Νοικοκύρεμα στα οικονομικά, με επωφελή επαναδιαπραγμάτευση των δανείων του παρελθόντος – 5 εκ. Ευρώ το όφελος για τον Δήμο Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

Το αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ της Διοίκησης του Δήμου και της τράπεζας  ΒΕΑR STEARNS, που αφορούσε δανειακές υποχρεώσεις του παρελθόντος, απέφερε σημαντικό όφελος για τα ταμεία του Δήμου Αμαρουσίου , που φτάνει τα 5 εκ. ευρώ.


Το όφελος αυτό προέκυψε από το διακανονισμό με τη συγκεκριμένη τράπεζα, στην οποία ο Δήμος χρωστούσε 25 εκ. ευρώ, από δάνειο που είχε συναφθεί από την προηγούμενη διοίκηση το 2003.


Από αυτά τα 25 εκ. ευρώ, πληρώθηκε από την προηγούμενη διοίκηση το Φεβρουάριο του 2006 η πρώτη δόση, ύψους 13 εκ. ευρώ, με άλλο νέο δάνειο που ελήφθη από την Εθνική Τράπεζα αυτή τη φορά, και με εγγύηση την υποθήκευση ακίνητης περιουσίας του Δήμου.


Το υπόλοιπο ποσό του δανείου, που μαζί με τους τόκους των τριών ετών έφτασε τα 19 εκ. ευρώ,  έπρεπε να καταβληθεί βάση της συμφωνίας που έγινε το 2006, στις 2 Απριλίου του 2009.


Με εντολή του Δημάρχου Γιώργου Πατούλη , ο οποίος ζήτησε να μπει ένα νοικοκύρεμα στα οικονομικά του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σ. Σταθούλης προχώρησε σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την τράπεζα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της οφειλής από τα 19 στα 14 εκ. ευρώ, δηλαδή όφελος  5 εκ. ευρώ. Ήταν μια συμφωνία ιδιαίτερα συμφέρουσα  για το Δήμο και την τσέπη των δημοτών, η οποία μάλιστα ενεκρίθη κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το όφελος από το διακανονισμό αποφασίστηκε να διατεθεί  για την πληρωμή άλλων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου.  Και συγκεκριμένα, για την εξυπηρέτηση του δανείου προς την Εθνική Τράπεζα, το οποίο είχε ληφθεί για την αγορά του κτήματος Καρέλλα, καθώς και για άλλες δανειακές υποχρεώσεις της ΔΕΑΔΑ.


Με αφορμή την επιτυχή διαπραγμάτευση και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Πληρώνουμε ακριβά τη βαριά κληρονομιά των δανείων που αλόγιστα και χωρίς σχέδιο φόρτωσε στις πλάτες της πόλης η προηγούμενη διοίκηση. Δάνεια που ελήφθησαν με επαχθείς όρους και τα οποία δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν σε έργα που είχε ανάγκη το Μαρούσι. Η σημερινή Δημοτική Αρχή προχωρά όπου είναι δυνατόν σε επαναδιαπραγμάτευση αυτών των δανείων, με στόχο αφενός να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του Δήμου. Και  αφετέρου να εξασφαλίσει χρήματα με τα οποία δεν θα πληρώνουμε τα σπασμένα του παρελθόντος, αλλά θα γίνουν έργα στην πόλη. Κάτι που πετύχαμε στην περίπτωση του δανείου της ΒΕΑR STEARNS και θα είχαμε πετύχει και με την αναχρηματοδότηση των συνολικών δανειακών μας υποχρεώσεων μέσα από το διεθνή διαγωνισμό που είχαμε προκηρύξει, αν δεν μας καθυστερούσαν οι προσφυγές κάποιων ελάχιστων, αλλά δυστυχώς ανεύθυνων συμπολιτών μας».

Μετάβαση στο περιεχόμενο