Ξεκίνησε η προσυνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ από το Ηράκλειο, που κορυφώνεται στην Χαλκιδική, 7-9 Μαΐου

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Από το Ηράκλειο ξεκινά η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την επόμενη πενταετία της Αυτοδιοίκησης

 

Από το Ηράκλειο ξεκίνησε σήμερα για την ΚΕΔΕ η πρώτη, από τις επτά, προσυνεδριακή διαδικασία κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την επόμενη πενταετία της Αυτοδιοίκησης, που θα επικυρωθεί στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Χαλκιδική το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 7- 9 Μαΐου στη Χαλκιδική με θέμα: «Η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους πολίτες μπροστά».

 

Στη προσυνεδριακή εκδήλωση της Κρήτης συμμετέχουν οι αιρετοί εκπρόσωποι όλων των δήμων του νησιού και συζητούνται διεξοδικότερα τα εξής δύο θέματα: Η συμμετοχή των δήμων στο νέο ΕΣΠΑ και η Αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη, καινοτομία, επιχειρηματικότητα. Επίσης σε ειδική ενότητα συζητούνται τα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους δήμους της Περιφέρειας Κρήτης.

 

«Φέτος, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, επιχειρούμε ουσιαστικά μια τομή στον τρόπο με τον οποίο διοργανώνουμε τα τακτικά μας συνέδρια.

Αποφασίσαμε να αντιστρέψουμε τη διαδικασία που μέχρι πρότινος γινόταν, κι αντί να περιμένουμε να έρθουν οι αιρετοί εκπρόσωποι των Ο.Τ.Α. να παρακολουθήσουν τα συνέδρια μας, πάμε πρώτα εμείς σε αυτούς».

«Ουσιαστικά, συνέχισε, δίνουμε την ευκαιρία στους αιρετούς της κάθε Π.Ε.Δ. να εκθέσουν το σύνολο των τοπικών ζητημάτων που τους απασχολούν και να προτείνουν λύσεις και πολιτικές, οι οποίες αφού θα επεξεργαστούν ,

θα αποτελέσουν μέρος του συνολικού σχεδίου δράσης της ΚΕΔΕ για την επόμενη πενταετία».

 

«Στόχος μας, τόνισε ο κ. Πατούλης είναι να καταστεί η Αυτοδιοίκηση θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκης.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε θέσει μια σειρά από νέες προτεραιότητες, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι:

  1. Η ισότιμη εκπροσώπηση όλων των Δήμων , ανεξαρτήτως πληθυσμιακού μεγέθους, στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.
  2. Η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, με προτεραιότητα στον τερματισμό της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής από την Κεντρική Εξουσία που έχει οδηγήσει σε περικοπή άνω του 70% της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Ο.Τ.Α.
  3. Η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που περιλαμβάνει την εκτέλεση μελετών και έργων, αλλά και την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών , με προτεραιότητα τους Δήμους της Περιφέρειας.
  4. Η διεκδίκηση αναβαθμισμένου ρόλου στα όργανα που διαχειρίζονται τους πόρους του ΕΣΠΑ και του «Πράσινου Ταμείου», σε όλα τα στάδια των αποφάσεων που αφορούν την ένταξη και χρηματοδότηση έργων.
  5. Η διεκδίκηση αξιοπρεπών αμοιβών για τα αιρετά στελέχη που κατέχουν θέσεις ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση.
  6. Η ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, μέσα από την προωθούμενη αλλαγή του Καλλικράτη που έχει ήδη εξαγγελθεί από τη νέα Κυβέρνηση.
  7. Η ενίσχυση των κοινωνικών μας δομών και η κατοχύρωση νέων ρόλων κι αρμοδιοτήτων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και ιδιαίτερα στον τομέα ενίσχυσης της τοπικής απασχόλησης
  8. Η υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων για ζητήματα εθνικής εμβέλειας που αφορούν όμως τις τοπικές κοινωνίες κι ιδιαίτερα ακριτικούς και νησιωτικούς Δήμους, όπως η ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση, η ενίσχυση των δομών υγείας, η προστασία του περιβάλλοντος , η ενίσχυση της απασχόλησης, η αειφόρος ανάπτυξη, οι Α.Π.Ε., ο χωροταξικός σχεδιασμός,  κ.λπ.)
  9. Η  ενίσχυση της εξωστρέφειας, μέσα από την  ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και την αναβαθμισμένη  λειτουργία του ειδικού γραφείου αντιπροσώπευσης της Κ.Ε.Δ.Ε., στην έδρα της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες».

«Οι  προτεραιότητες αυτές, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ,  καθορίζουν και τους στόχους μας. Αλλά για να γίνουν οι στόχοι αυτοί πράξη, χρειάζεται σχέδιο και όραμα. Το όραμα σας το ανέφερα παραπάνω. Είναι η αναβάθμιση του θεσμού μας και η οικονομική μας αυτοτέλεια. Για τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουμε το όραμα πράξη, συζητάμε σήμερα. Από το Ηράκλειο ξεκινά η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την επόμενη πενταετία, στο οποίο θα αναδεικνύεται το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού.

Το νέο στρατηγικό σχέδιο δράσεων και πρωτοβουλιών αλλά και η συνεπής από πλευράς μας υλοποίηση του, θα καθορίσει την πορεία του θεσμού μας για τα επόμενα 5 τουλάχιστον χρόνια».

 

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε αναλυτική ενημέρωση για τα πεπραγμένα και τα αποτελέσματα των δράσεων και των πρωτοβουλιών της νέας Διοίκησης της ΚΕΔΕ, αναφέροντας ως πιο σημαντικές, τη ρύθμιση για την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων των δήμων, τη ρύθμιση (Ν.3416) υποχρεώσεων των δήμων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, την προώθηση αιτήματος προς της κυβέρνηση για υπαγωγή στη ρύθμιση  χρεών των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους δήμους μέχρι 31/12/2014 κ.λπ.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη της ενότητας.

«Ενωμένοι , όλοι μαζί, ΚΕΔΕ και ΠΕΔ, τόνισε, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος. Μπορούμε να ακυρώσουμε τα σχέδια εκείνων που επεξεργάζονται τρόπους για την υποβάθμιση του θεσμικού μας ρόλου, Που απεργάζονται μέτρα για τον περαιτέρω οικονομικό μας στραγγαλισμό. Είμαι αισιόδοξος ότι μέσα από τη διαδικασία των προσυνεδριακών εκδηλώσεων που σήμερα ξεκινούν από το Ηράκλειο, δημιουργούμε μια νέα ισχυρή αυτοδιοικητική συμμαχία.

Μια ισχυρή συμμαχία που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί σε ένα νέο και ενισχυμένο ρόλο στην προώθηση της Εθνικής και της Περιφερειακής Ανάπτυξης της χώρας, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης από τη ΝΔ και Μανώλης Συντιχάκης από το ΚΚΕ και ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευρυπίδης Κουκιαδάκης. Επίσης παρόντες στη προσυνεδριακή εκδήλωση ήταν οι επικεφαλής των  αυτοδιοικητικών παρατάξεων της ΚΕΔΕ, Απόστολος Κοιμήσης, Γιώργος Ιωκειμίδης και Δημήτρης Μπίρμπας.

 

Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται ζωντανά στο:

http://streaming3.syzefxis.gov.gr/kedestream/live.php

 

Σχετικά αρχείαΣτιγμιότυπο 1 από την προσυνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ στο Ηράκλειο.


Στιγμιότυπο 2 από την προσυνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ στο Ηράκλειο.


Στιγμιότυπο 3 από την προσυνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ στο Ηράκλειο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο