Με τη συμμετοχή πάνω από 400 διαγωνιζόμενων ξεκίνησε ο 2ος Μαραθώνιος Καινοτομίας της ΚΕΔΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ: «Η Αυτοδιοίκηση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αναδεικνύει την Ελλάδα της καινοτομίας και της δημιουργίας. Είναι η δική μας συνεισφορά, σε ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει πάση θυσία να κερδίσουμε ως χώρα»

 

Ως μία σημαντική πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης που αποδεικνύει την πρόθεσή της να συμβάλλει σε μια νέα, δημιουργική πορεία για την Ελλάδα της καινοτομίας, της αριστείας, της δημιουργίας και της εξωστρέφειας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης το 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας που διοργανώνει η Ένωση, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Κηρύσσοντας την έναρξη του Μαραθωνίου στον οποίο φέτος συμμετέχουν 128 ομάδες νέων και πάνω από 400 διαγωνιζόμενοι ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως πρόκειται για μία διοργάνωση που πλέον έχει καταστεί θεσμός, συμβάλλοντας δημιουργικά στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας.

Στην τελετή έναρξης του Μαραθωνίου την οποία παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες ομάδες, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου, απεύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, ο Γάλλος Πρέσβης στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί και η Διευθύντρια Εμπορικής Λειτουργίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Σ. Καραντούμη. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ι. Τσιάμης.

«Στόχος είναι να κινητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες»

«Είναι η δική μας συνεισφορά, αλλά όχι η μοναδική, σε ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει πάση θυσία να κερδίσουμε ως χώρα και ως κοινωνία» τόνισε και επισήμανε πως στόχος είναι να κινητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες αλλά και οι μηχανισμοί των Δήμων μας προς μια νέα κατεύθυνση σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί κατά την άποψή μας να υπάρξει εθνική ανάπτυξη, αν δεν υπάρξει τοπική ανάπτυξη. Η χώρα δεν θα βγει από το τέλμα της κρίσης αν δεν καταφέρει να αξιοποιήσει τα καλύτερα μυαλά της, αν δεν δώσει χώρο και ευκαιρίες στη νέα γενιά μας, την πιο μορφωμένη γενιά που είχε ποτέ η Ελλάδα, να δημιουργήσει».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως για να αναδειχθεί η Ελλάδα της καινοτομίας απαιτείται συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων του Κράτους αλλά και της υγιούς επιχειρηματικής κοινότητας, κι ένα νέο εθνικό σχέδιο που θα θέτει ξεκάθαρες προτεραιότητες.

«Δεν αξίζει στην Ελλάδα να είναι χαμηλά»

Επικαλούμενος τα αποθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τη θέση της χώρας μας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού σύμφωνα με τα οποία στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας βρέθηκε στην 27η θέση από την 26η στην οποία ήταν ενώ καταλαμβάνει την 24η θέση στον τομέα των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, υπογράμμισε πως «Δεν αξίζει η Ελλάδα να είναι χαμηλά».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε, η Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες όπως ο Μαραθώνιος Καινοτομίας για έξυπνες πόλεις, για να πάει η Ελλάδα ψηλά, μέσα από την ουσιαστική υποστήριξη δημιουργικών ομάδων νέων και την προώθηση καινοτόμων και χρήσιμων εφαρμογών που βελτιώνουν τη λειτουργία των Δήμων.

«Η Αυτοδιοίκηση δεν θα αρκεστεί στο ρόλο του παθητικού θεατή»

«Στέλνουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα ότι δεν θα αρκεστούμε στο ρόλο του παθητικού θεατή, ούτε στο ρόλο του σκουπιδιάρη, που μας θέλει το Κεντρικό Κράτος διαχρονικά, ανεξάρτητα Κυβερνήσεων. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε ομάδες νέων από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να δουλέψουν πάνω στις προκλήσεις και τις ανάγκες των πόλεων που ζουν, να φτιάξουν έξυπνες εφαρμογές, τις οποίες θα δούμε την Κυριακή, και στη συνέχεια μέσω του Innovation Lab που ετοιμάζουμε αυτές οι εφαρμογές να βρουν άμεση εφαρμογή στους Δήμους, ανεξάρτητα από την κατάστασή τους και την τεχνολογική τους ετοιμότητα».

Οι διαγωνιζόμενοι που συμμετέχουν στον Μαραθώνιο Καινοτομίας θα υποστηριχθούν από 90 μέντορες ενώ η κριτική επιτροπή αποτελείται από 12 υψηλόβαθμα στελέχη εταιριών προερχόμενων από τους χορηγούς καθώς και τον χώρο της αυτοδιοίκησης. Οι ομάδες καλούνται σε 4 μέρες να υλοποιήσουν εφαρμογές για τις έξυπνες πόλεις.

Ο Μαραθώνιος θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 1 Ιουλίου με τις παρουσιάσεις των ομάδων και τις βραβεύσεις. Την Παρασκευή 29 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν workshops για τις έξυπνες πόλεις, θα παρουσιαστούν οι δράσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και θα μιλήσουν διακεκριμένοι ομιλητές από το εξωτερικό. Η Cosmote ως Innovation Enabler θα παρουσιάσει λύσεις για τις έξυπνες πόλεις και πιλοτικές εφαρμογές. Το Σάββατο 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι παρουσιάσεις των 33 ομάδων από τις 80, που διακρίθηκαν στον μαθητικό διαγωνισμό ενώ θα υπάρξει ένα ενδιαφέρον workshop για blockchain για παιδιά.

 

Σχετικά αρχείαΜε τη συμμετοχή πάνω από 400 διαγωνιζόμενων ξεκίνησε ο 2ος Μαραθώνιος Καινοτομίας της ΚΕΔΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος_1


Με τη συμμετοχή πάνω από 400 διαγωνιζόμενων ξεκίνησε ο 2ος Μαραθώνιος Καινοτομίας της ΚΕΔΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος_2


Με τη συμμετοχή πάνω από 400 διαγωνιζόμενων ξεκίνησε ο 2ος Μαραθώνιος Καινοτομίας της ΚΕΔΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος_3


Με τη συμμετοχή πάνω από 400 διαγωνιζόμενων ξεκίνησε ο 2ος Μαραθώνιος Καινοτομίας της ΚΕΔΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος_4

Μετάβαση στο περιεχόμενο