Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκλεγμένων Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ & Β’ Βαθμού

Print Friendly, PDF & EmailΟ Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου, Ειδικός Επιστήμονας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Μ. Χρηστάκης, συντονίζει τις εργασίες στο Στρογγυλό Τραπέζι Εκλεγμένων Γυναικών Δημάρχων, με θέμα «Ανάπτυξη Προβλημάτων, Προοπτικών και Προκλήσεων από τις Εκλεγμένες Γυναίκες Δημάρχους στην Εποχή του Καλλικράτη».
|download file .jpg 105 Kb|


Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου Μ. Χρηστάκης με το Δ.Σ. του Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ & Β’  Βαθμού «Η ΑΘΗΝΑ» και άλλα μέλη Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στο συνέδριο.
|download file .jpg 97 Kb|


Ο ρόλος των αιρετών γυναικών στη νέα Αρχιτεκτονική του Καλλικράτη, οι τοπικές πολιτικές υγείας και κοινωνικής μέριμνας κυριάρχησαν στα θέματα του συνεδρίου          


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 16ου Πανελληνίου Συνέδριου Εκλεγμένων Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ & Β’ βαθμού, με θέμα «Γυναίκες με Αποστολή και Όραμα στη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης», που φιλοξένησε η πόλη της Αλεξανδρούπολης από τις 16 έως τις 19 Ιουνίου 2011.

Τη διοργάνωση του τετραήμερου συνεδρίου είχε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και το Δίκτυο Εκλεγμένων Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ & Β’  Βαθμού «Η ΑΘΗΝΑ».

Παρουσία καταξιωμένων προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής και της επιστήμης, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης Α’ & Β’ Βαθμού και εκατοντάδων εκλεγμένων γυναικών αναπτύχθηκαν μία σειρά από θέματα που αφορούν στο ρόλο των αιρετών γυναικών στα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο Καλλικράτης, καθώς και θέματα που αφορούν στην κοινωνική πολιτική, την πρόληψη και αγωγή της υγείας, αλλά και στην ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο αιρετός Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ. Αριστείδης Γιαννακίδης και ακολούθησαν οι ομιλίες των διοργανωτών του συνεδρίου, του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελου Λαμπάκη και της Πρόεδρου του Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ & Β’  Βαθμού «Η ΑΘΗΝΑ», κα. Αικατερίνης Δασκαλάκη.

Το Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου, Ειδικός Επιστήμων του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.)  Μιχάλης Χρηστάκης, ενώ στην αντιπροσωπεία του Δήμου συμμετείχαν επίσης η Δημοτική Σύμβουλος και Γραμματέας του Δ.Σ. του Δικτύου «Η ΑΘΗΝΑ», κα Ελένη Λέκκα και η Δημοτική Σύμβουλος, Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού, κα Ρένα Χαλιώτη.

Ειδική μνεία για την επιτυχή διεξαγωγή του συνεδρίου αξίζει στην Αντιπρόεδρο του Δικτύου «Η ΑΘΗΝΑ» κα Φανή Μπαχαρίδου, που είχε τον οργανωτικό συντονισμό των δράσεών του και στον επιστημονικά υπεύθυνο του συνεδρίου κ. Μιχάλη Χρηστάκη.

Στο  θεματικό κύκλο «Καλλικράτης – θεσμικό πλαίσιο για την Τ.Α.: Προκλήσεις και Απαιτήσεις για τις αιρετές γυναίκες»  ο κ. Χρηστάκης ανέπτυξε αφενός τις νέες  θεσμικές αλλαγές που επιφέρει η νέα Αρχιτεκτονική του Καλλικράτη και αφετέρου τα κομβικά σημεία αναφοράς για τον Οικονομικό Σχεδιασμό των Δήμων με στόχο την ανάπτυξη του, όπως  οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), η Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ), τα Δημοτικά τέλη και άλλα, καθώς και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), το Εθνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αυτοδιοίκησης ( Πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α.) και το πρόγραμμα Εξυγίανσης των Δήμων.

Το συντονισμό των εισηγήσεων και παρεμβάσεων στο θεματικό αυτό κύκλο είχε η  Γραμματέας του Δ.Σ. του Δικτύου κα Ελένη Λέκκα.

Στο θεματικό κύκλο «Κοινωνική Πολιτική με πρόληψη και αγωγή για την υγεία του τοπικού πληθυσμού», ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη  και Αντιπρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Δικτύου, Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, αφού μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του, ανέπτυξε το νέο θεσμό που προωθεί το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, τα Δημοτικά Κέντρα Πρόληψης & Προστασίας της Υγείας στους Καλλικρατικούς Δήμους.

Στις προτεραιότητες του νέου θεσμού των Δημοτικών Κέντρων Πρόληψης -υπογράμμισε ο κ. Καϊτεζίδης – είναι η προώθηση της πρόληψης νοσημάτων, η προαγωγή της υγείας, η εφαρμογή προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, η διασύνδεση και ο προσανατολισμός των δημοτών στις υπηρεσίες υγείας, καθώς και η συμβουλευτική υποστήριξη.

 Στο ειδικό θέμα «Πολιτισμός – Επικοινωνία», η Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αμαρουσίου κα Ρένα Χαλιώτη στην παρέμβασή της ανέπτυξε το       θέμα «Καινοτόμες προτάσεις για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό στην Εποχή του Καλλικράτη».

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων βραβεύτηκαν προσωπικότητες για την κοινωνική προσφορά τους και τη συμβολή τους στην Τ.Α.

Βραβεία απονεμήθηκαν στην Βιργινία Τσουδερού πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, στην Γιάννα Δεσποτοπούλου Πρόεδρος των Special Olympics, στη Χρυσοπηγή Δεβετζή Ολυμπιονίκη, στην γερόντισσα των Μαρασίων Βσιλική Λαμπίδου και σε άλλες γυναίκες της Θράκης με ιστορική συμβολή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο