Μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση για την παιδική κακοποίηση διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

Γιώργος Πατούλης: Κάθε γονιός πρέπει να είναι ενημερωμένος για να αναγνωρίσει  εγκαίρως τα σημάδια του κινδύνου


Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί για να δημιουργήσουν ένα δίχτυ προστασίας για τα παιδιά τους παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο μια σημαντικής επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα την παιδική κακοποίηση ‘ A ναγνωρίστε τα πρώτα σημάδια’ που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου, την περασμένη Δευτέρα στο Δημαρχιακό Μέγαρο.


Διακεκριμένοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στο φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και ανέλυσαν τα σημάδια κινδύνου που μαρτυρούν ότι το παιδί απειλείται.


Την ημερίδα άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης ο οποίος τόνισε ότι η εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τόσο τους πολίτες της πόλης όσο και των άλλων περιοχών, πάνω σε μια σειρά από σημαντικά κοινωνικά ζητήματα.


”Η σεξουαλική κακοποίηση, ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα εις βάρος όχι μόνο του ανθρώπινου σώματος αλλά κυρίως, της ανθρώπινης ψυχής και αξιοπρέπειας και στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά κατά της γυναίκας και των ανηλίκων παιδιών ”τόνισε ο κ. Πατούλης και συμπλήρωσε τα εξής:


‘Οι αιτίες που παράγουν τέτοιες συμπεριφορές είναι πολλές και ποικίλες. Το κοινωνικό υπόβαθρο, η κουλτούρα, η αγωγή και παιδεία, η ψυχοδομή, είναι βασικές παράμετροι στη διαμόρφωση προσωπικοτήτων που παράγουν σεξουαλική βία.


Παράλληλα όμως η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένας εχθρός που μπορεί να υπάρχει μέσα στο οικείο περιβάλλον των παιδιών μας, ένας εχθρός ”εντός των τειχών ‘για τον οποίο ο κάθε γονιός πρέπει να είναι ενημερωμένος ώστε να αναγνωρίσει  εγκαίρως τα σημάδια του κινδύνου και να παρέμβει.


Γιατί η  διαφορά ανάμεσα σε ένα παιδί που σώθηκε και σ ένα παιδί που είδε το πιο σκληρό πρόσωπο της ανθρώπινης φύσης τα πρώτα χρόνια της ζωής του μπορεί να είναι λίγα μόνο λεπτά όσα χρειάζεται να διαθέσει ένας γονιός ή ένας εκπαιδευτικός για να ενημερωθεί.’, κατέληξε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου


Στην συνέχεια το λόγο πήραν η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών ψυχολόγος -κοινωνιολόγος Χριστίνα Αντωνοπούλου ,ο πρόεδρος της Εταιρίας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος.


Όπως επισήμαναν ένας μεγάλος αριθμός παιδιών κακοποιείται είτε σωματικά είτε ψυχολογικά και είναι χρέος της κοινωνίας να παρέμβει για να τα προστατέψει.


Μάλιστα επικαλέσθηκαν τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που έγινε στα Δημοτικά σχολεία όλης της χώρας από την οποία προέκυψε ότι το 15% των παιδιών ηλικίας 8-12 ετών έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά.


Ας δούμε σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου ποια είναι τα σημάδια του κινδύνου που μαρτυρούν ότι είναι πιθανόν το παιδί να έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά  • ανεξήγητες κακώσεις ή εγκαύματα

  • φόβος του παιδιού να πάει στο γιατρό

  • τάση φυγής , αυτοκαταστροφικότητα ή μειωμένη κοινωνικότητα

  • υπαινιγμοί για μυστικά ή αόριστες συζητήσεις για κάποιο φίλο που έχει προβλήματα

  • ανάρμοστη για την ηλικία του σεξουαλική συμπεριφορά

  • ξαφνικός φόβος να συναντήσει κάποιο άτομο από το περιβάλλον του

  • σημάδια παλινδρόμησης ή νεύρωσης

Μετάβαση στο περιεχόμενο