Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου για την 25η Μαρτίου

Print Friendly, PDF & Email

Φίλες και φίλοι,

Μαρουσιώτισσες και Μαρουσιώτες

Ιερό χρέος, καθήκον, ακλόνητη πίστη στην πατρίδα και προσήλωση σε ιδανικά και οράματα που δεν ξεχωρίζουν σύνορα και ανθρώπους,  μας καλούν να αποτείνουμε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, φόρο τιμής στους αγωνιστές του 1821.
Η ιστορική μνήμη, συλλογική και ατομική, είναι το οχυρό που προστατεύει όλα εκείνα για τα οποία οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους για να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό.
Είναι η κινητήριος δύναμη που αντλείται από τις πράξεις και τα διδάγματα του παρελθόντος για να τροφοδοτήσει, με τη σειρά της, τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αξίες χωρίς τέλος, αξίες πανανθρώπινες, οικουμενικές, μα και τόσο βαθιά ελληνικές.
Για ελευθερία και λαϊκή κυριαρχία έδωσε ο λαός μας όλους τους μεγάλους εθνικούς αγώνες.
Όχι μόνο το 1821, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορικής διαδρομής του Έθνους μας.
Απέναντι σε πανίσχυρες αυτοκρατορίες, όπως ήταν και η Οθωμανική αυτοκρατορία, που είχε απλώσει ασφυκτικά τα δίχτυα της στον ελληνικό λαό για περισσότερα από 400 χρόνια.
Όμως αυτός ο λαός άντεξε και όταν ήρθε η ώρα του ξεσηκωμού, αντιτάχθηκε με πρωτόγνωρο σθένος, αποφασιστικότητα, τόλμη και αυτοθυσία.
Κέρδισε τη μάχη απέναντι σε έναν ισχυρότερο αντίπαλο, που υπερείχε μεν σε στρατιωτική ισχύ, αλλά δεν είχε το πάθος και την γενναιότητα της ελληνικής ψυχής.
Οι Έλληνες ραγιάδες σήκωσαν κεφάλι σε έναν αφέντη που καμία μεγάλη δύναμη της εποχής δεν ήθελε, ή δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει με στρατιωτικά μέσα.
Κόντρα στο ρεύμα της εποχής εκείνης, που δεν επιθυμούσε να αλλάξει την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη, οι πρόγονοι μας ξεκίνησαν έναν αγώνα που είχε έναν μόνον σκοπό.  Τη διάσωση της εθνικής ταυτότητας της ελληνικής φυλής.
Με τον αγώνα τους για άλλη μία φορά οι Έλληνες έδειξαν σε όλον τον κόσμο ότι δε βάζουν τίποτα πάνω από την επιθυμία τους για ελευθερία και ανεξαρτησία. Πως το πνεύμα και η ψυχή των Ελλήνων δεν υποτάσσεται.
Είναι τόσο ισχυρά, που σαρώνει οτιδήποτε βρεθεί στο πέρασμά τους. 

Για εμάς τους σύγχρονους Έλληνες, ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου δεν πρέπει να είναι μια απλή επέτειος.

Δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε μέσα στα στενά όρια της αποτίμησης των έργων και των συνεπειών αυτού του αγώνα, αλλά ως  ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητάς μας.
Αλλά και του ρόλου που ως κράτος θέλουμε να διαδραματίσουμε στη σύγχρονη διεθνή τάξη πραγμάτων.
Δεν αρκεί να αναλογιζόμαστε πού θα βρισκόταν η Ελλάδα σήμερα, αν θα υπήρχε Ελλάδα σήμερα, εάν στις σελίδες της Ιστορίας μας δεν είχε προστεθεί το ’21. 
Πρέπει με αφετηρία το σημαντικό αυτό γεγονός να προσδιορίζουμε και να επιβεβαιώνουμε το ρόλο της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Σε μία περίοδο παγκόσμιων ανακατατάξεων και διεθνούς αποσταθεροποίησης,  σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται διαρκώς, και στην παγκόσμια σκακιέρα της διεθνούς οικονομίας και πολιτικής ισχύος οι κινήσεις που γίνονται είναι ανατρεπτικές, εμείς ως Έθνος πρέπει να μην εφησυχάζουμε.
Να μην θεωρούμε δεδομένο τίποτε από όσα είχαμε μέχρι σήμερα συνηθίσει.
Αν θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές, κι όχι απλοί θεατές των διεθνών εξελίξεων, πρέπει να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που από τη μια ενισχύουν την εθνική ομοψυχία και ενότητα του λαού μας και  εδραιώνουν την πρόοδο και την ειρήνη.
Και από την άλλη θα διασφαλίζουν την πατρίδα μας από τις επιβουλές αλλότριων συμφερόντων, θα εξασφαλίζουν την αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία με τις γείτονες χώρες.

Φίλες και φίλοι.

