ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΠΑΘΑΡΕΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 2010

Print Friendly, PDF & Email


|download file .jpg 174KB|
  


 


Στις σελίδες του απεικονίζονται αποσπάσματα από το  έργο του Ευγένιου Σπαθάρη ‘Βάτραχοι’ του Αριστοφάνη 


Στη μνήμη του Δασκάλου και τιμητή του Θεάτρου Σκιών, Ευγένιου Σπαθάρη, το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, προχώρησε για το 2010 στην έκδοση ενός διαφορετικού ημερολογίου.
Η φετινή έκδοση αποτελεί το πρώτο μέρος μιας σειράς ημερολογίων που θα αφηγούνται την ελληνική ιστορία, όπως αυτή έχει παρουσιαστεί από το Ελληνικό Θέατρο Σκιών.     
Το Ημερολόγιο του 2010 απεικονίζει αποσπάσματα από το έργο του Ευγένιου Σπαθάρη  ‘Βάτραχοι’ του Αριστοφάνη, που παρουσίασε ο μεγάλος Δάσκαλος  για πρώτη φορά πριν από 30 χρόνια.
Ο Ευγένιος Σπαθάρης έπαιξε το έργο για τελευταία φορά το Δεκέμβριο του 2008 στο Ζάππειο Μέγαρο, με την ευκαιρία του εορτασμού των 30 χρόνων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.    
Η ίδια παράσταση είχε προγραμματιστεί να παιχθεί από τον ίδιο στις εκδηλώσεις ‘Σπαθάρεια 2009’ στο Μαρούσι τον περασμένο Σεπτέμβριο,  όμως δεν πρόλαβε να εκπληρώσει την επιθυμία του.
Με την εικονογραφημένη αναβίωση της παράστασης η επιθυμία του υλοποιείται. Μέσα από τις φωτογραφίες που περιλαμβάνει το Ημερολόγιο του 2010, παρακολουθούμε την κωμωδία του Αριστοφάνη να ξετυλίγεται διασκευασμένη και διανθισμένη με τα παθήματα του παμπόνηρου και πολυμήχανου Καραγκιόζη.


Με  την ευκαιρία της έκδοσης του Ημερολογίου ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης μεταξύ άλλων σημειώνει:
‘ …Ο σπουδαίος δάσκαλος της λαϊκής τέχνης  του Θεάτρου Σκιών άφησε πίσω του ένα πλούσιο και πολυδιάστατο έργο, ανεκτίμητη κληρονομιά για την πόλη του Αμαρουσίου, για όλους εμάς και για τις επόμενες γενιές.
Το Μαρούσι θα είναι πιο ‘φτωχό’ χωρίς τον Ευγένιο Σπαθάρη, ο οποίος υπηρέτησε το Ελληνικό Θέατρο Σκιών με απόλυτη συνέπεια και αφοσίωση σε όλη του τη ζωή, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και διάδοση του σε όλο τον κόσμο. Στο πολύπλευρο έργο του, η ιστορία της Ελλάδος έχει παρουσιαστεί με τρόπο απλό κατανοητό και γλαφυρό. Και γι’ αυτό το λόγο ο Καραγκιόζης και η παρέα του εξακολουθούν και σήμερα να είναι τόσο δημοφιλείς και αγαπητοί σε μικρούς και μεγάλους….’


 


 


Μετάβαση στο περιεχόμενο