Μετρήσεις οστικής πυκνότητας πραγματοποίησε το Πολυιατρείο του Δήμου Αμαρουσίου σε κατοίκους και μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Σωρού – Λάκκα Κόττου «Άγιος Ελευθέριος»

Print Friendly, PDF & EmailΟ Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Διοικητικών Υπηρεσιών Αντώνης Παρτσινέβελος, κατά τη διαδικασία των μετρήσεων.Οι εθελόντριες της ομάδας του Δημοτικού Πολυιατρείου, ενώ καταγράφουν τις μετρήσεις ασθενούς.


 


Μετρήσεις οστικής πυκνότητας σε κατοίκους και μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Σωρού – Λάκκα Κόττου «ʼγιος Ελευθέριος» πραγματοποίησε για τρίτη συνεχή χρονιά η ομάδα εθελοντών του Δημοτικού Πολυιατρείου Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ).


Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που πραγματοποιείται σταθερά τα τελευταία χρόνια από ομάδα εθελοντών του Δημοτικού Πολυιατρείου Αμαρουσίου, περιλαμβάνει: υπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος ΒΜΙ (Body Mass Index) με μέτρηση του ύψους και του βάρους, λήψη και καταγραφή λεπτομερούς ιστορικού παθήσεων και προδιαθεσικών παραγόντων για οστεοπόρωση του ασθενή, μέτρηση οστικής πυκνότητας, εκτίμηση των αποτελεσμάτων και του καταγματικού κινδύνου με τη μέθοδο FRAX TOOL, καθώς και θεραπευτικές συμβουλές.


Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του προγράμματος ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «προγράμματα όπως το συγκεκριμένο έχουν ως στόχο την πρόληψη και την προστασία της Υγείας του πληθυσμού, σκοπούς που σταθερά υπηρετεί μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο. Είναι σημαντικό να υλοποιούνται τέτοιου είδους προγράμματα πρόληψης γιατί ευαισθητοποιούν τους πολίτες και τους εξασφαλίζουν καλύτερη Υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό, ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτές που διανύουμε, που το σύστημα Υγείας και το κοινωνικό Κράτος καταρρέουν. Θέλουμε τους κατοίκους αυτής της πόλης να είναι υγιείς και για το σκοπό αυτό θέλουμε με κάθε τρόπο να τους προσφέρουμε πρόσβαση σε διαγνωστικές και προληπτικές διαδικασίες».


Οι μετρήσεις αφορούσαν στην επανεκτίμηση της κατάστασης ασθενών έναν χρόνο μετά την προηγούμενη μέτρηση, ενώ σημαντική ήταν η ευαισθητοποίηση νέων μελών προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πρόληψης της οστεοπόρωσης.


Υπεύθυνος του προγράμματος, που πραγματοποίησε εθελοντικά τον έλεγχο, ήταν ο χειρουργός ορθοπεδικός, με εξειδίκευση στην οστεοπόρωση και τα μεταβολικά νοσήματα των οστών, και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Διοικητικών Υπηρεσιών Αντώνης Παρτσινέβελος. Με την ολοκλήρωση των μετρήσεων ο κ. Παρτσινέβελος, σημείωσε: «Είναι ευχάριστο να διαπιστώνουμε τη βαθιά ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη της νόσου, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι έναν χρόνο μετά οι υπεύθυνοι του συλλόγου απευθύνθηκαν εκ νέου σε μας για να επαναλάβουμε το πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας. Από την επανεκτίμηση μελών διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς ακολουθούν τις οδηγίες πρόληψης και θεραπείας, ενδεικτικό της επιτυχίας του προγράμματος».


Τις μετρήσεις πραγματοποίησε ομάδα εθελοντών αποτελούμενη από τη βοηθό μικροβιολόγου του Πολυιατρείου Καίτη Σεβαστή, και την υπάλληλο των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Κατερίνα Μπατιλίδου.


Την όλη προσπάθεια συνέδραμαν σημαντικά ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αθανάσιος Νησιώτης, ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου και δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Σμυρνής, αλλά και ο Εφημέριος του Ιερού Ναού του Αγίου Ελευθερίου πατέρας Νικόλαος.


 

Μετάβαση στο περιεχόμενο