Μήνυμα Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: «Η προστασία, η μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα είναι υπόθεση όλων μας, δείγμα πολιτισμού της κοινωνίας και της καθημερινότητάς μας»

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Η μέριμνα, η προστασία των αδέσποτων ζώων είναι υπόθεση όλων μας, ατομική και συλλογική. Είναι υπόθεση κάθε ημέρας και όχι μόνο μίας ημέρας. Σε επίπεδο οργανωμένων κοινωνιών, τοπικών και ευρύτερων, η καλή μεταχείριση, η αγάπη, η φροντίδα προς τα αδέσποτα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού της καθημερινότητας και της κοινωνίας μας.

Με ανεπτυγμένο αίσθημα φιλοζωίας, ως Διοίκηση του Δήμου, τηρούμε όλα τα προβλεπόμενα από τον Νόμο για την προστασία των αδέσποτων ζώων.

Με συνέχεια και συνέπεια εκτελούμε πρόγραμμα για τα αδέσποτα ανελλιπώς από το 2007 με ορατά αποτελέσματα στους δρόμους της πόλης μας. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μαρούσι πρωτοπορεί ανάμεσα στους Δήμους σε επίπεδο πολιτικής για τα αδέσποτα ζώα.

Μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες, προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία στην κατεύθυνση του να λειτουργούν στην καθημερινότητά τους με σεβασμό και αγάπη προς τα αδέσποτα ζώα.

Αλλά και μέσα από το πρόσφατο καινοτόμο εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα που εισάγαμε στα σχολεία της πόλης μας για την προώθηση, και την ανάπτυξη της ιδέας της φιλοζωίας στα παιδιά, ως Δήμος επενδύουμε στη νέα γενιά και στη σχέση της με τα αδέσποτα ζώα που μας περιβάλλουν.

Με την πεποίθηση ότι ο σεβασμός και η ευθύνη που πρέπει να δείχνουμε απέναντι στα αδέσποτα ζώα είναι θέμα παιδείας και δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και πολιτισμού, «κτίζουμε» τη φιλοζωική ιδέα στους αυριανούς πολίτες, και την καλλιέργεια νέων αξιών για τις σχέσεις του ανθρώπου με τα ζώα και το περιβάλλον ευρύτερα, δημιουργούμε τις βάσεις για μία καλύτερη κοινωνία στο μέλλον.

Πέρα, όμως, από την προσπάθειες που μπορεί να κάνουμε ως Δήμος, το θέμα των αδέσποτων χρήζει μίας συνολικής προσέγγισης σε επίπεδο Περιφέρειας και Κεντρικής Διοίκησης για αποτελεσματικότερη διαχείριση τόσο για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και για την ποιότητα της ζωής των ίδιων των αδέσποτων ζώων.

Απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο και μια συγκεκριμένη πολιτική για τα ζώα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Είναι ανάγκη να δρομολογηθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου η χώρα μας να μπει στην τροχιά των χωρών  που δεν έχουν αδέσποτα  και έχουν υψηλό φιλοζωικό επίπεδο».

Μετάβαση στο περιεχόμενο