο των Βορείων Προαστίων. Με νοικοκύρεμα και σκληρή δουλειά, με διεκδίκηση αυτών που η πόλη δικαιούται, με διαδημοτικές πρωτοβουλίες και διεθνείς συνεργασίες, με έμφαση στην ανάδειξη του ανθρώπινου και κοινωνικού προφίλ του Δήμου, με έργα και παρεμβάσεις σε όλες τις γειτονιές, με διαρκή διάλογο και συνεργασία με τους πολίτες και τους φορείς, με σχέδιο και πρόγραμμα που έχει ορίζοντα και προοπτική οκταετίας δημιουργούμε ένα Δήμο ισχυρό κοντά στον πολίτη.»
Προτεραιότητα στο νοικοκύρεμα των Οικονομικών
Πρώτη προτεραιότητα έθεσε η Δημοτική Αρχή τη διευθέτηση των χρεών και των δανείων που κληρονόμησε από το παρελθόν, παράλληλα με μία σειρά από ενέργειες για την μείωση των δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων χωρίς να επιβαρύνει με νέα τέλη και φόρους τους δημότες. Μεταξύ άλλων προχώρησε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, τη μείωση των δαπανών με την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου λειτουργίας, την απόκτηση διαχειριστικής επάρκειας, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την αύξηση των εσόδων.
Πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ σε έργα από εθνικά και ευρωπαϊκά Προγράμματα
Παράλληλα, με μεγάλη αποτελεσματικότητα διεκδίκησε και εξασφάλισε κονδύλια για έργα στην πόλη από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Στους 24 μήνες Διοίκησης περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ εισέρευσαν στα ταμεία του Δήμου για έργα σε κάθε γειτονιά, έργα που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ στους δημότες. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και διανοίξεων νέων οδών σε όλο το Μαρούσι. Πάνω από 130 δρόμοι σε 14 πολεοδομικές ενότητες έχουν μέχρι σήμερα ασφαλτοστρωθεί ή διανοιχτεί. Επίσης στις γειτονιές της πόλης λειτουργούν 3 από τους 4 νέους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, στο Ανατολικό Μαρούσι και στις Εργατικές Κατοικίες λειτουργούν τα 2 νέα ΚΕΠ στο Πολύδροσο έγινε το νέο ΚΑΠΗ, στην Κοκκινιά θα κατασκευαστεί το νέο κλειστό Γυμναστήριο του 2ου Λυκείου, στο Ψαλίδι ετοιμάζουμε μια νέα πλατεία και μια νέα Παιδική Χαρά, στο Νέο Μαρούσι φιλοξενείται πλέον το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται έργα αποχέτευσης και κατασκευής αγωγών ακαθάρτων.
Στην καθαριότητα είμαστε Δήμος πρότυπο στα Βόρεια Προάστια
Σημαντική δουλειά έχει γίνει και στον τομέα της καθαριότητας. Η υπηρεσία καθαριότητας ενισχύθηκε με νέο προσωπικό, ενώ απέκτησε και 7 νέα απορριμματοφόρα, εκ των οποίων τα τέσσερα παραχωρήθηκαν στο Δήμο από το Υπουργείο Εσωτερικών και τα άλλα 3 από την Εταιρεία Ανακύκλωσης. Σε εβδομαδιαία βάση εκτελούνται 100 δρομολόγια και συλλέγονται 1200 τόνοι κάθε είδους απορριμμάτων, ενώ κάθε γειτονιά έχει τον οδοκαθαριστή της. Επίσης ο Δήμος πρωταγωνιστεί και στην ανακύκλωση. Πρόσφατα μάλιστα ανακηρύχθηκε πρώτος Δήμος στο Λεκανοπέδιο, μετά το Δήμο της Αθήνας στην ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών.
Το πρόγραμμα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας έχει αποδώσει πολλά
Με τη αξιοποίηση του προγράμματος κοινωνικής επιχειρηματικότητας ενισχύθηκε καθοριστικά ο εξοπλισμός του Δήμου. Μέχρι σήμερα μέσα από δωρεές επιχειρήσεων έχουν αποκτηθεί ένα ασθενοφόρο, 2 πυροσβεστικά οχήματα, ένα πολυμηχάνημα, σκαπτικό, 3 απορριμματοφόρα ανακύκλωσης, χρήματα για τον εξοπλισμό των εθελοντών του Δήμου, 8 αυτοκίνητα για τις ανάγκες του ειδικού Σώματος φύλαξης της γειτονιάς, χρήματα για την κατασκευή 3 νέων παιδικών χαρών και μιας πλατείας σε γειτονιές της πόλης.
