Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού συμμετέχει με ουσιαστικές προτάσεις στο δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του Κράτους.

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Η χώρα χρειάζεται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Η συμμετοχή μας στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αναδιοργάνωση του Κράτους υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά μας να συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

«Η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και διατυπώνει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις προκειμένου να αναπτυχθεί μια τριετής στρατηγική μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι προτάσεις αυτές βασίζονται σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και θέσεις που είτε έχουν διατυπωθεί το προηγούμενο διάστημα, είτε προκύπτουν από μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της το  Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης».  

Στην επισήμανση αυτή προχώρησε ο Πρόεδρος της  ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «η τριετής στρατηγική μεταρρυθμίσεων αποτελεί μια δέσμευση που έχει αναλάβει η πολιτεία και η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί με βάση ένα αρκετά αυστηρό χρονοδιάγραμμα».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι οι αναγκαίοι βασικοί άξονες για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος αλλαγής του θεσμικού πλαισίου είναι τρεις:

·   Η οικονομική αυτοτέλεια και δημοσιονομική αποκέντρωση

·   Οι εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης των Δήμων

·   Ο εξορθολογισμός των δαπανών

Στη συνέχεια, ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεννόησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Διοίκησης προκειμένου να προσδιοριστούν και να οροθετηθούν οι αρμοδιότητες όλων των επιπέδων διοίκησης.

Αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία του ΥΠΕΣΔΑ για την κατάρτιση του νέου θεσμικού πλαισίου, τόνισε ότι αφενός αυτή η πρωτοβουλία θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να μην μείνει στη μέση. Αφετέρου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η διεθνής και ευρωπαϊκή εμπειρία και να μελετηθούν τα μοντέλα που μπορούν, με την ανάπτυξή τους, να συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χωρα μας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση Καλλικράτης, είπε ότι  καταρτίστηκε με κλειστές τις πόρτες και χωρίς ουσιαστικό διάλογο. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα πήγε πίσω με την υλοποίηση του, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες την ίδια περίοδο η Τοπική Αυτοδιοίκηση έκανε τεράστια άλματα μπροστά. Η ΚΕΔΕ λέει όχι στους αυτοσχεδιασμούς και δηλώνει ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εισέλθει η Αυτοδιοίκηση της χώρας μας σε μία νέα τροχιά ανάπτυξης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η σύγκληση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Π. Κουρουμπλή, του Αναπληρωτή Υπουργού Χ. Βερναρδάκη, του Υφυπουργού Γ. Μπαλάφα, και του Γ.Γ. Κ. Πουλάκη, ο οποίος και θα είναι ο συντονιστής της αναθεώρησης. Η ΚΕΔΕ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό της Γ. Πατούλη, και τα μέλη του Δ.Σ. της Α. Κοιμήση και Δ. Μπίρμπα. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών, επιστημονικοί συνεργάτες, καθώς και Διευθυντικά Στελέχη του ΥΠΕΣΔΑ.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η Επιτροπή που συστήθηκε θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της σε διάστημα πέντε μηνών. Σκοπός της Επιτροπής θα είναι η καταγραφή και η αξιολόγηση του υφιστάμενου νομοθετικού έργου και η επεξεργασία -εισήγηση σχεδίου νόμου που θα λύνει τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί.

Το επόμενο διάστημα θα συσταθούν τέσσερις ομάδες εργασίας με αντικείμενο θέματα αρμοδιοτήτων, τη θεσμική συγκρότηση και λειτουργία, τα οικονομικά και αναπτυξιακά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.    

Με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε:

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η  χώρα χρειάζεται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Η συμμετοχή μας στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αναδιοργάνωση του Κράτους υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά μας να συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα και αποτελεσματικό Κράτος, χωρίς ισχυρή θεσμικά και οικονομικά αυτάρκη τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό  αποδεικνύει η διεθνής εμπειρία, την οποία πρέπει επιτέλους να την αξιοποιήσουμε.

 

Σχετικά αρχείαΣτιγμιότυπο 1 από τη συνεδρίαση Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Στιγμιότυπο 2 από τη συνεδρίαση Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μετάβαση στο περιεχόμενο