Επιστολή Προέδρου ΚΕΔΕ στον Πρωθυπουργό για τις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας και τη διαδικασία υλοποίησης έργων κυρίως σε μικρούς δήμους

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης:  Σημαντική η επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων καθώς αφορούν στη ζωή και στην καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Α.Τσίπρα ζητεί με επιστολή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης προκειμένου να βρεθεί λύση σε δύο σημαντικά προβλήματα που αφορούν χιλιάδες πολίτες καθώς και μικρούς δήμους της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητεί από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες, καθώς σήμερα σταματάει η λειτουργία 256 Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας που βρίσκονται στους Δήμους της χώρας και παρέχουν υπηρεσίες σε 118.000 ωφελούμενους.

Ο Γ. Πατούλης, αφού υπογραμμίζει ότι σήμερα λήγει η τελευταία παράταση που έχει δοθεί από πλευράς Υπουργείων Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών, καθώς και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τη λειτουργία τους, αναφέρει ότι από αύριο, οι Δομές αυτές δε θα μπορούν να λειτουργήσουν, μέχρι να ενταχθεί η χρηματοδότησή τους, μέσω των ΠΕΠ, στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Για το λόγο αυτό, και με δεδομένο ότι η ένταξη έχει καθυστερήσει σημαντικά, ο Γ. Πατούλης αναφέρει ότι είναι αναγκαίο να δώσει την εντολή στα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να παραταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα και οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού, ως την οριστική τους ένταξη μέσω των Π.Ε.Π. στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Επιπλέον ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναφέρεται και στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στη λειτουργία των Δήμων και ιδιαίτερα των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων, η εφαρμογή του Ν. 4412/2016, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.

Με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών, δεν έχουν προχωρήσει οι προβλεπόμενες ενέργειες και η ολοκλήρωση της συγκρότησης των μονάδων και οργάνων που είναι αναγκαία για την πλήρη εφαρμογή του νόμου, παρά τη δέσμευση ότι θα είχαν ολοκληρωθεί ως το τέλος του προηγούμενου έτους.

Ο Γ. Πατούλης σημειώνει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση συγκρότηση του Μητρώου της παρ. 8 του άρθρου 221 του Νόμου, που είναι απαραίτητο για τη σύσταση των επιτροπών διαγωνισμών των Δήμων για αναθέσεις έργων, μελετών και συναφών επιστημονικών υπηρεσιών.

Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά  «χωρίς την ύπαρξη αυτού του Μητρώου οι μικροί κυρίως Δήμοι δεν μπορούν να δημοπρατήσουν έργα και να αναθέσουν μελέτες, αφού δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για τη συγκρότηση των επιτροπών διαγωνισμών και είναι αναγκασμένοι να προσφύγουν στο Μητρώο. Όσο όμως δεν υπάρχει Μητρώο, κάθε διαγωνιστική διαδικασία έχει παγώσει με ολέθριες συνέπειες στη λειτουργία των Δήμων».

Ο Γ. Πατούλης καταλήγει στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ότι είναι αναγκαίο να δείξει ενδιαφέρον για την επίλυση των δύο ζητημάτων  «καθώς αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής

Σας απευθύνω την παρούσα επιστολή για να σας ζητήσω να δώσετε λύση σε δύο μεγάλα προβλήματα, που αφορούν στη λειτουργία των Δήμων της χώρας και επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των τοπικών μας κοινωνιών.

Είμαι αναγκασμένος να απευθυνθώ σε εσάς, διότι δυστυχώς δεν μπόρεσε να βρεθεί λύση στα προβλήματα αυτά από πλευράς των αρμόδιων στελεχών της Κυβέρνησής σας, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις μεταξύ αυτών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Το πρώτο ζήτημα, αφορά στην ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των 256 Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας που λειτουργούν στους Δήμους της χώρας, αλλά και της παροχής των πολύτιμων υπηρεσιών τους, σε 118.000 ωφελούμενους.

