Επιχειρησιακό πρόγραμμα Δήμου Αμαρουσίου. Εργαλείο ανάπτυξης με ορίζοντα δεκαετίας

Print Friendly, PDF & Email
 

Γ. Πατούλης: Είναι ένα σχέδιο με το οποίο όλοι μαζί, Δημοτική Αρχή και πολίτες θα χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας πάνω στην οποία θα στηριχτεί η προσπάθεια μας για να κάνουμε ξανά την πόλη μας πιο όμορφη και λειτουργική, πιο ανθρώπινη


 Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, που απαντά στις ανάγκες του σήμερα και του αύριο των πολιτών της πόλης  ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 15ης Ιουλίου 2008.


Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου είναι πολύ σημαντική για την πόλη, καθώς το επιχειρησιακό πρόγραμμα πρόκειται να αποτελέσει το βασικό εργαλείο της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη του Δήμου, ενώ υπηρετεί το συνολικό σχεδιασμό για το Μαρούσι της επόμενης δεκαετίας.


Στο τελικό σχέδιο ανάπτυξης του Δήμου Αμαρουσίου η Δημοτική Αρχή έλαβε υπόψη της την άποψη των φορέων και των πολιτών της πόλης, όπως αυτές εκφράστηκαν στην ειδική εκδήλωση της δημόσιας διαβούλευσης στο Κλειστό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης», πριν μερικές εβδομάδες, μια εκδήλωση που για πρώτη φορά διοργανώθηκε στην πόλη και αποδεικνύει έμπρακτα πως η Δημοτική Αρχή ενδιαφέρεται για την γνώμη τω πολιτών.        


Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε το επιχειρησιακό πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, το οποίο όπως ανέφερε στηρίζεται στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα του Δήμου και ανταποκρίνεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής.
Αναφερόμενος στον οικονομικό προγραμματισμό σημείωσε ότι θα χρηματοδοτηθεί από πολλές πηγές, οι βασικότερες των οποίων είναι οι πόροι του Δήμου, το πρόγραμμα Θησέας, οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτοί κατανέμονται στο επιχειρησιακό προγράμματα της τέταρτης προγραμματικής περιόδου
( ΕΣΠΑ), όπως και οι πόροι από τις κοινοτικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε.


Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε επίσης ότι «η βασική θέση του στρατηγικού στόχου του προγράμματος συνίσταται στο σχεδιασμό έργων και στην ανάληψη δράσεων που θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να αναστραφεί η διαρθρωτική δυσλειτουργία του Δήμου και να καθιερωθεί η επωνυμία του ως του σημαντικού αστικού κέντρου κατοικίας και έδρας επιχειρήσεων  και Οργανισμών Εθνικής και Διεθνούς Εμβέλειας. 


Μεταξύ των έργων και παρεμβάσεων που προβλέπονται μέσα από το σχέδιο  είναι:    


    * Αναπλάσεις πλατειών σε όλη την πόλη
    * Έργα αστικού πρασίνου σε κάθε γειτονιά
    * Αξιοποίηση και ανάπλαση των ελεύθερων χώρων ιδιοκτησίας του Δήμου, όπως το κτήμα Καρέλλα και του Μιμικόπουλου
    * Ενίσχυση και αναβάθμιση του εξοπλισμού των παιδιών χαρών
    * Ασφαλτοστρώσεις, καθώς και ανακατασκευή δημιουργία νέων πεζοδρομίων σε όλη την πόλη
    * Ενίσχυση και αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού
    * Διανοίξεις οδών που χρόνια περίμεναν οι κάτοικοι
    * Κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων
    * Προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για την καθαριότητα της πόλης      
    * Ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης και αγωγών ομβρίων σε γειτονιές της πόλης
    * Απαλλοτριώσεις χώρων για δημιουργία ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων
    * Δημιουργία κτιριακών υποδομών για μια σειρά από υπηρεσίες του Δήμου
    * Κατασκευή χώρων στάθμευσης κάτω από πλατείες και ελεύθερους χώρους    


 


Ακολουθεί  η τοποθέτηση του Δημάρχου Γιώργου Πατούλη στο Δημοτικό Συμβούλιο για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου:      


Κυρίες και κύριοι


Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, καθώς φέρνουμε προς συζήτηση και ψήφιση το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου.


Το Πρόγραμμα αυτό αποτελεί για τη Δημοτική Αρχή της πόλης το βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του Δήμου , είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που απαντά στις ανάγκες του σήμερα αλλά και του αύριο των πολιτών της πόλης μας.


Όταν ξεκινήσαμε με τους συνεργάτες μας να προετοιμάζουμε την κατάρτιση του σχεδίου που σήμερα παρουσιάζουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, λάβαμε υπόψη μας ότι αυτό θα πρέπει να απαντά με σαφήνεια σε μια σειρά από ερωτήματα όπως :


    * Σε τι είδους πόλη θέλουμε να ζούμε ;
    * Πως θα αντιμετωπίσουμε την άναρχη και χωρίς κανόνες δόμηση και ανάπτυξη των τελευταίων ετών;
    * Πως θα «ξαναζωντανέψουμε» τις γειτονιές μας;
    * Ποια θα είναι η νέα πολεοδομική μας στρατηγική;
    * Με ποια έργα και παρεμβάσεις θα αναβαθμίσουμε το αστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων;
    * Πως θα συνδυάσουμε την ανάδειξη του Αμαρουσίου σε σύγχρονο μητροπολιτικό κέντρο του Λεκανοπεδίου, χωρίς να αναιρέσουμε την οικιστική φυσιογνωμία του προαστίου μας;
    * Ποιες νέες κοινωνικές υποδομές θα προσθέσουμε στις ήδη υπάρχουσες, που θα υπηρετούν τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που θέλουμε να έχει η πόλη αλλά και ο Δήμος μας;
    * Με ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθούν τα αναγκαία έργα και παρεμβάσεις και σε πόσο χρόνο;
    * Ποιο μοντέλο διοίκησης και ποιους ποιοτικούς δείκτες θα καθιερώσουμε, ώστε οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στους συμπολίτες μας να είναι ωφέλιμες;
    * Με ποιον τρόπο θα διεκδικήσουμε χρήματα για έργα και παρεμβάσεις από τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα;


 


Στα ερωτήματα αυτά κληθήκαμε να δώσουμε απαντήσεις και στη συνέχεια τις απαντήσεις αυτές τις μετατρέψαμε σε προτάσεις.


Στην κατάρτιση του επιχειρησιακού μας προγράμματος λάβαμε καταρχήν υπόψη μας δύο πράγματα.


Το πρώτο και βασικότερο ήταν η οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου.


Ως Δημοτική Αρχή πιστεύουμε ότι κανένα σχέδιο δεν μπορεί να είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, αν δεν στηρίζεται σε πραγματικά οικονομικά δεδομένα.


Φιλοδοξία μας δεν είναι να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο μεγάλων και ανεφάρμοστων  ιδεών, που μπορεί να ακούγονται όμορφες και μεγαλεπήβολες, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα να υλοποιηθούν στα επόμενα χρόνια.


Εμείς επιλέξαμε το δρόμο της ευθύνης, και σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.


Το δεύτερο στοιχείο που λάβαμε υπόψη μας στην κατάρτιση του επιχειρησιακού μας προγράμματος , είναι το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της πόλης που είχαμε παρουσιάσει προεκλογικά στους πολίτες του Αμαρουσίου.


Ήταν οι δεσμεύσεις μας, τις οποίες τώρα καλούμαστε να κάνουμε πράξη.


Με αίσθημα συνέπειας και ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας, περνάμε απο τον προεκλογικό σχεδιασμό, στην μετεκλογική πράξη.


Κάνουμε πράξη το σχέδιο μας για μια πόλη ισχυρή και ανθρώπινη,


για μια πόλη που θα διατηρεί zτα μητροπολιτικά της χαρακτηριστικά αλλά και θα ενισχύσει τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν προάστιο.


Ποιες είναι οι όμως αναπτυξιακές προτεραιότητες που έχουμε θέσει μέσα από το Επιχειρησιακό αυτό Πρόγραμμα;


Είναι η βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών,
η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής,
η προστασία με συγκεκριμένα μέτρα και η ανάπτυξη του περιβάλλοντος ,
ο ενεργειακός προγραμματισμός,
η οικονομική ανάπτυξη και η ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης,
η παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη του Αμαρουσίου ως κομβικού προορισμού για επιχειρηματική δραστηριότητα, για τουρισμό, για συμμετοχή στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, για δραστηριοποίηση σε αθλητικές  διοργανώσεις αλλά και σε δράσεις αναψυχής.


Σκοπός του επιχειρησιακού προγράμματος είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα μας επιτρέψουν ο Δήμος μας να υπηρετεί με αξιόπιστο και φιλικό τρόπο τους πολίτες, με την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα, άμεσα και σύντομα, με εντιμότητα, με όρους απόλυτης διαφάνειας και σεβασμού των νομικών προϋποθέσεων, εισάγοντας παράλληλα νέες πρωτοποριακές υπηρεσίες με το μικρότερο δυνατό κόστος τόσο για αυτόν όσο και για τους πολίτες, χρησιμοποιώντας ολοένα και περισσότερο τις τεχνολογίες αιχμής και επενδύοντας σε διαρκή βάση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του.


Ο Στρατηγικός Στόχος του Επιχειρησιακού μας Σχεδίου, για την περίοδο ως το 2010 , είναι η καθιέρωση του Δήμου Αμαρουσίου ως του σημαντικότερου επώνυμου Αστικού Κέντρου Τριτογενούς Τομέα, εθνικής και Διεθνούς σημασίας, της Αττικής.


Η βασική θέση του Στρατηγικού Στόχου συνιστάται στον σχεδιασμό έργων και ανάληψη δράσεων που θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να αναστραφεί η διαρθρωτική δυσλειτουργία του Δήμου και να  καθιερωθεί η επωνυμία του ως του σημαντικού Αστικού Κέντρου Κατοικίας και Έδρας Επιχειρήσεων και Οργανισμών Εθνικής και Διεθνούς Εμβέλειας.


Κι όλα αυτά με άξονες έργων που στοχεύουν


Πρώτον, στην βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών, την προσέλκυση κατοίκων και επιχειρήσεων, μέσα από έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος εργασίας, διαβίωσης, αναψυχής και κατοικίας υψηλών απαιτήσεων κυρίως όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής,.


Δεύτερον, στην ανάδειξη της πόλης ως σημαντικού και επώνυμου Κέντρου Πολιτιστικής σημασίας  με υποδομές οι οποίες θα έχουν την δυνατότητα να υποστηρίξουν σχετικές δραστηριότητες, γεγονός που θα της προσδώσει χαρακτηριστικά μεγάλης επισκεψιμότητας και δυνατότητες ανάπτυξης του Τριτογενούς Τομέα.


Τρίτον, στην ανάδειξη Επιχειρηματικών Ευκαιριών και Δραστηριοτήτων του Τριτογενούς τομέα υποστηρίζοντας την δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης σε σχέση με τον Ανταγωνισμό της υπόλοιπης Αττικής.


Τέταρτον, στη συνολική αναβάθμιση της πόλης με αναίρεση μονοτμηματικών ενδιαφερόντων (π.χ. ιστορικό κέντρο) και ανάδειξη χώρων, υπηρεσιών και δραστηριοτήτων ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στο σύνολο της πόλης, μέσω της εκτέλεσης σειράς έργων και ενεργειών για την Βελτίωση του Αστικού Περιβάλλοντος


Πέμπτο, στην κοινή συνείδηση ότι πρέπει να αλλάξουν συνήθειες, αντιλήψεις και πρακτικές καθημερινότητας, αλλά και έμπρακτης συνεισφοράς του συνόλου των πολιτών, στην κατεύθυνση υλοποίησης του στρατηγικού στόχου και των κοινών, ουσιαστικών και διαρκών συμφερόντων της πόλης και των πολιτών της.


Έκτο, στην άμεση αναδιοργάνωση της λειτουργίας του Δήμου αλλά και των εξαρτωμένων δομών τόσο σε θέματα στελέχωσης και προγραμματισμού όσο και σε χρηματοοικονομική αποτελεσματικότητα και οικονομίες κλίμακας.


Οι ʼξονες Προτεραιότητας, για την αναπτυξιακή πορεία, στην περίοδο 2007-2010, του Δήμου Αμαρουσίου προτείνουμε να είναι οι ακόλουθοι:


   1. Αναδιοργάνωση του Δήμου. Αναβάθμιση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου προς τον πολίτη
   2. Βελτίωση Αστικού Περιβάλλοντος
   3. Ανθρωπογενές Περιβάλλον και Βελτίωση καθημερινότητας
   4. Πρόνοια- Απασχόληση- Κοινωνικές Υπηρεσίες
   5. Επιχειρηματικότητα – Οικονομική ανάπτυξη- Καινοτομία


 


Συνολικά το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Αμαρουσίου, οργανώνεται σε


    * 5 ʼξονες
    * 17 Μέτρα
    * 133 Έργα ή Δράσεις


Ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πώς στα 133 Έργα ομαδοποιούνται οι δράσεις μικρών έργων ή παρεμβάσεων.


Όσον αφορά στον οικονομικό προγραμματισμό, το επιχειρησιακό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από πολλαπλές πηγές οι βασικότερες των οποίων είναι οι πόροι του Δήμου, το πρόγραμμα Θησέας, οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως αυτοί κατανέμονται στα επιχειρησιακό προγράμματα της τέταρτης προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ), όπως και οι πόροι από τις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες της Ε.Ε.


Θα ήθελα να τονίσω ότι μέσα από το σχέδιο αυτό προβλέπεται η υλοποίηση μιας σειράς έργων και παρεμβάσεων που η πόλη και ιδιαίτερα οι γειτονιές μας,  περίμεναν χρόνια.


Έργα και παρεμβάσεις όπως


    * Αναπλάσεις πλατειών σε όλη την πόλη.
    * Έργα αστικού πρασίνου σε κάθε γειτονιά.
    * Αξιοποίηση και ανάπλαση των ελεύθερων χώρων ιδιοκτησίας του Δήμου μας, όπως το κτήμα Καρέλλα και του Μιμικόπουλου.
    * Ενίσχυση και αναβάθμιση του εξοπλισμού των παιδικών μας χαρών.
    * Ασφαλτοστρώσεις καθώς και ανακατασκευή η δημιουργία νέων πεζοδρομίων σε όλη την πόλη.
    * Ενίσχυση και αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού, για να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και να αναβαθμίσουμε την αισθητική των γειτονιών μας.
    * Διανοίξεις οδών που χρόνια περιμένουν οι κάτοικοι.
    * Κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων.
    * Προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για την καθαριότητα της πόλης.
    * Ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης και αγωγών ομβρίων σε γειτονιές της πόλης που βιώνουν το πρόβλημα.
    * Απαλλοτριώσεις χώρων για δημιουργία ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων.
    * Δημιουργία κτιριακών υποδομών για μια σειρά από υπηρεσίες του Δήμου.
    * Κατασκευή χώρων στάθμευσης κάτω από πλατείες και ελεύθερους χώρους


 


Αλλά και άλλα πολλά που θα διαβάσετε αναλυτικά μέσα στο σχέδιο.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι το σχέδιο που κρατάτε στα χέρια σας περιγράφει τη φιλοσοφία και τους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού μας σχεδίου για τα επόμενα χρόνια.


Έχει λάβει  υπόψη την άποψη των φορέων και των πολιτών της πόλης, όπως αυτές εκφράστηκαν με σαφήνεια στην ειδική εκδήλωση που διοργανώσαμε πριν μερικές εβδομάδες στο Κλειστό Γυμναστήριο Σπύρος Λούης.


Μια εκδήλωση που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην πόλη μας για αντίστοιχο θέμα, μιας και εμείς πιστεύουμε και το αποδεικνύουμε στην πράξη ότι μας ενδιαφέρει η γνώμη των πολιτών.


Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι το σχέδιο για την ανάπτυξη της πόλης είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους και γι αυτό μετρά η γνώμη όλων. Και δεν μπορεί να αποφασίζετε το μέλλον μας σε κλειστά γραφεία, ερήμην των πολιτών.


Το επιχειρησιακό πρόγραμμα που σήμερα συζητούμε υπηρετεί το συνολικό σχεδιασμό μας για το Μαρούσι της επόμενης δεκαετίας.


Είναι ένα σχέδιο με το οποίο όλοι μαζί , Δημοτική Αρχή και πολίτες, θα χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας, πάνω στην οποία θα στηριχτεί η προσπάθεια μας για να κάνουμε ξανά την πόλη μας πιο όμορφη, πιο λειτουργική,  πιο ανθρώπινη.


  

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο