Η κατάθλιψη προλαμβάνεται και θεραπεύεται τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες στην ημερίδα του συλλόγου «ΠΝΟΗ» σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου.

Print Friendly, PDF & Email


|download file .jpg 111KB|


 


Η κατάθλιψη είναι μία σοβαρή νόσος που όμως προλαμβάνεται και θεραπεύεται αρκεί κανείς να αναγνωρίσει τα συμπτώματα και να απευθυνθεί στο γιατρό, τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος «ΠΝΟΗ» σε συνεργασία με το Τμήμα Πρόληψης και Υγείας του Δήμου Αμαρουσίου.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι   «ο Δήμος Αμαρουσίου είναι ανοικτός σε εκδηλώσεις που αφορούν την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας και εξέφρασε την ικανοποίηση του που οι σύλλογοι της πόλης αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η υγεία.

Στην εκδήλωση οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρθηκαν διεξοδικά στη διάγνωση της νόσου, στα στατιστικά στοιχεία, αλλά και στην πρόληψη.  

Ειδικότερα η κα Μαρίνα Οικονόμου Επίκουρος Καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών, Ψυχίατρος, Ψυχολόγος ανέφερε ότι  η νόσος είναι σοβαρή γιατί πολλές φορές οδηγεί στην αυτοκτονία. Σήμερα μάλιστα οι περισσότερες αυτοκτονίες στον κόσμο οφείλονται στη κατάθλιψη, ενώ η νόσος είναι πιο συχνή στις γυναίκες, 1:6 γυναίκες πάσχει από κατάθλιψη.              
Η νόσος τόνισε η κα Οικονόμου θεραπεύεται είναι όμως σημαντική η πρώιμη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η κινητοποίηση του ατόμου που αναγνωρίζει κάποια συμπτώματα να πάει στο γιατρό. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα πρόσθεσε η κα Οικονόμου δεν δημιουργούν εξαρτήσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Κούρος Ψυχίατρος – Παιδοψυχίατρος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας Ενηλίκων και Παίδων ανέπτυξε τα ψυχιατρικά και ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών σε σχέση με την οικογένεια και τις συμπεριφορές της οικογένειας προς τα παιδιά που μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά στην κατάθλιψη.

Ο κ. Κούρος ανέφερε επίσης ότι η κατάθλιψη είναι νόσος που ξεκινά από την ηλικία των 15 ετών έως και την ηλικία των 70 ετών και πρόσθεσε ότι σήμερα έχομε πολλά περιστατικά στην εφηβική ηλικία, αλλά και την πρώιμη ενήλικη ζωή.   

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Πρόληψης και Υγείας του Δήμου Αμαρουσίου κ Κώστας Νταλούκας που είχε την ευθύνη του συντονισμού της εκδήλωσης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η απομόνωση του σημερινού ανθρώπου, το γεγονός ότι δεν βιώνουμε τη ζωή μας ευχάριστα είναι ένας λόγος που μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Πρέπει πρόσθεσε ο κ. Νταλούκας να ξαναδούμε τη ζωή μας σε σχέση με την κοινωνία ολόκληρη, να αλλάξουμε συμπεριφορά απέναντι στο συνάνθρωπό μας.»           

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος κα Ρένα Χαλιώτη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ηλίας Γιαννακάκος και οι δημοτικοί Σύμβουλοι  Αλέξανδρος Μπρέγιαννης και Νίκος Κάββαλος.
           


Μετάβαση στο περιεχόμενο