Καταγραφή των άπορων και ανασφάλιστων πολιτών του Δήμου Αμαρουσίου και ένταξή τους σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας και αλληλεγγύης

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Κανείς αδύναμος οικονομικά συμπολίτης μας χωρίς φαγητό και Κάρτα Ανασφάλιστου Πολίτη στο Μαρούσι


Στην καταγραφή των ανασφάλιστων και άπορων πολιτών στο Μαρούσι προχωρά ο Δήμος Αμαρουσίου με στόχο την ένταξή τους σε γενικευμένο πρόγραμμα αλληλεγγύης και προστασίας της Υγείας τους, κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου Γιώργου Πατούλη. Σε μια προσπάθεια να θωρακιστούν κοινωνικά αλλά και υγειονομικά οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες πληθυσμού στην πόλη, βάσει συγκεκριμένων και διαφανών κριτηρίων, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αμαρουσίου θα προχωρήσει στην έκδοση Κάρτα Ανασφάλιστου Πολίτη με σημαντικές υγειονομικές και κοινωνικές παροχές.


Περιγράφοντας τη φιλοσοφία του προγράμματος ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, ανέφερε: «Με την καταγραφή των άπορων και ανασφάλιστων πολιτών στο Δήμο μας, ανοίγουμε το δρόμο για ένα καθολικό πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας της Υγείας. Μέλημά μας είναι να μην υπάρχει κανένας συμπολίτης μας στο Μαρούσι που λόγω οικονομικής αδυναμίας στερείται το φαγητό, το φάρμακο, την απαραίτητη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας. Με την Κάρτα Ανασφάλιστου Πολίτη που εισάγουμε, επεκτείνουμε το δίκτυο κοινωνικής προστασίας στην πόλη μας προς τους ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας. Με τρόπο οργανωμένο και μέσα από ισότιμη μεταχείριση και διαφανείς διαδικασίες εντοπίζουμε τις ανάγκες τους, παρεμβαίνουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά, δίνουμε πρόσβαση στο δικαίωμα της Ζωής και της Υγείας σε όλους».


Στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνονται:  1. Παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας από το Δημοτικό Πολυιατρείο Αμαρουσίου αξιοποιώντας τις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρουν εθελοντικά ιατροί 25 ειδικοτήτων. Μέσω του Δημοτικού Πολυιατρείου που θα τηρεί ηλεκτρονικό αρχείο με τους ανασφάλιστους πολίτες, θα γίνεται και η έκδοση της Κάρτας Ανασφάλιστου Πολίτη, τηρώντας συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια αδιακρίτως για όλους.
  2. Παροχή εντελώς δωρεάν αιματολογικών και άλλου είδους εξετάσεων κατόπιν σχετικού παραπεμπτικού του θεράποντος ιατρού του Δημοτικού Πολυιατρείου, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει ο Δήμος με διαγνωστικά κέντρα της περιοχής αξιοποιώντας το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που εφαρμόζει.
  3. Χορήγηση δωρεάν χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής μέσω του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δημοτικού Πολυιατρείου σε συνεργασία με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», σε όσους άπορους και ανασφάλιστους ασθενείς πιστοποιηθεί από τους ιατρούς του Πολυιατρείου ότι πάσχουν από χρόνια πάθηση.
  4. Μέριμνα από μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου για την έγκαιρη παροχή της δέουσας νοσοκομειακής περίθαλψης προς άπορους και ανασφάλιστους ασθενείς που χρήζουν δευτεροβάθμιας νοσοκομειακής φροντίδας αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω προσωπικής αδυναμίας ή έλλειψης υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος.
  5. Παροχή δωρεάν συμβουλευτικής υποστήριξης από το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του Δήμου Αμαρουσίου προς τους άπορους και ανασφάλιστους πολίτες που δοκιμάζονται από την ασθένεια, εφόσον το επιθυμούν, ώστε να μπορούν να τη διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
  6. Παροχή δωρεάν υλικής υποστήριξης προς τους άπορους και ανασφάλιστους πολίτες του Δήμου μας, μέσω των Γευμάτων Αγάπης, του Κοινωνικού Παντοπωλείου και της Γωνιάς Προσφοράς & Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου προκειμένου οι άποροι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας σε καθημερινή βάση να μπορούν να διάγουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
  7. Παροχή δυνατότητας δωρεάν συμμετοχής στα προγράμματα αθλητισμού και πολιτισμού του Δήμου όπως και σε άλλες πρωτοβουλίες και δράσεις του Δήμου Αμαρουσίου.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αμαρουσίου θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το Δημοτικό Πολυιατρείο και τους υπόλοιπους φορείς προκειμένου για την ορθή τήρηση, σε πνεύμα εχεμύθειας και αξιοπρέπειας, της διαδικασίας ένταξης στο πρόγραμμα.


Επιπλέον μέσω του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων που έχει συστήσει ο Δήμος Αμαρουσίου παρέχεται η δυνατότητα για οικονομική ενίσχυση των άπορων και ανασφάλιστων συμπολιτών μας βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών, υγειονομικών και οικονομικών κριτηρίων.


Οι συμπολίτες μας που ενδιαφέρονται να συμβάλουν στην προσπάθεια του Δήμου Αμαρουσίου για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων μπορούν να καταθέτουν την προσφορά τους στον τραπεζικό λογαριασμό του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων Δήμου Αμαρουσίου: 041 03 002150 30 (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ).


Την εποπτεία του προγράμματος έχει η Υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αμαρουσίου Ελένη Γιαννακοπούλου.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στα εξής σημεία:


Δημοτικό Πολυιατρείο Αμαρουσίου:
Παλαιολόγου 9, 1ος όροφος, τηλ. 213 2031910

Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Αμαρουσίου:
Παλαιολόγου 9, 2ος όροφος, τηλ. 213 2031920-21

Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Δήμου Αμαρουσίου:
Παλαιολόγου 9, 2ος όροφος, 213 2031923-24


Μετάβαση στο περιεχόμενο