Η αναγκαιότητα αλλαγών στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» και η διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ΔΕΘ στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στη Ξάνθη

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Αναμένουμε από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να ανταποκριθεί στο αίτημα της αυτοδιοίκησης για  αλλαγές στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» -Η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη κατάρτιση του νέου μοντέλου Πολιτικής Προστασίας

Στο δημαρχείο της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ την οποία απασχόλησαν, μεταξύ άλλων θέματα Πολιτικής Προστασίας, η ανάγκη βελτιώσεων του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι»,  καθώς και το θέμα των επιδοτούμενων θέσεων στους παιδικούς σταθμούς. 

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή του  δημάρχου Ξάνθης και μέλους του Δ.Σ της ΚΕΔΕ. Ο  Χ. Δημαρχόπουλος αφού καλωσόρισε τους συναδέλφους του στην Ξάνθη αναφέρθηκε στην προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να βρει η περιοχή το βηματισμό της και να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Στη συνέχεια σχολίασε το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι», επισημαίνοντας ότι τα όσα προβλέπει στα άρθρα του δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την καθημερινή μάχη που δίνουν οι Δήμοι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών.

 Αίτημα συνάντησης με το νέο υπουργό Εσωτερικών Α. Χαρίστη 

Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. συμφωνήθηκε να κατατεθεί αίτημα συνάντησης με το νέο υπουργό Εσωτερικών Α. Χαρίτση προκειμένου να συζητήσουν μαζί του τα προβλήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο της συνάντησης θα διατυπωθούν συγκεκριμένα αιτήματα για την τροποποίηση άρθρων του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι». 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία με τους αιρετούς σε αντίθεση με το προκάτοχό του. 
«Ο κ. Χαρίτσης στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχαμε για τα προγράμματα ΕΣΠΑ γνωρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεργαστεί με τους αιρετούς για την επίλυση προβλημάτων που την απασχολούν» σημείωσε ο Γ. Πατούλης. 

Ειδικές εκδηλώσεις της ΚΕΔΕ στη ΔΕΘ για τις έξυπνες πόλεις και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πολιτική Προστασία  

Με εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης να πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις στις 8 και 16 Σεπτεμβρίου.  Η μία θα σχετίζεται με την καινοτομία και τις έξυπνες πόλεις, ενώ η δεύτερη θα αφορά το νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας και τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη κατάρτιση του νέου μοντέλου Πολιτικής Προστασίας και σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη ενός δομημένου θεσμικού πλαισίου για σχεδιασμό σε μακροπρόθεσμο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό και προχωρεί στην  υλοποίηση μιας ειδικής  εκδήλωσης στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Στην εκδήλωση θα προσκληθούν να συμμετέχουν επιστήμονες καθώς και οι πολιτικές ηγεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. έγινε αναφορά και στην αναδιοργάνωση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. 

 Ο Ευθύμιος Λέκκας μέλος του Δ.Σ. του ΙΤΑ και καθηγητής Δυναμικής – Τεκτονικής  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας καθώς και στην έλλειψη μηχανισμών διασύνδεσης των φορέων που συμμετέχουν στην επίλυση ενός έκτακτου γεγονότος.  Επιπλέον έκανε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξουν διαδικασίες αξιολόγησης των κινδύνων που υπάρχουν σε κάθε ΟΤΑ, μέσα από ένα. 

Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών

Ένα επιπλέον θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση ήταν και η αδυναμία κάλυψης δικαιούχων του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και  Επαγγελματικής ζωής 2018-2019».
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να διατυπωθεί το αίτημα προς τους συναρμόδιους υπουργούς να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μη μείνει κανένα παιδί δικαιούχων εκτός δομών. Επιπλέον συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα να υπάρξει αίτημα για συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση. (Δείτε λεπτομέρειες για το θέμα σε σχετικό δελτίο της ΚΕΔΕ που έχει εκδοθεί νωρίτερα www.kedke.gr ).          

 Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν, εκτός από τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, Ιωάννης Λώλος, η Αλίκη Σωτηριάδου, Πρόεδρος Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Παρανεστίου, ο Γ. Ψαθάς Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων και ο Μ. Στυλιανίδης πρώην δήμαρχος Ξάνθης και πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.  

 

Σχετικά αρχείαΗ αναγκαιότητα αλλαγών στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» και η διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ΔΕΘ στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στη Ξάνθη (1)


Η αναγκαιότητα αλλαγών στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» και η διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ΔΕΘ στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στη Ξάνθη (2)


Η αναγκαιότητα αλλαγών στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» και η διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ΔΕΘ στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στη Ξάνθη (3)


Η αναγκαιότητα αλλαγών στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» και η διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ΔΕΘ στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στη Ξάνθη (4)


Η αναγκαιότητα αλλαγών στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» και η διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ΔΕΘ στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στη Ξάνθη (5)

Μετάβαση στο περιεχόμενο