Ομιλία Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Η Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος – Είναι έτοιμη να αναλάβει  ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες στο μέλλον αρκεί να της δοθούν οι απαιτούμενες αρμοδιότητες από την πολιτεία 

Στην αναγκαιότητα να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα ουσιαστικό ρόλο σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην ανάγκη η κεντρική διοίκηση να συνεργάζεται με τους δήμους, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια ομιλίας τουχθες στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων το οποίο διεξάγεται στην Ηγουμενίτσα και έχω ως θέμα τα «Προβλήματα των κλειστών θαλάσσιων κόλπων». 

Πρόκειται για το 13ο συνέδριο που συνδιοργανώνεται από την ΚΕΔΕ και στο επίκεντρό του βρέθηκε η τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε στο Σαρωνικό από την πετρελαιοκηλίδα.

Στο σχετικό πρόβλημα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ο οποίος υπογράμμισε ότι «οι Δήμοι των περιοχών που επλήγησαν από τη πετρελαιοκηλίδα ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν, χωρίς μέσα και με αμφιβολίες για το βαθμό της αρμοδιότητάς τους, να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση και να προστατέψουν τις ακτές».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ οργάνωσε με την Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας ειδική σύσκεψη στη Γλυφάδα για το θέμα αυτό καλώντας τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τους Δήμους της περιοχής να αποτιμήσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Ταυτόχρονα διατυπώθηκαν προτάσεις για να οργανωθεί σε καλύτερη βάση ο σχεδιασμός αντιμετώπισης αντίστοιχων φαινομένων». 

«Η ΚΕΔΕ δεν περιορίζεται σε κριτική εκ του ασφαλούς, οι δήμοι  διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και είναι έτοιμοι να αναλάβουν  ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες στο μέλλον αρκεί να τους δοθούν οι απαιτούμενες αρμοδιότητες από την πολιτεία». 

Επιπλέον ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού δηλώνει παρούσα και ζητεί ενεργότερο ρόλο στη θεσμική θωράκιση της προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σε ανάλογα περιστατικά.

                                            Προτάσεις  

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, προκειμένου να επιλυθούν μια σειρά ζητημάτων κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις:

· Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες οργάνωσης και στελέχωσης με εξειδικευμένο προσωπικό των Διευθύνσεων Υδάτων.
· Να διαμορφωθεί πλαίσιο νομοθετικών ρυθμίσεων για την ποιότητα των υδάτων σε παράκτια οικοσυστήματα.
· Να δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς επικαιροποιημένης τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης σε υπηρεσιακούς παράγοντες και επαγγελματικούς φορείς.
· Να εκπονηθούν τοπικά σχέδια διαχείρισης αντίστοιχων κρίσεων  όπως αυτά που προκλήθηκαν από τη πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό με κατοχυρωμένο θεσμικά το ρόλο των Δήμων στη προστασία, το  καθαρισμό και την απορρύπανση των ακτών.
· Να ενισχυθούν τεχνικά και οικονομικά οι Δήμοι ώστε να διατηρήσουν τις συνθήκες των παραλιών στα υψηλά επίπεδα για την απονομή της ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΣΗΜΑΙΑΣ στις ακτές μας.
· Να κατοχυρωθεί ο ενεργός ρόλος και των Δήμων με παράλληλη ανακατεύθυνση πόρων προς τους ΟΤΑ από το λογαριασμό του ΓΑΛΑΖΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, για έργα και δράσεις προστασίας και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης.
· Να ενισχυθεί θεσμικά και επιχειρησιακά ο ρόλος των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.
· Να δρομολογηθούν έργα ανάπλασης στις χερσαίες ζώνες των λιμανιών και βελτίωσης των λιμενικών υποδομών.

 

Η Ομιλία του Προέδρου τη ΚΕΔΕ Πραγματοποιήθηκε μέσω skypeλόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεων του και την προσπάθεια συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή της Δυτικής Αττικής η οποία έχει πληγεί από τις πλημμύρες. 

Το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή και εκτός από την ΚΕΔΕ συνδιοργανωτές ήταν, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Ηγουμενίτσας

Μετάβαση στο περιεχόμενο