Η κατ’ οίκον νοσηλεία μπορεί να προσφέρει ποιοτική και χαμηλού κόστους υπηρεσίες υγείας, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη

Print Friendly, PDF & Email
Αυτά δήλωσε ο κος Γ.Πατούλης στο 3ο πανελλήνιο συνέδριο κατ’ οίκον νοσηλείας


Για την αναγκαιότητα του θεσμού σε μια κοινωνία που η οικονομική κρίση δημιουργεί ολοένα και πιο αυξημένες ανάγκες για κατ οίκον υπηρεσίες υγείας, μίλησε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης κατά το χαιρετισμό του στην έναρξη του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του International Research Institute for Telemedicine and Home Care που διοργανώθηκε 9-11 Νοεμβρίου στην Αθήνα.


Το συνέδριο της κατ οίκον νοσηλείας, κάθε χρόνο και φέτος ένα παραπάνω, αποτελεί θεσμό στην εκπαίδευση της επείγουσας ιατρικής φροντίδας και της άμεσης στήριξης σε παθολογικές και χειρουργικές ειδικότητες. Οι φλεβοκεντήσεις, οι αναρροφήσεις, η περιποίηση των κατακλίσεων, η χορήγηση φαρμάκων εντερικά ή παρεντερικά και η συνολική φροντίδα του ασθενή είναι πολύ σημαντικά πεδία εκπαίδευσης των σεμιναρίων του συνεδρίου, τα οποία θα συμβάλλουν στην άρτια εξυπηρέτηση στο σπίτι ασθενών, που δεν έχουν χρήματα για τη νοσηλεία ή για την αποκατάστασή τους. Επίσης, οι εφαρμογές της τηλεϊατρικής που σήμερα, περισσότερο από ποτέ προβάλλουν αναγκαίες, προσφέρουν τη δυνατότητα μετάδοσης της ιατρικής πληροφορίας (π.χ.του καρδιογραφήματος) και την απομακρυσμένη εκτίμηση από εξειδικευμένους γιατρούς.


Σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που καταρρέει, καθώς οι συνεχόμενες περικοπές στην φαρμακευτική και την ιατρονοσηλευτική περίθαλψη του ασθενή λαμβάνουν πια ακρωτηριαστικό χαρακτήρα, οφείλουμε όλοι μαζί οι λειτουργοί Υγείας να πάρουμε θέση. Στη σημερινή αυτή κρίσιμη καμπή της μετακύλισης της οικονομικής κρίσης σε ανθρωπιστική την οποία διάγουμε‘, τόνισε ο κος Πατούλης, ‘όλο και περισσότεροι είναι οι ασθενείς αναγκαστικά θα παραμείνουν στο σπίτι… άρρωστοι και μόνοι…. Όλοι μαζί, οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι και στα στηρίξουμε τους ασθενείς μας, για να τους διασφαλίσουμε το πολύτιμο αγαθό της Υγείας και της Ποιοτικής παροχής υγειονομικών υπηρεσιών με όποιο τρόπο μπορούμε, έτσι όπως μας επιβάλλει ο Όρκος μας.


Ο κος Πατούλης ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κο Παπαζήση και σε όλους τους γιατρούς που παρακολουθούσαν το συνέδριο, καλή επιτυχία στις εργασίες του τόσο στην εκπαίδευση της επείγουσας ιατρικής φροντίδας όσο και στα κλινικά σεμινάρια.


Κατά την εκδήλωση βραβεύθηκε για το σπουδαίο έργο της στα παιδιά με ογκολογικά προβλήματα η κα Μαριάννα Bαρδινογιάννη και ο Πρόεδρος Νέων Γιατρών κος Κυμποτρόπουλος για τη σημαντική δραστηριότητά του στα θέματα των νέων γιατρών

Μετάβαση στο περιεχόμενο