Ξεκίνησαν τα «Σπαθάρεια 2009» με αφιέρωμα στον μεγάλο δάσκαλο Ευγένιο Σπαθάρη

Print Friendly, PDF & Email


|download file .jpg 133KB|


|donwload file .jpg 128KB|


 


ʼνοιξε χθες την αυλαία του το 10 Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου Σκιών «Σπαθάρεια 2009», ένα φεστιβάλ- θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Τα φετινά «Σπαθάρεια» είναι αφιερωμένα στη μνήμη του μεγάλου δασκάλου της τέχνης Ευγένιου Σπαθάρη που έφυγε τόσο ξαφνικά από κοντά μας.

Τα παιδιά και τους γονείς τους, που κατέκλυσαν το χώρο του Σπαθάρειου Μουσείου, καλωσόρισε η μικρή εγγονή του Ευγένιου Σπαθάρη, Φωτεινή, με δυο λόγια για τον αγαπημένο της παππού, που συγκίνησαν τους πάντες, ενώ ακολούθησε προβολή αφιερώματος στη ζωή και το έργο του Ευγένιου Σπαθάρη.

Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης, ο οποίος τόνισε: «Νιώθουμε χαρά βλέποντας την αθρόα προσέλευση του κόσμου που και αυτή τη χρονιά, αγκαλιάζει με ενθουσιασμό τα Σπαθάρεια και τον αγαπημένο σε όλους ήρωα, τον Καραγκιόζη. Αλλά ταυτόχρονα μας πλημμυρίζει συγκίνηση, γιατί αυτή τη φορά, ο “πατέρας” του Καραγκιόζη, ο άνθρωπος που έδωσε φωνή, ψυχή και υπόσταση στους ήρωες του Θεάτρου Σκιών, ο Ευγένιος Σπαθάρης, δε βρίσκεται ανάμεσά μας. Ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης, ο τιμητής της τέχνης που υπηρέτησε σχεδόν σε όλη του τη ζωή, έφυγε από κοντά μας πριν από λίγους μήνες, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο και εμπνευσμένο έργο που αποτελεί πρότυπο για τους σύγχρονους καλλιτέχνες του Θεάτρου Σκιών και παρακαταθήκη για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές».

Ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι ο Δήμος Αμαρουσίου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Πολιτισμού, «για να μπορέσει στο διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται πίσω από την πλατεία Ηρώων, να λειτουργήσει  το Σχολείο του Σπαθάρη. Σε εκείνον το χώρο θα παραμείνει για πάντα ζωντανή και ακμαία η τέχνη που τόσο πολύ αγάπησε ο Σπαθάρης αλλά και όλοι εμείς που μεγαλώσαμε με τα παθήματα του Καραγκιόζη».

Η πρόεδρος του Οργανισμού Μουσείων Δήμου Αμαρουσίου «Αμαρυσία ʼρτεμις» κ. Ελένη Βότση στον χαιρετισμό της επεσήμανε: «Όπως όλοι γνωρίζετε, η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από μια μεγάλη απώλεια όχι μόνο για τον Δήμο μας αλλά και για όλη την Ελλάδα. Ο Ευγένιος Σπαθάρης, η ψυχή του Μουσείου, ο άνθρωπος που αποτελούσε πηγή έμπνευσης και διδαχής για παιδιά και μεγάλους, δεν είναι πια κοντά μας. Τα φετινά «Σπαθάρεια» συνοδεύονται από έντονη συναισθηματική φόρτιση για όλους εμάς που τον περασμένο Μάιο δώσαμε μία υπόσχεση: να διατηρήσουμε την τέχνη του Δασκάλου εκεί ψηλά που την ανέβασε, να την κρατήσουμε μέσα στη ζωή και στις καρδιές όλων μας. Έτσι λοιπόν, αυτή τη χρονιά οι εκδηλώσεις μας είναι αφιερωμένες στον Ευγένιο Σπαθάρη. Ως ελάχιστο φόρο τιμής, ο Δήμος Αμαρουσίου και ο Οργανισμός Μουσείων “Αμαρύσια ʼρτεμις” διοργανώνουν πέντε ξεχωριστές βραδιές κατά τη διάρκεια των οποίων θα προβληθούν αφιερώματα στον Ευγένιο Σπαθάρη και θα παρουσιαστούν δικά του έργα από  σημαντικούς καλλιτέχνες του Θεάτρου Σκιών, σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε ζωντανή την τέχνη του, έτσι ακριβώς όπως θα ήθελε και όπως θα έπραττε κι εκείνος».

Ακολούθησε η παράσταση «ο Καραγκιόζης προφήτης-Live», μια παράσταση διασκευασμένη και σκηνοθετημένη από τον ίδιο τον Ευγένιο Σπαθάρη, με τον θίασο του ηθοποιού Τάκη Βαμβακίδη.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι αντιδήμαρχοι κ. Ρ. Χαλιώτη,  Σπ. Σταθούλης, Ν. Γαρδέλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γ. Ζήκος, Γ. Πουλόπουλος, Ν. Πέππας, Κ. Βλάχος, Ν. Κάββαλος, ο πρώην Δήμαρχος κ. Χ. Βλάχος και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Μεταμόρφωσης Στ. Γέραλης.
           


Μετάβαση στο περιεχόμενο