Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, άσκηση προσομοίωσης για την εκκένωση του κτηρίου.

Print Friendly, PDF & Email
download _.jpg file 178  KB| 


 |download _.jpg file 126 KB|


 |download _.jpg file 170 KB|

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε  σήμερα στο Δημαρχείο Αμαρουσίου,  άσκηση προσομοίωσης για την εκκένωση του κτηρίου.

Το «σενάριο» της άσκησης περιελάμβανε εκκένωση του κτηρίου μετά από σεισμό, με παράλληλη εκδήλωση φωτιάς σε σημείο του 1ου ορόφου.


Η άσκηση ξεκίνησε στις 11:00 με ένα ηχητικό σήμα της σειρήνας του κτηρίου, που αντιστοιχούσε στον «εικονικό» σεισμό. Στη συνέχεια το κτήριο εκκενώθηκε από τους εργαζομένους αλλά και τους πολίτες που βρίσκονταν την ώρα εκείνη εκεί. Κατόπιν, μονάδες της πυροσβεστικής που κατέφθασαν στο χώρο του Δημαρχείου, απεγκλώβισαν, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, από τον 1ο όροφο μια εργαζόμενη.


Η εκκένωση του κτηρίου από τους εργαζομένους έγινε υποδειγματικά και σύμφωνα με τις οδηγίες που τους είχαν δοθεί από τους υπευθύνους  ομαδάρχες.


Ενδεικτικά αναφέρεται  ότι όλο το σενάριο μαζί με την παρέμβαση του πυροσβεστικού σώματος, την περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά των τραυματιών δεν υπερέβη το ένα τέταρτο της ώρας. Το  χρονικό αυτό διάστημα θεωρείται πράγματι πολύ πάνω από τα καθιερωμένα standards αν αναλογιστούμε ότι στην άσκηση συμμετείχαν οι 500 εργαζόμενοι του δήμου και περί τους 200 πολίτες, καθώς και το μέγεθος του δημαρχιακού μεγάρου (3 όροφοι και 3 υπόγεια).


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης δήλωσε για την άσκηση: «Θεωρούμε ότι η πρόληψη στην αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων και περιστατικών είναι καλύτερη από την εκ των υστέρων καταστολή ή θεραπεία τους. Στα πλαίσια αυτά διεξήχθη η σημερινή άσκηση, γιατί θέλουμε ως Δήμος Αμαρουσίου να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε παρόμοια περιστατικά, όποτε κι αν αυτό χρειαστεί.»


Στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων του Δήμου Αμαρουσίου στο πεδίο της διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων, σχεδιάζεται η επανάληψη του σεναρίου ανά εξάμηνο, με στόχο την επίτευξη της βέλτιστης αποτελεσματικότητας.
Τέλος, κατόπιν απόφασης του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη, θα οριστεί συγκεκριμένη ημέρα ανά έτος, η οποία θα ονομαστεί «Ημέρα Δράσης για την μείωση των επικινδυνοτήτων του Δήμου», κατά την οποία θα διεξάγονται ημερίδες και αντίστοιχες δραστηριότητες (σενάρια ασφαλούς εγκατάλειψης δημοσίων υπηρεσιών, σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών, κλπ).


Κεντρικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η ποιοτική αναβάθμιση του Δήμου Αμαρουσίου σε κοινωνία πραγματικής, ασφαλούς διαβίωσης των δημοτών, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που έχει σαν κέντρο της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.


Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείο Εσωτερικών

  

Μετάβαση στο περιεχόμενο