Μήνυμα στήριξης του δημοκρατικού φρονήματος των πολιτών για μία νέα εθνική προσπάθεια προοπτικής για τη χώρα, έστειλε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, ανήμερα της Εθνικής Επετείου του «Όχι»

Print Friendly, PDF & Email
Από την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ηρώων.

Από την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ηρώων.


Στιγμιότυπα από την επετειακή εκδήλωση – μουσικό αφιέρωμα στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου.


Με το αφιέρωμα στο Έπος του ‘40-’44 «Εμπρός της Ελλάδος Παιδιά» από τους Αδελφούς Καραβιώτη, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο του «Όχι».


 


Γ. Πατούλης: «Με ζωντανή μνήμη και γνώση της Ιστορίας κατακτάται η εθνική αυτογνωσία που χρειάζεται σήμερα ο λαός μας, μακριά από στρεβλώσεις πατριωτισμού που ξεπηδούν με την αποδοχή ή ακόμα και την ανοχή ναζιστικών συμβόλων»

Σε αγώνα για ελευθερία και για στήριξη του δημοκρατικού φρονήματος των πολιτών ως επιβεβλημένο ζητούμενο με κρίσιμη ιστορική σημασία στις μέρες μας, που θα θέσει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η νέα εθνική προσπάθεια προοπτικής για την πατρίδα μας, κάλεσε τους συμπολίτες μας ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, στον πανηγυρικό λόγο που εκφώνησε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Εθνική Επετείου του Έπους του 1940. Στις εκδηλώσεις τιμής στους ήρωες του Έπους του ’40 στο Μαρούσι παραβρέθηκαν, επίσης, μέλη της Διοίκησης, του Δημοτικού Συμβουλίου, ιεράρχες αλλά και εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης.


Αναφερόμενος στον λόγο του στα επικά κατορθώματα των Ελλήνων κόντρα στις δυνάμεις κατοχής, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, επεσήμανε: «οι Έλληνες εκείνη την κρίσιμη για την επιβίωση του Έθνους μας στιγμή, επέδειξαν πρωτοφανή ενότητα και ομοψυχία. ʼφησαν στην άκρη αυτά που τους χώριζαν και προέταξαν το εθνικό συμφέρον, την υπεράσπιση των πάτριων εδαφών. Τόλμησαν και τα έβαλαν με έναν αντίπαλο που φαινόταν ότι είναι ισχυρότερος, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ανίκανος να τα βάλει με τους αποφασισμένους να υπερασπιστούν την ελευθερία τους Έλληνες. Ο λαός μας αντιστάθηκε, τιμώντας τις ιστορικές του παρακαταθήκες. Δεν τρομοκρατήθηκε, δεν καθυποτάχτηκε, δεν εκμαυλίστηκε, δεν εξαγοράστηκε, πλην ελάχιστων περιπτώσεων. Και είναι ιστορικά θεμελιωμένο ότι ο ελληνικός λαός υπέφερε όσο κανείς άλλος λαός στη διάρκεια της κατοχής του».


Είναι χιλιάδες οι σελίδες που έχουν γραφτεί για τη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων. Είναι δεκάδες χιλιάδες αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας. «Όμως, για πολλούς ο αγώνας αυτός δεν δικαιώθηκε με την απελευθέρωση της χώρας και την αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων το 1944» επεσήμανε ο Δήμαρχος μιλώντας για τα όσα ακολούθησαν: την Κατοχή, τον Εθνικό Διχασμό και τον Εμφύλιο Πόλεμο, τη μη καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων και τη επιστροφή των αναγκαστικών κατοχικών δανείων που δεν επέτρεψαν στους Έλληνες να γευτούν το αποτέλεσμα του αγώνα τους.


«Οι ηττημένοι του Πολέμου, αυτοί που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη σφαγή στη σύγχρονη Ιστορία της ανθρωπότητας όχι μόνον δεν πλήρωσαν όσο έπρεπε τις συνέπειες των πράξεων τους, αλλά αντίθετα στο όνομα της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που διαμορφώθηκε με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη και οι λαοί της εργάζονταν σκληρά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές που τους προξένησε ο Πόλεμος και η Κατοχή, η Γερμανία έπαιρνε δωρεάν το απαραίτητο οξυγόνο που της επέτρεψε να επιστρέψει στο παιχνίδι με καλύτερους όρους» σημείωσε με έμφαση και κάλεσε τους συμπολίτες μας να κρατούν ζωντανή τη μνήμη τους και να γνωρίζουν την ιστορία μας. «Δεν μπορεί κανείς να αποκαλεί τον εαυτό του πατριώτη αποδεχόμενος έστω και δια της ανοχής τα σύμβολα του ναζισμού. Στην πολιτική, στην οικονομία, στον τρόπο σκέψης. Η αποδοχή ή ακόμη και η ανοχή των συμβόλων αυτών στην καθημερινότητά μας είναι ουσιαστικά συνενοχή. Η γνώση της Ιστορίας δεν είναι εθνικισμός, βοηθά στην κατάκτηση της εθνικής αυτογνωσίας» ανέφερε κλείνοντας ο κ. Πατούλης, κάνοντας μία αντιστοιχία με όσα βιώνει ο ελληνικός λαός τη σημερινή εποχή.


Του πανηγυρικού λόγου προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων και ακολούθησαν η κατάθεση στεφάνων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.


Στη συνέχεια την τιμητική της είχε η παρέλαση μαθητών, οδηγών, προσκόπων και συλλόγων και ακολούθησε η καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, όπου η παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου υπό τη διεύθυνση της Φωτεινής Κοσκόρου-Παλαμίδη, που παρουσίασε ένα αφιέρωμα στην τραγουδίστρια της νίκης Σοφία Βέμπο. Την παιδική χορωδία συνόδεψε η ορχήστρα των καθηγητών του Ωδείου πλαισιωμένη στο τραγούδι από την καθηγήτρια Μονωδίας & Λυρικής Σκηνής Σοφία Καπετανάκη.


Οι επετειακές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν με το μουσικό ταξίδι που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης με τραγούδια του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, του Μιχάλη Σουγιούλ, του Φώτη Πολυμέρη, του Μάριου Τόκα και άλλων σπουδαίων συνθετών που «ύμνησαν» τον πόλεμο του 1940 και αγαπήθηκαν μέσα από τη φωνή της αξέχαστης Σοφίας Βέμπο και άλλων μεγάλων ερμηνευτών της εποχής. Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι Αδελφοί Καραβιώτη, με τη συνοδεία του Γρηγόρη Βλαχούλη, στο πιάνο και στο ακορντεόν, της Γεωργίας Τσολάκη, στο βιολί και του Γιώργου Θεοδωράκου στο κοντραμπάσο.


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη για 28η Οκτωβρίου 2014


 


 

Μετάβαση στο περιεχόμενο