Ο κόσμος αλλάζει. Αυτές οι αλλαγές όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάζουν εμάς τους Έλληνες.
Και δεν θα πρέπει να μας τρομάζουν γιατί ο Ελληνισμός έχει βιώσει πολύ δυσκολότερες καταστάσεις στην πορεία της ιστορικής του ύπαρξης.
Και από αυτές τις καταστάσεις βγήκε πιο δυνατός, γιατί στηριζόμαστε ως Έθνος σε πολύ γερά θεμέλια.
Στηριζόμαστε στα ισχυρά θεμέλια των αρχών και αξιών μας.
Στην πίστη μας στα ιδανικά της ελευθερίας, της φιλοπατρίας, της δημοκρατίας.
Στηριζόμαστε στη δύναμη της Ορθοδοξίας, που αποτελεί για τον Ελληνισμό φάρο πνευματικής ανάτασης και θεματοφύλακα των εθνικών μας ιδανικών.
Και θέλω στο σημείο αυτό να τονίσω πως ο Ορθόδοξος Κλήρος έπαιξε σημαντικό ρόλο, τόσο στην προετοιμασία της επανάστασης, όσο και στην εξέλιξη της.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είμαστε από τα ελάχιστα έθνη, τα οποία έχουν μάθει να αγωνίζονται υπέρ πίστεως και πατρίδος.Γι αυτό και τελετές όπως η σημερινή χρειάζονται, προκειμένου να υπενθυμίζουν σε εμάς τους νεότερους Έλληνες, το σεβασμό που οφείλουμε να επιδεικνύουμε  απέναντι σε αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους και έχυσαν το αίμα τους για να εξασφαλίσουν την θρησκευτική μας ελευθερία και την ελευθερία της πατρίδας Τα δύσκολα εκείνα χρόνια της μακροχρόνιας σκλαβιάς, οι Έλληνες, χάρη στην Εκκλησία, όπως αυτό το αναγνωρίζουν οι ιστορικοί, κατάφεραν να διατηρήσουν άσβεστη τη φλόγα της ελευθερίας. Η Εκκλησία ήταν η μοναδική οργανωμένη δύναμη, η οποία κατάφερε να διαφυλάξει τη γλώσσα, την παράδοση, την εθνική αυτοσυνειδησία και την ιστορία μέσα στα στήθη των υπόδουλων ραγιάδων. Γίνεται πολλές φορές λόγος για το εάν υπήρξε ή όχι το Κρυφό Σχολειό μέσα στο οποίο μάθαιναν γράμματα τα παιδιά. Αλλά και μόνον ότι υπήρχαν ανοικτές οι εκκλησιές στις οποίες εκκλησιάζονταν οι ραγιάδες και μέσα σε αυτές άκουγαν τη γλώσσα των πατέρων τους, που δεν ήταν εύκολο να διδαχθούν, δεν ήταν αρκετό για να μην την ξεχάσουν;
Με πολύτιμη παρακαταθήκη την ιστορική γνώση, οφείλουμε να απαντούμε δυναμικά και με αποφασιστικότητα στις σπασμωδικές κραυγές όλων εκείνων των δήθεν φιλοπάτριδων, που εμφανίζονται ως προοδευτικοί και σύγχρονοι, αλλά στην πραγματικότητα απαξιώνουν αυτούς που αγωνίστηκαν για την πατρίδα μας. Εκείνων που με τις δήθεν ακραίες και ριζοσπαστικές απόψεις τους, ισοπεδώνουν ιδανικά, για τα οποία οι Έλληνες σε άλλους καιρούς, έδωσαν το αίμα τους.
Για να μπορούμε σήμερα όλοι εμείς να απολαμβάνουμε το υπέρτατο αγαθό της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας.

Για εμάς εδώ στο Μαρούσι, ο αγώνας του ΄21 είναι άλλη μία λαμπρή σελίδα δόξας και αυταπάρνησης, ανάμεσα στις τόσες που ακολουθούν το μαρουσιώτικο λαό.
Από το Μαρούσι, φίλες και φίλοι, ξεκίνησε ο αγώνας για την απελευθέρωση της Αθήνας.
Στο κατεστραμμένο από την τουρκική επίθεση χωριό του Αμαρουσίου, έσμιξαν Αθηναίοι και Μαρουσιώτες οπλαρχηγοί, αλλά και αρχηγοί από άλλα χωριά της Αττικής, και οργάνωσαν όχι μόνο την αντίσταση στις επιδρομές των Τούρκων, και τα ονόματα τους αναγράφονται για πάντα εδώ στην πλατεία Ηρώων αλλά και στις καρδιές μας μια νέα εκστρατεία για την απελευθέρωση της Αθήνας.
Ήρωες Μαρουσιώτες που μας κάνουν περήφανους και σήμερα με την αυτοθυσία τους 

Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή μέρα αποτελεί ημέρα περισυλλογής και ευθύνης για κάθε ένα από εμάς απέναντι στους Μαρουσιώτες και σε όλους τους ηρωικούς αγωνιστές του ’21, απέναντι στην πατρίδα.
Η δική τους θυσία και το ακλόνητο εθνικό φρόνημα που συνεπήρε και συγκίνησε όλη την ανθρωπότητα, πέφτει σαν ευλογία στους δικούς μας ώμους και στις γενιές που θα έρθουν.
Μας προτρέπει ταυτόχρονα να αντιπαρατάξουμε αίσθημα εθνικής ομοψυχίας απέναντι σε συμφέροντα που επιβουλεύονται την εθνική μας συνείδηση, την ίδια μας την ταυτότητα.
Την ίδια στιγμή, δημιουργεί τεράστια υποχρέωση και ευθύνη να μην αφήσουμε να χαθούν εκείνα  για τα οποία αγωνίστηκαν μέχρις εσχάτων οι οπλαρχηγοί και τα παλικάρια του ΄21, αλλά και ο απλός ελληνικός λαός που δεν έσκυψε το κεφάλι στην βάρβαρη και κυριαρχική επέλαση των Τούρκων κατακτητών τότε, αλλά και των σύγχρονων κατακτητών σήμερα.
Να διαφυλάξουμε τις αρχές και τα οράματα που προσδιορίζουν την υπόστασή μας ως έθνος και καθορίζουν την συλλογική εθνική συνείδηση.
Να αφήσουμε κατά μέρος διαφορές και αντιπαραθέσεις που υπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα και να συσπειρωθούμε στον αγώνα που πρέπει τώρα να είμαστε επικεντρωμένοι.
Και αυτός δεν είναι άλλος από το να πάει η χώρα μας ακόμη πιο μπροστά, ακόμη πιο ψηλά, ακόμη πιο δυνατά.
Και για να γίνει αυτό χρειάζεται από όλους αφενός να συνειδητοποιήσουμε πρώτα από όλα το μέγεθος της ατομικής ευθύνης που έχουμε ο καθένας ξεχωριστά.
Να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ατομική πρόοδος που να στηρίζεται σε γερές βάσεις, αν δεν υπάρξει πρώτα από όλα εθνική πρόοδος.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αποτελεί εθνική μας υπόθεση να πάει ο τόπος μπροστά, γιατί μόνο έτσι θα πάει μπροστά και ο καθένας μας.

Φίλες και φίλοι

Με τους αγώνες και τις θυσίες, τόσο των ηρώων του 1821, όσο και των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών όλων των εθνικών μας αγώνων που φτάνουν ως τις μέρες μας, η Ελλάδα ελευθερώθηκε, εκσυγχρονίστηκε, αναπτύχθηκε.
Κέρδισε μια διακεκριμένη θέση  στη διεθνή σκηνή. Οι προκλήσεις όμως των καιρών δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Αλλά δεν πρέπει και να φοβόμαστε.
Έχουμε αποδείξει ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες όταν είναι ενωμένοι, μπορούν να καταφέρουν πολλά.
Ενότητα και ομοψυχία χρειαζόμαστε λοιπόν σήμερα, πίστη στις δυνατότητες μας, ομόθυμη καταδίκη της μιζέριας και του μηδενισμού που κάποιοι προσπαθούν κάποιοι να μας επιβάλλουν ως τρόπο σκέψης.
Γι’ αυτό κοιτάζουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση.
Και τιμούμε στην πράξη και όχι στα λόγια τις αξίες και τα ιδανικά που ενέπνευσαν τους Αγωνιστές της Ανεξαρτησίας.
Εργαζόμαστε συλλογικά για μια κοινωνία ευημερούσα και δίκαιη για μια Ελλάδα ισχυρή και περήφανη.
Εμπνεόμαστε σταθερά από τις ίδιες πανανθρώπινες αξίες που όπλισαν τους αγωνιστές της Ανεξαρτησίας.

 

Φίλες και φίλοι

Η σημερινή διπλή γιορτή του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας υπενθυμίζει σε όλες και όλους το χρέος μας να τιμούμε τις ιστορικές μας παρακαταθήκες και να αγωνιζόμαστε πάντα για ελευθερία, για δημοκρατία για δικαιοσύνη.
Και παρά τις δύσκολες ώρες που όλοι βιώνουμε, είμαι αισιόδοξος ότι ενωμένοι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, να βελτιώσουμε τη ζωή μας, να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας.
Ένα καλύτερο αύριο που προϋποθέτει όμως πρώτα και πάνω από όλα υπεύθυνους πολίτες, οι οποίοι θα αντιστέκονται στον άκριτο λαϊκισμό και στον ωχ – αδελφισμό, που έχει καταντήσει πληγή για τη σύγχρονη κοινωνία μας.
Προϋποθέτει όμως  και ένα κράτος έντιμο και αποτελεσματικό, ένα κράτος που να σέβεται πρώτα το ίδιο τους νόμους, που να σέβεται τον καθημερινό μόχθο του κάθε πολίτη, που να δίνει ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά του, χωρίς εξαιρέσεις.

Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο