Οι θέσεις της ΚΕΔΕ για το σχέδιο νόμου που αφορά στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας κατατέθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Η στήριξη και η προστασία της γυναίκας απέναντι σε φαινόμενα κακοποίησης αποτελεί προτεραιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης του Πρώτου Βαθμού σχετικά με τη «Κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» κατέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εκ μέρους του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ν. Χιωτάκης.

Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής ο Ν. Χιωτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι είναι ανάγκη «τα συμβαλλόμενα κράτη να δρομολογήσουν την υλοποίηση θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και δράσεων δημοσιότητας για την κατάργηση των στερεοτύπων και την διασφάλιση του σεβασμού της διαφορετικότητας».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει η  ΚΕΔΕ στο ζήτημα της προστασίας των θυμάτων βίας, επικαλέστηκε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που συνυπέγραψε ή Ένωση το περασμένο Απρίλιο με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων καθώς και άλλους συναρμόδιους φορείς, για την υιοθέτηση κοινού πλαισίου διαδικασιών εντοπισμού, παραπομπής και φιλοξενίας αλλά και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και δράσεων σε γυναίκες πρόσφυγες, θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας και στα παιδιά τους.

Στο επίπεδο τον προτάσεων υπογράμμισε ότι η ΚΕΔΕ θεωρεί σημαντική την ενσωμάτωση της Σύμβασης στην εθνική νομοθεσία. «Με τη διαδικασία αυτή ενισχύεται η ουσιαστική ισότητα των φύλων και ποινικοποιούνται συμπεριφορές που διέφευγαν του ποινικού ενδιαφέροντος της πολιτείας».

Ο Γ. Πατούλης με αφορμή την κατάθεση των θέσεων της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι «η Σύμβαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς συμβάλλει στην εξασφάλιση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και δη των γυναικών».

«Είναι αναγκαίο τα θύματα βίας να απολαμβάνουν ίση προστασία σε όλα τα Κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρωταρχικό μέλημα της Σύμβασης είναι η πρόληψη που εκφράζεται με μία σειρά  μέτρων για την εξασφάλιση της κατάρτισης επαγγελματιών που ασχολούνται με την αποτροπή των φαινομένων βίας και προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας».

Τέλος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι «η στήριξη και η προστασία της γυναίκας απέναντι σε φαινόμενα κακοποίησης αποτελεί προτεραιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».  

Μετάβαση στο περιεχόμενο