Προστασία του περιβάλλοντος- καλύτερη ποιότητα ζωής
Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η πολεοδομική αναρχία που επικρατούσε στην πόλη, να διαφυλάξει την αξία της περιουσίας των πολιτών και να ενισχύσει τις χρήσεις κατοικίας. Μετά από ένα ευρύ κοινωνικό διάλογο κατέθεσε σχέδιο που προβλέπει τη μείωση από 10% σε 4% των χρήσεων υπερτοπικού κέντρου, ενίσχυση των χρήσεων κατοικίας σε όλες τις Πολεοδομικές ενότητες, ενώ προβλέπει ότι όποιος χρησιμοποιεί το υπερτοπικό κέντρο οφείλει ανταπόδοση στην πόλη, ώστε να αναβαθμιστούν οι γειτονιές. Παράλληλα, με ενέργειες της διοίκησης έγινε η επαναπολλοτρίωση των 11 στρεμμάτων του Κτήματος Καρέλλα, ενώ προωθούνται οι απαραίτητες διαδικασίες για τον επαναχαρακτηρισμό ως δασικής έκτασης του κτήματος Μιμικόπουλου. Επίσης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πρωτοβουλίες για την 24ωρη φύλαξη και πυροπροστασία του Δάσους Συγγρού, τον καθαρισμό των ρεμάτων της πόλης και σε αναδασώσεις σε όλη την Αττική. Πέτυχε και ενεργοποίησε τους πολίτες δημιουργώντας μια ισχυρή «πράσινη συμμαχία εθελοντών». Τη διετία 2007 -2008 φυτεύτηκαν πάνω από 10.000 δένδρα και φυτά.
Η πρώτη διαδημοτική γραμμή στο Μαρούσι
Για την προστασία του περιβάλλοντος και την καλύτερη ποιότητα ζωής η Δημοτική Αρχή προωθεί τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η Δημοτική Συγκοινωνία αποτελεί αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αυτή και σύντομα θα ξεκινήσει η σταδιακή ανανέωση του στόλου των δημοτικών λεωφορείων. Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής λειτουργεί η πρώτη διαδημοτική γραμμή που συνδέει το Μαρούσι με την Πεύκη και την Λυκόβρυση. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει κυκλοφοριακές μελέτες σε κάθε πολεοδομική ενότητα και όταν ολοκληρωθούν θα ξεκινήσει διάλογος με τους πολίτες. Στο κέντρο έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή τους. Στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής είναι και η εφαρμογή του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης με την πρόσληψη των Δημοτικών Αστυνόμων μέσα στο 2009.
Αναδεικνύουμε τον κοινωνικό και ανθρώπινο χαρακτήρα του Δήμου
Με πρωτοβουλίες και δράσεις η Δημοτική Αρχή αναδεικνύει το ενδιαφέρον της για κάθε πολίτη. Μέσα από τα 4 ΚΑΠΗ στα οποία γίνεται συνταγογράφηση των φαρμάκων για τα μέλη, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες φυσιοθεραπευτή, ενώ διοργανώνονται εκδρομές και υλοποιούνται προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης. Με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι » καθημερινά δεκάδες οικογένειες και ανήμποροι συμπολίτες βρίσκουν στήριξη και ανακούφιση. Το δημοτικό ασθενοφόρο έχει πραγματοποιήσει σε 20 μήνες 850 διακομιδές συμπολιτών. Για την στήριξη της εργαζόμενης μητέρας λειτουργούν 12 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί στους οποίους φιλοξενούνται 1000 παιδιά έναντι χαμηλών τροφείων.
Επίσης ο Δήμος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην παροχή υπηρεσιών υγείας και πρόληψης μέσα από το Δημοτικό Πολυϊατρείο. Για τη στήριξη των απόρων διοργανώνονται συσσίτια, συγκροτείται Ταμείο Αλληλέγγύης και λίγο πριν το Πάσχα θα είναι έτοιμη και η Στέγη για τους απόρους. Παράλληλα λειτουργεί το γραφείο Εθελοντισμού και Τράπεζα Αίματος. Για τους μετανάστες και τις μονογονεϊκές οικογένειες υλοποιούνται προγράμματα Κοινωνικών Υποστηρικτών Υπηρεσιών μέσα από το κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τη στήριξη του εισοδήματος των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίες καταβάλλουν πολύ χαμηλά ή μηδενικά τέλη.
Έμφαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό
Όσον αφορά τον πολιτισμό και τον αθλητισμό οι παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής αποσκοπούν αφενός στην ενίσχυση των αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών και αφετέρου στην συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών.
Μεταξύ άλλων στον τομέα του πολιτισμού έγιναν τα εγκαίνια της Βορέειου Βιβλιοθήκης, αναβαθμίστηκε το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, όπου περισσότεροι από 1000 πολίτες συμμετέχουν σε ένα από τα πολλά ποιοτικά προγράμματα του και το Δημοτικού Ωδείου, εγκαινιάστηκε και λειτουργεί η Δημοτική Ολυμπιακή Πινακοθήκη « Σπύρος Λούης την οποία έχουν επισκεφθεί πάνω από 3000 μαθητές » . Επίσης μετά από πολλά χρόνια διοργανώθηκε το Φεστιβάλ Κεραμικής Τέχνης με στόχο να αναδειχθεί η Κεραμική ως ξεχωριστό κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης.
Στον αθλητικό τομέα περισσότεροι από 3.500 πολίτες συμμετέχουν σήμερα στα αθλητικά προγράμματα του Δήμου και πάνω από 1200 παιδιά συμμετέχουν επίσης στα αθλητικά Camps του Δήμου. Επίσης ο Δήμος στηρίζει τους αθλητικούς συλλόγους της πόλης, καθώς και τα αθλητικά σωματεία ατόμων με αναπηρία που δραστηριοποιούνται στο Μαρούσι.