Κτίζουμε μια κοινωνική «ομπρέλα» ώστε να βοηθήσουμε περισσότερο τα ΑμεΑ υπογράμμισε ο Γιώργος Πατούλης στην ημερίδα του Δήμου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email


Κτίζουμε μια κοινωνική «ομπρέλα» ώστε να βοηθήσουμε περισσότερο τα ΑμεΑ υπογράμμισε ο Γιώργος Πατούλης στην ημερίδα του Δήμου Αμαρουσίου
 |download _.jpg file 129  KB|
Ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης απευθύνει χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα «Ανθρώπινα & Κοινωνικά Δικαιώματα των ΑμεΑ ».
Διακρίνονται επίσης, ο Παιδοψυχίατρος Ιγνάτιος Καφαντάρης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Παροχής  Κοινωνικών Υπηρεσιών Αντώνης Παρτσινέβελος, ο Πρόεδρος του Σικιαριδείου Ιδρύματος Εμμανουήλ Σιγουράκης, η Λογοπεδικός- Κοινωνική Λειτουργός Μαρία Καμπούρογλου και η Φυσίατρος Κωνσταντίνα Κοτσίφη.
|download _.jpg file 155 KB|
Δημιουργίες των ατόμων με ειδικές ικανότητες στην έκθεση έργων και προϊόντων των φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Την αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας να εντάξει τα άτομα με ειδικές ικανότητες ισότιμα στην κοινωνική και εργασιακή ζωή, χωρίς περιθωριοποιήσεις και αποκλεισμούς, διασφαλίζοντας παράλληλα, κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες, ώστε να διαβιούν ανθρώπινα είναι το μήνυμα της ημερίδας που διοργάνωσε η Δημοτική Επιχείρηση Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών και το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ατόμων με ειδικές ικανότητες.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης επεσήμανε τα σημαντικά ελλείμματα που παρουσιάζει η χώρα μας σε δομές και υπηρεσίες συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες απέναντι στα άτομα με αναπηρία.      
«Εμείς ως Δήμος έχουμε αντιληφθεί το χρέος μας » τόνισε. «Έχουμε καταγράψει τις πρωτοβουλίες εκείνες που πρέπει να αναλάβουμε και βεβαίως είμαστε κοντά σε όλες εκείνες τις συλλογικές προσπάθειες αυτών των ατόμων ».