Το πολύτιμο κοινωνικό έργο που προσφέρουμε μέσω των δομών αυτών στους αδύναμους συμπολίτες μας, κινδυνεύει να σταματήσει καθώς σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2017, λήγει η τελευταία παράταση που έχει δοθεί από πλευράς Υπουργείων Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών, καθώς και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τη λειτουργία τους. Από αύριο, οι Δομές αυτές δε θα μπορούν να λειτουργήσουν, μέχρι να ενταχθεί η χρηματοδότησή τους, μέσω των ΠΕΠ, στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Με δεδομένο ότι η ένταξη έχει καθυστερήσει σημαντικά, θεωρούμε αναγκαίο να δώσετε την εντολή στα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να παραταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα και οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού, ως την οριστική τους ένταξη μέσω των Π.Ε.Π. στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο να αφήσουμε χωρίς δίκτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας, που μας χρειάζονται περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Το δεύτερο ζήτημα που θέτω υπόψη σας και ζητώ την άμεση παρέμβαση σας, συνδέεται ευθέως με την ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα την τοπική ανάπτυξη, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εθνική ανάπτυξη.

Αναφέρομαι στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη λειτουργία των Δήμων και ιδιαίτερα των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων, η εφαρμογή του Ν. 4412/2016,  που αφορά στη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.

Με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών, δεν έχουν προχωρήσει οι προβλεπόμενες ενέργειες και η ολοκλήρωση  της συγκρότησης των μονάδων και οργάνων που είναι αναγκαία για την πλήρη εφαρμογή του νόμου, παρά τη δέσμευση ότι θα είχαν ολοκληρωθεί ως το τέλος του προηγούμενου έτους.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ανάγκη άμεσης συγκρότησης του Μητρώου της παρ. 8 του άρθρου 221 του Νόμου, που είναι απαραίτητο για τη συγκρότηση των επιτροπών διαγωνισμών των Δήμων για αναθέσεις έργων, μελετών και συναφών επιστημονικών υπηρεσιών.

Χωρίς την ύπαρξη αυτού του Μητρώου οι μικροί κυρίως Δήμοι, δε μπορούν να δημοπρατήσουν έργα και να αναθέσουν μελέτες, αφού δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για τη συγκρότηση των επιτροπών διαγωνισμών και είναι αναγκασμένοι να προσφύγουν στο Μητρώο. Όσο όμως δεν υπάρχει Μητρώο, κάθε διαγωνιστική διαδικασία έχει παγώσει με ολέθριες συνέπειες στη λειτουργία των Δήμων.

Επίσης, δεν έχει προχωρήσει αν και προβλέπεται από το Νόμο, η συγκρότηση και λειτουργία στη Γενική Γραμματεία Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών, Κεντρικού Ηλεκτρονικού Συστήματος Κληρώσεων, μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι κληρώσεις για την διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης έργων, μελετών και συναφών υπηρεσιών. Χωρίς αυτό δεν είναι δυνατή η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 118, άρα δεν είναι δυνατή η επιλογή της διαδικασίας της απ’ ευθείας ανάθεσης αυτών των συμβάσεων.

Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης συγκρότησης των οργάνων, που προβλέπονται από το νέο θεσμικό πλαίσιο και έκδοσης των κανονιστικών πράξεων που προβλέπονται από εξουσιοδοτικές διατάξεις του νόμου, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην δημοπράτηση δημοτικών έργων.  Δημοτικά έργα που η εκτέλεση τους δημιουργεί θέσεις εργασίας, τονώνει τις τοπικές κοινωνίες  και οικονομίες, δημιουργεί τοπική ανάπτυξη που συμβάλλει στην εθνική ανάπτυξη.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Αντιλαμβάνομαι ότι οι υποχρεώσεις και ευθύνες που έχετε αναλάβει είναι πολλές, όμως πρέπει να δείξετε ενδιαφέρον και για την επίλυση των δύο ζητημάτων που σας θέτω, γιατί αφορούν στη ζωή και στην καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.

Αφορούν την ίδια τη λειτουργία των Δήμων μας, του θεσμού που βρίσκεται εγγύτερα από οποιονδήποτε άλλον στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο