Η ΚΕΔΕ, μετά από πρόταση του προέδρου Γ. Πατούλη, υιοθέτησε το ψήφισμα του ΕΚ σχετικά με τη Διεθνή Έκθεση του Μιλάνου 2015, «Τροφή για τον Πλανήτη, Ενέργεια ως Πηγή Ζωής»

Print Friendly, PDF & Email

Στην υιοθέτηση του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη Διεθνή Έκθεση του Μιλάνου 2015, «Τροφή για τον Πλανήτη, Ενέργεια ως Πηγή Ζωής» προχώρησε μετά από εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, ενώ ανέλαβε την προώθησή του σε όλους τους δήμους της χώρας, προκειμένου τα δημοτικά συμβούλια να αποφασίσουν ανάλογα.

 

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά την εισήγησή του, η ΚΕΔΕ συμμετείχε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης του Μιλάνου, όπου έγινε εκτενής ενημέρωση για τους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλιστεί το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην τροφή, ως μέρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, όπως είναι το δικαίωμα στη ζωή, στην καλή διαβίωση, την υγεία, την ιδιοκτησία, την εκπαίδευση, το νερό. Παράλληλα τόνισε ότι το θέμα της επισιτιστικής επάρκειας συνάδει πλήρως και με τη συζήτηση στην ΕΕ σχετικά με τους νέους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της στρατηγικής Ευρώπη 2020.

Αναφερόμενος στα σημερινά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι «όσο κι αν ακούγεται παράξενο, υπάρχει επισιτιστική ανασφάλεια. Εβδομήντα εννέα εκατομμύρια άνθρωποι στις χώρες μέλη της Ε.Ε. εξακολουθούν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ περίπου 125 εκατομμύρια, το 24,8% του πληθυσμού, διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του επισιτιστικού προβλήματος, «καθοριστικός είναι ο ρόλος της γεωργίας, ενός τομέα με τεράστια σημασία για την Ευρώπη, που εξακολουθεί να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομία της Ε.Ε., δεδομένου ότι τα 2/3 του ευρωπαϊκού εξαγωγικού εμπορίου αφορούν εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Η Ε.Ε. είναι ο πρώτος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο και η βιομηχανία τροφίμων της Ε.Ε. απασχολεί πάνω από 4.000.000 εργαζόμενους , κάνοντας κύκλο εργασιών άνω του ενός τρις ευρώ».

«Είναι λοιπόν ζήτημα μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη, συμπλήρωσε ο κ. Πατούλης:

  • να διασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέπουν στον πληθυσμό της να έχει πρόσβαση στην τροφή,
  • να κατανοήσουμε  τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι διατροφικές μας επιλογές, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας των οικοσυστημάτων
  • να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι επισιτιστική και διατροφική ασφάλεια δεν σημαίνει απλά διαθεσιμότητα προμηθειών σε τρόφιμα αλλά περιλαμβάνει και το δικαίωμα στη σωστή ενημέρωση τι τρώμε, την καθολική πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή με βιώσιμο τρόπο αλλά κι άλλους παράγοντες όπως η υγιεινή και οι υγειονομικές υποδομές , ο εμβολιασμός, κ.λπ.».

 

Σε ότι αφορά το ρόλο της Αυτοδιοίκησης της χώρας σε αυτό το ζήτημα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρότεινε  να υιοθετήσουν και τα δημοτικά συμβούλια της χώρας μας το ψήφισμα του Μιλάνου, ώστε «να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελληνική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού συμμετέχει ενεργά στον προβληματισμό που αναπτύσσεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω σε ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, αφού ολόκληρη η αλυσίδα του επισιτιστικού συστήματος , στοιχείο του οποίου αποτελεί η γεωργία , το εμπόριο, η υγεία, η εκπαίδευση , το κλίμα και οι πολιτικές για την ενέργεια, πρέπει να λειτουργεί βάσει μιας προσέγγισης που στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, τομέας στον οποίο η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ηγετικό ρόλο».

Να σημειωθεί ότι το ΔΣ της ΚΕΔΕ προσέθεσε στο ψήφισμα την αντίθεσή του στη χαλάρωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των καταναλωτών απέναντι στα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

 

Σχετικά αρχείαΗ ΚΕΔΕ, μετά από πρόταση του προέδρου Γ. Πατούλη, υιοθέτησε το ψήφισμα του ΕΚ σχετικά με τη Διεθνή Έκθεση του Μιλάνου 2015, «Τροφή για τον Πλανήτη, Ενέργεια ως Πηγή Ζωής»_1


Η ΚΕΔΕ, μετά από πρόταση του προέδρου Γ. Πατούλη, υιοθέτησε το ψήφισμα του ΕΚ σχετικά με τη Διεθνή Έκθεση του Μιλάνου 2015, «Τροφή για τον Πλανήτη, Ενέργεια ως Πηγή Ζωής»_2

Μετάβαση στο περιεχόμενο