Αναφερόμενος ο κ. Δήμαρχος στο έργο που έχει επιτελεσθεί στο διάστημα των δέκα μηνών που έχει αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου  ανέφερε μεταξύ άλλων: • Τη σημαντική απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο να μηδενίσει τα δημοτικά τέλη για τα άτομα με αναπηρία. Αυτό υπογράμμισε « ήταν μία ένδειξη ευγνωμοσύνης που μας ανέχονται μέχρι σήμερα να μην κάνουμε τα αυτονόητα, να δίνουμε ίσα δικαιώματα και ίσες δυνατότητες ανεξάρτητα της ατομικής δυνατότητας  κάθε ανθρώπου για να ζει μέσα σε μία κοινωνία ανθρώπινη».
 • Την ειδική μέριμνα που λαμβάνεται για τα άτομα με κινητικά προβλήματα στη νέα κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη. Όπως είπε ο κ. Δήμαρχος τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι οι διαβάσεις θα είναι προσαρμοσμένα ώστε να είναι φιλόξενα για όλους.
 • Τη συνεχή επαφή με τα ιδρύματα  και τη βοήθεια που προσφέρει ο Δήμος, όπως στο Σικιαρίδειο ίδρυμα που φιλοξενεί κυρίως  άτομα με νοητική υστέρηση.
 • Το σημαντικό έργο που γίνεται μέσα από το Πολυϊατρείο.
  «Με τους εθελοντές γιατρούς επιδιώκουμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά ώστε τα άτομα με αναπηρία να δουν τον κόσμο με μια διαφορετική ματιά» σημείωσε ο κ. Πατούλης.
  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Δήμαρχος στη συμμετοχή του Δήμου στην προσπάθεια του Υπουργείου Αθλητισμού και ειδικότερα στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων των Specials Olympics, που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας.
  Μάλιστα ανέφερε ότι έκανε δεκτή την πρόταση του Υπουργείου Αθλητισμού να συμμετάσχει στην οργανωτική και εκτελεστική επιτροπή αυτών των Αγώνων, ώστε ως άτομο να δώσει τον καλύτερο του εαυτό.
  «Κτίζουμε μια «κοινωνική ομπρέλα» ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο τα άτομα με ειδικές ικανότητες» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.
 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών Αντώνης Παρτσινέβελος αναφέρθηκε στις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ικανότητες στην κοινωνική και εργασιακή του ένταξη σε όλη την Ευρώπη. Ειδικότερα για τη χώρα μας το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας όπως είπε είναι ιδιαίτερα χαμηλό στην παραγωγική ηλικία. Το 84% των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται εκτός εργασίας, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα.      
« Από τη μία τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις και από την άλλη ο σχεδιασμός ο οποίος είναι αφιλόξενος και βασίζεται στο πρότυπο ενός αρτιμελούς ανθρώπου είναι τα βασικά αίτια που τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν καθημερινά ιδιαίτερα προβλήματα» τόνισε ο κ. Παρτσινέβελος, συμπληρώνοντας ότι «όποια αποσπασματικά μέτρα λαμβάνονται για κάποιες πτυχές του προβλήματος είναι καταδικασμένα να έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα ».
Αναφερόμενος στις δομές που λειτουργούν στο Δήμο Αμαρουσίου και προσφέρουν καθημερινά υποστήριξη στα άτομα με ειδικές ικανότητες ανέφερε μεταξύ άλλων τον Οργανισμό Πρόνοιας, το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, το Αθλητικό Κέντρο, το Πολυϊατρείο.


Επίσης προανήγγειλε την ίδρυση του «Κοινωνικού Συνεταιρισμού» με έδρα το Μαρούσι με σκοπό την εργασιακή απασχόληση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των ατόμων με ψυχική ασθένεια.


Το θέμα « Ισότητα στην διαφορετικότητα στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης » ανέπτυξε η Λογοπεδικός – Κοινωνική Λειτουργός Μαρία Καμπούρογλου, ενώ η Φυσίατρος – Ιατρός Αποκατάστασης Αναπήρων αναφέρθηκε στην «πρόκληση για ανεξαρτησία και αυτοδυναμία των ΑμεΑ».


Στο πλαίσιο της ημερίδας, σε στρογγυλό τραπέζι  με συντονιστή τον Παιδοψυχίατρο του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, Ιγνάτιο Καφαντάρη αναπτύχθηκε το θέμα « Η πορεία προς την εργασιακή ένταξη των ΑμεΑ, καθώς η φετινή Παγκόσμια Ημέρα ήταν αφιερωμένη στην απασχόληση αυτών των ατόμων.


Στην εκδήλωση συμμετείχαν σύλλογοι και φορείς, οι οποίοι είχαν διοργανώσει έκθεση έργων και προϊόντων, δημιουργίες των μελών τους. Συγκεκριμένα,  έγινε η παρουσίαση του εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής « Μαργαρίτα », του Σικιαριδείου Ιδρύματος, του Σωματείου «Αμαρύσια Εστία » των Specials Olympics Hellas και του Χατζηπατέρειου – ΚΑΣΠ.


Ο Δήμος Αμαρουσίου σε ένδειξη τιμής αφιέρωσε την ημερίδα στη μνήμη του Μαρουσιώτη Παναγιώτη Στέφα που ήταν άτομο με ειδικές ικανότητες και πρόσφατα έχασε τη ζωή του.

Μετάβαση στο περιεχόμενο