Η αυτοδιοίκηση ενωμένη προχωρά μπροστά, για να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης

Print Friendly, PDF & Email

H ανακοίνωση του κ. Δ. Μπίρμπα, μέλους του Δ.Σ.της ΚΕΔΕ και επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας, με αφορμή το Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει τα πολιτικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η  φιλοκυβερνητική αυτοδιοικητική παράταξη, εξαιτίας της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Ο κ. Μπίρμπας προβάλλει μια σειρά από αιτήματα, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν και αιτήματα που καταγράφονται στο κείμενο συμπερασμάτων του Συνεδρίου,  που ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από τους συνέδρους. Τόσο η πλειοψηφία του Συνεδρίου, όσο και ο κ. Μπίρμπας εκφράζουμε:

  • την αντίθεσή μας στην περαιτέρω  μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης, μέσω του προϋπολογισμού του 2017
  • την απαίτησή μας να μην υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, πριν επιλυθούν τα βασικά λειτουργικά προβλήματα των Δήμων, με κυριότερο όλων το οικονομικό,
  • την απαίτηση μας να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για την απόδοση των παρακρατηθέντων
  • την θέλησή μας για αλλαγή του Καλλικράτη και του Κώδικα μέσα στο 2017
  • την ανάγκη να διορθωθούν οι λανθασμένες κυβερνητικές αποφάσεις σε ζητήματα όπως η κινητικότητα, η παράταση των 8μηνων συμβάσεων, ο Ν. 4412 και οι επιπτώσεις που έχει στα έργα και τις μελέτες των Δήμων

Είναι φανερό ότι και ο κ. Μπίρμπας διαφωνεί με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στην Αυτοδιοίκηση. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να συμβαίνει αλλιώς, αφού είναι ένα στέλεχος με σημαντική εμπειρία στο χώρο.

Επίσης, εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζει πόσο αναληθείς και μαξιμαλιστικές ήταν ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος του το 2015, όταν έταζε τα πάντα στους πάντες, προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία. Δύο χρόνια μετά κι έχοντας έρθει αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα, αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι να δίνεις υποσχέσεις και να προβάλεις αιτήματα, που γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να ικανοποιήσεις.

Η διαφορά είναι ότι τα αιτήματα που προβάλει σήμερα η ΚΕΔΕ για λογαριασμό των Δήμων, είναι και δίκαια και ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα. Βούληση από πλευράς Κυβέρνησης δεν υπάρχει για να υλοποιηθούν.

Κι αυτό αποδυναμώνει την αξιοπιστία της παράταξης του κ. Μπίρμπα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και συνολικά, αναδεικνύει το στρατηγικό και πολιτικό της αδιέξοδο.

Δεν μπορεί να έχει πολιτικό μέλλον μια αυτοδιοικητική παράταξη που το κύριο μέλημα της, είναι η στήριξη μιας ετερόκλητης κυβερνητικής συμμαχίας.

Οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού θα γυρίσουν την πλάτη στους «πρόθυμους» υποστηρικτές μιας αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής, που υποβαθμίζει συνολικά με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, το θεσμό μας.

Όσον αφορά τους υπαινιγμούς για την πλειοψηφία των Συνέδρων που ψήφισαν την πρόταση της Διοίκησης, θα του πούμε ότι στο χέρι του ήταν να παρίστανται στην ψηφοφορία τα μέλη της παράταξης του και να ανέτρεπαν την απόφαση που τελικά πάρθηκε. Όμως έλαμψαν δια της απουσίας τους, όπως λείπουν συνειδητά από τον αγώνα που δίνει η Αυτοδιοίκηση ενωμένη όλο αυτό το διάστημα, για να διαφυλάξει το κύρος του θεσμού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο