Θέματα συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων σε περίπτωση φωτιάς εξετάστηκαν στη σύσκεψη στο Αρχηγείο του Π.Σ με συμμετοχή του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου του Σ.Π.Α.Π Γ. Πατούλη

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π Γ. Πατούλης, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη σύσκεψη στο Αρχηγείο του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.Με πλήθος εκπροσώπων από τους αρμόδιους φορείς πολιτικής προστασίας πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη.


Στην ευρεία σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μανώλη Αγγελάκα, στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος παρουσία και του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, συμμετείχε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασίας και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π) Γιώργος Πατούλης. Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν η ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων και αναλύθηκαν διεξοδικά οι τρόποι συνεργασίας μεταξύ τους υπό τον συντονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση των πυρκαγιών.


Στη σύσκεψη όπου συμμετείχαν, επίσης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Βασιλείος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Κώστας Μανιάτης, ο Ειδικός Γραμματέας Δασών Γιώργος Αμοργιανιώτης, ο Διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Γ. Χριστακόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Δασών Τάσος Καζάσης, ο Διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, και ο Δήμαρχος Μάνδρας Γεώργιος Δρίκος, επισημάνθηκαν οι ελλείψεις και τα προβλήματα που παρατηρούνται στις δράσεις προληπτικής πυροπροστασίας και εκτέλεσης των αντιπυρικών έργων. Συζήτηση έγινε και επί του επικαιροποιημένου επιχειρησιακού σχεδίου πυροπροστασίας για το 2014. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι έχουν ήδη προσληφθεί 225 νέοι πυροσβέστες για να ενισχυθεί το υπάρχον δυναμικό των πυροσβεστικών σταθμών.


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π Γιώργος Πατούλης, στην παρέμβασή του εστίασε στη σπουδαιότητα του συντονισμού των φορέων ανά αρμοδιότητα στην επιτυχή διαχείριση ενός περιστατικού φωτιάς. Ως προβλήματα που εντοπίστηκαν στο παρελθόν, ο κ. Πατούλης, ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε την απουσία σαφών οδηγιών δράσης ανάμεσα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, στους εθελοντές και στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των Δήμων, τον κακό συντονισμό της χρήσης των υδροφόρων των δήμων με την Πυροσβεστική, τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ κ.α.


Σε αυτό το επίπεδο ο κ. Πατούλης, αναφέρθηκε στο ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για δασικές πυρκαγιές που έχει εκπονήσει ο Σύνδεσμος για το 2014 αλλά και στα μέτρα που έχει λάβει για την απρόσκοπτη εφαρμογή του. Στους κύριους στόχους του σχεδίου είναι η άμεση και συντονισμένη κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη του έργου των πυροσβεστών προτείνοντας να οριστούν αρμόδιοι ανά φορέα συντονιστές από μέρος του Πυροσβεστικού Σώματος με επιτελικό ρόλο. Όσον αφορά στη διευκόλυνση του έργου των δυνάμεων επέμβασης σε περίπτωση φωτιάς ο κ. Πατούλης, αιτήθηκε από το Δασαρχείο να προχωρήσει σε αποκατάσταση των δασικών οδών στο Πεντελικό καθώς βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση.


Στη σύσκεψη παρόντες ήταν, επίσης, ο υπεύθυνος του Κέντρου Επιχειρήσεων του Σ.Π.Α.Π Νίκος Σταθόπουλος, και εργαζόμενοι του Συνδέσμου.


 

Μετάβαση στο περιεχόμενο